Chemia ! Moze ktos mi pomoze?
Chemia ! Moze ktos mi pomoze?
Witam.
No wiec mam problem z rozwiazaniem zadania z chemii, jest oni mi potrzebne gdyz mam cienka sytuacje wiec muszeje zrobic. Jezeli ktos studiuje z chemii lub jest dobry z tego przedmiotu to bylbym bardzo wdzieczny za jakas pomoc.
Oto tresc zadania:
W jaki sposob odroznisz:
a)eten od etynu
b)benzen od toluenu
c)naftalen od antracenu
Nie chodzi mi nawet o pisanie reakcji, tylko chociaz o podpowiedz jakie wlasnie trzeba przeprowadzic reakcje:/
Z gory dziekuje
No wiec mam problem z rozwiazaniem zadania z chemii, jest oni mi potrzebne gdyz mam cienka sytuacje wiec muszeje zrobic. Jezeli ktos studiuje z chemii lub jest dobry z tego przedmiotu to bylbym bardzo wdzieczny za jakas pomoc.
Oto tresc zadania:
W jaki sposob odroznisz:
a)eten od etynu
b)benzen od toluenu
c)naftalen od antracenu
Nie chodzi mi nawet o pisanie reakcji, tylko chociaz o podpowiedz jakie wlasnie trzeba przeprowadzic reakcje:/
Z gory dziekuje
To życie i tak Cie opuści chłopak, więc odetchnij.. i tylko je kochaj:)
-
- Kontakt:
z tego co moge ci powiedziec bez zerkania do fachowych zrodel i bez glebszego zastanowienia sie rozni sie to tylko albo az grupa wodorowa.znajdz wzory chemizcne tych substancji to bedziesz wiedzial dokladniej.pozatym jak nauczyciel dal ci takie zadanie to raczej to musisz miec w podreczniku albo w zbiozre zadan.a tak na amrginesie ten material jest do ktorej klasy??
pozdro
pozdro
pinkbike-to nie smietnik...zanim dasz tam fote dokladnie to przemysl...
eten . gaz, bezbarwny . nie ma zapachu , nie rozpuszcza sie w odzie , pali sie kopconcym plomieniem
nie wiem jak sie pali etyn ale mozliwe ze inaczej :P
ja zawsze jak mam cos odroznic od czegos to to spalic probuje i czesto w spalaniu sa diametralne roznice
nie wiem jak sie pali etyn ale mozliwe ze inaczej :P
ja zawsze jak mam cos odroznic od czegos to to spalic probuje i czesto w spalaniu sa diametralne roznice
ja nie myśle co mówie , ja mówie co myśle , talent daje iskre samoistnie zabłysne
-
- Kontakt:
Zdaje mi się że trzeba dodać coś do tych związków coś w stylu: oranżu metylowego (czy kwas czy zasada), raczej coś takiego tyle że podobnego. Te pierwsze węglowodany są nie nasycone i różnią się wiązaniami, nie wiem zresztą ale zdaje mi się że trzeba dodać jakiś związek, który pomoże nam w określeniu.
Wiesz co mnie boli? Że rower się pierdoli!
Zdaje mi się że trzeba dodać coś do tych związków coś w stylu: oranżu metylowego (czy kwas czy zasada), raczej coś takiego tyle że podobnego. Te pierwsze węglowodany są nie nasycone i różnią się wiązaniami, nie wiem zresztą ale zdaje mi się że trzeba dodać jakiś związek, który pomoże nam w określeniu.
A i idź na forum chemiczne !
A i idź na forum chemiczne !
Wiesz co mnie boli? Że rower się pierdoli!
tak jak napisał Red Bull eten to alken, a etyn to alkin....rozróżnisz oba dodając do nich wody bromowej....w etynie (alkinie) reakcja będzie przebiegała dużo szybciej i gwałtowniej, niż w etanie z uwagi na obecność nietrwałego wiązania potrójnego pomiędzy dwoma atomami węgla.... reszta to dla mnie czarna magia, bo gówniarz jestem
a własnie reakcja przylaczania wody bromowej do etynu bedzie wygladala mniej wiecej tak C2H2 + Br2 --> C2H2Br2 .... pamietaj, że podczas tej reakcji wiązanie potrójne w etynie pęka i pozostaje podwojne (najlepiej zobrazować to strukturalnie) i 2 atomy bromu przyłączają się bezpośrednio do atomu węgla (rozrysuj strukturalnie eten C2H4 i w miejsce 2 atomow H wjeb 2 atomy wodoru) otrzymany związek to dibromoeten!
reakcja przylaczania wody bromowej do etenu:
C2H4 + Br2 --> C2H4Br2
wiązanie podwójne (bardziej trwałe reakcja przebiega wolniej) peka i pozostaje pojedyncze! czyli strukturalnie bedzie to wygladało jak etan tylko, że w miejscu 2 atomów wodoru będą 2 atomy bromu...otrzymany zwiazek to dibromoetan
AMEN
a własnie reakcja przylaczania wody bromowej do etynu bedzie wygladala mniej wiecej tak C2H2 + Br2 --> C2H2Br2 .... pamietaj, że podczas tej reakcji wiązanie potrójne w etynie pęka i pozostaje podwojne (najlepiej zobrazować to strukturalnie) i 2 atomy bromu przyłączają się bezpośrednio do atomu węgla (rozrysuj strukturalnie eten C2H4 i w miejsce 2 atomow H wjeb 2 atomy wodoru) otrzymany związek to dibromoeten!
reakcja przylaczania wody bromowej do etenu:
C2H4 + Br2 --> C2H4Br2
wiązanie podwójne (bardziej trwałe reakcja przebiega wolniej) peka i pozostaje pojedyncze! czyli strukturalnie bedzie to wygladało jak etan tylko, że w miejscu 2 atomów wodoru będą 2 atomy bromu...otrzymany zwiazek to dibromoetan
AMEN
|| www.villagerevolution.com || aka. kujon || dupa!
-
- Kontakt:
Breeder dzieki, za tak dlugo odpowiedz, zreszta wszytkim jednak reakcje powinny wygladac troszke inaczej, owszem, reakcja z bromem jest reakcja charakterystyczna dla weglowodorow nienasyconych jednak jak sami wiecie: eten i etyn to sa weglowodory nienasycone wiec przeprowadzajac reakcje z bromem nie uzyskamu jasnej odpowiedzi na pytanie, co jest co?
zadania juz rozwialzalem, nalezalo przeprowadzic reakcje z woda, w jednaj z nich powstanie keton a wdrugiej cos innego, czy jakos tak :P
pomagali mi chemiczka, znajoma :D
mimo wszystko dziekuje wszystkim:)
zadania juz rozwialzalem, nalezalo przeprowadzic reakcje z woda, w jednaj z nich powstanie keton a wdrugiej cos innego, czy jakos tak :P
pomagali mi chemiczka, znajoma :D
mimo wszystko dziekuje wszystkim:)
To życie i tak Cie opuści chłopak, więc odetchnij.. i tylko je kochaj:)