Sekim cannibal vs norco aline lub launch
-
- Kontakt:
hmm, bardzo zaciekle jedziesz sekimy. Ciekawi mnie dlaczego, tymbardziej ze przedstawiasz je jako *******, miekkie i pekajace ramy co jest totalna nieprawda. Do tego jako argumenty podajesz przestarzale metody spawania - zupelnie nie mam pojecia o co chodzi. Wlasnie sie dowiedzialem ze cannibal, klasyczny jednozawias, ceniony przez wielu zawodnikow nie zasluguje nawet na miano ramy dh. Jestem zszokowany, ze tyle tych sekimow jeszcze jezdzi... przeciez juz dawno powinny sie polamac. Coz, pewnikiem sluza ludziom tylko do lansu.
Generalnie rzecz biorac nie chce mi sie polemizowac z ta dluga wypowiedzia, bo jest pelna jadu i glebokiej pogardy ktorej nie moge pojac(???).
Podobnie mozna napisac o starych samochodach... toz to totalne pomylki, nie rozwijaja takiej predkosci jak te sprzed roku czy dwoch. Do tego nienowoczesne metody produkcji. Pomylka jakas.
Na koniec chcialbym sie zapytac jak dlugo jezdziles na sekimie (bo z powaznych argumentow wnioskuje ze miales z nim do czynienia przez dostatecznie dlugi czas i to jako wlasciciel).
Twoja wypowiedz zmusza mnie do zweryfikowania toku myslenia; skoro watle sekimy nie zostaly jeszcze zmiecione z powierzchni ziemii przez sam czas, a ludzie nadal je katuja to znaczy ze w gre wchodzi jakis czynnik irracjonalny.
sorry, ale nie moglem sie powstrzymac przed ironicznym wydzwiekeim wypowiedzi.
edit: skad wiesz ze sekimy nie sa z cr-mo?
Generalnie rzecz biorac nie chce mi sie polemizowac z ta dluga wypowiedzia, bo jest pelna jadu i glebokiej pogardy ktorej nie moge pojac(???).
Podobnie mozna napisac o starych samochodach... toz to totalne pomylki, nie rozwijaja takiej predkosci jak te sprzed roku czy dwoch. Do tego nienowoczesne metody produkcji. Pomylka jakas.
Na koniec chcialbym sie zapytac jak dlugo jezdziles na sekimie (bo z powaznych argumentow wnioskuje ze miales z nim do czynienia przez dostatecznie dlugi czas i to jako wlasciciel).
Twoja wypowiedz zmusza mnie do zweryfikowania toku myslenia; skoro watle sekimy nie zostaly jeszcze zmiecione z powierzchni ziemii przez sam czas, a ludzie nadal je katuja to znaczy ze w gre wchodzi jakis czynnik irracjonalny.
Łasiczka w kształcie pieczątki. Pieczątka w kształcie łasiczki.
A więc - mam norco vps team dh z 2002 roku, czyli ramkę na podstawie której robiono a-line'a w 2003r. Cóż mogę powiedzieć? Ramka sztywna na boki, mocna i ładnie pracuje. co do pękającego chainstay'a - zdarzyło się nawet mi, ale jak dobrze zakręcisz się z gwarancją, to sobie to załatwisz, inaczej czeka Cię spawacz, lub dorobienie nowego, udoskonalonego elementu w mielcu. Ramka przez swą charakterystyczną konstrukcję jest dość głośna. Damper ma małe przełożenie skoku/sił (w granicach 3:1), więc damper żyje sobie długo i szczęśliwie.
Generalnie ma dwie wady - jest głośna, ale do tego idzie się przyzwyczaić i pęka na wahaczu, ale to nie zawsze się zdarza, więc może unikniesz tego kłopotu.
Na sekimie jeździłem chwilkę, więc raczej sięnie wypowiadam, chociaż rower często widziałem i tam rura dolna także się gięła.
Generalnie, jeżeli cena jest podobna, to wziąłbym norco.
Co do bandita DH, nie wziąłbym po tym, jak zobaczyłem co kumpel z nim zrobił w dwa sezony.
Generalnie ma dwie wady - jest głośna, ale do tego idzie się przyzwyczaić i pęka na wahaczu, ale to nie zawsze się zdarza, więc może unikniesz tego kłopotu.
Na sekimie jeździłem chwilkę, więc raczej sięnie wypowiadam, chociaż rower często widziałem i tam rura dolna także się gięła.
Generalnie, jeżeli cena jest podobna, to wziąłbym norco.
Co do bandita DH, nie wziąłbym po tym, jak zobaczyłem co kumpel z nim zrobił w dwa sezony.
-
- moderator
- Kontakt:
nie wiem o co chodzi Ci z tą plastelinowością... moze mam innego sekima hehehe. Sztywnosc ?? Bije na łeb większość jednozawiasów na jakich jezdzilem. Dolna rura sie krzywi... no i co ? "Zwykła stal a nie cro - mo" - drogi kolego dam Ci wiertarke i przewierć tą rame... Wtedy zrozumiesz ze to nie jest zwykła stal. Moj sekim podejzewam ma juz koło 5-6 lat, ciekawe jak bedzie wyglądało Twoje norco jak bedzie tyle mieć. Jedyną wadą tej ramy jest jej waga. Jest typowo do DH. Sunie w dół jak po torach. W FR jest juz gorzej.. ciezki klocek, ale da sie przyzwyczaić.
-
- Kontakt:
chcesz więcej to masz, po kolei:Rufus pisze:hmm, bardzo zaciekle jedziesz sekimy. Ciekawi mnie dlaczego, tymbardziej ze przedstawiasz je jako *******, miekkie i pekajace ramy co jest totalna nieprawda. Do tego jako argumenty podajesz przestarzale metody spawania - zupelnie nie mam pojecia o co chodzi. Wlasnie sie dowiedzialem ze cannibal, klasyczny jednozawias, ceniony przez wielu zawodnikow nie zasluguje nawet na miano ramy dh. Jestem zszokowany, ze tyle tych sekimow jeszcze jezdzi... przeciez juz dawno powinny sie polamac. Coz, pewnikiem sluza ludziom tylko do lansu.
- spawanie było jednym z pobocznych argumentów, ty jednak traktujesz je wybiórczo. Sekim, tak samo jak Benest i Kangaroo nigdy nie były spawane w fabrykach. Metody w których były produkowane, dziś, w dobie hydroformingu i wszechobecnej CNC moża uznać za CHAŁUPNICTWO.
- rama którą ja uważam za miękką nie musi być przez ciebie uważana za miekką bo jest to odczucie SUBIEKTYWNE, gdybyś był minimalnie bystrzejszy nawet nie podejmowałbyś tej kwestii, wiedząc że jednozawias zawsze bardziej sie gnie od 4 zawiasa do którego próbowaliście zrobić to porównanie
- to że sekim jest "ceniony" przez "polskich zawodników" nie oznacza że np. na europejskich zawodach nie wzbudziłby śmiechu samą swoją obecnością na starcie
- jesteś zszokowany że tyle sekimów jeszcze jeździ? to dlaczego nie szokuje cie że w co drugim poście, ktoś pisze o spawaniu sekima ?
- to co piszesz o starych samochodzach wogóle nie jest adekwatne do całej wypowiedzi, bełkot który nie może być nawet porównianiem, bo jeśli tak to do czego?
- sekim jest zrobiony ze stali, w poszczególnych modelach mogą występować wybrane profile z Cr-Mo, w tamtych latach nie zdarzało się żeby cała konstrukcja była produkowana z tego samego profilu, trzeba się jednak trochę znać na rowerach i wiedzieć że jak na ramie jest napisane "columbus" to nie cała rama jest wykonana na columbusie tylko np. jedynie 3 profile, albo jak napisane jest na niej "easton" to w określonych przypadkach z eastonu zrobiono tylko popychacze i krzywki pod damper. wam jak widać wystarczy powiedziec TIG, żebyście bezmyślnie to powtrzali. co z tego że TIG ?
jest 2005 r bez TIGu spawa się już tylko mosty i bramki do ogrodzeń !
- czynnik irracjonalny o którym piszesz nazywa się POLSKA BIDA.
Wróć do mojego poprzedniego posta i przeczytaj o sekimie który opisuje "krakus DH" nie wiedząc nic o historii tego roweru, wtedy być moze przekoansz się "dlaczego one jeszcze jeżdżą i nadal są katowane" - co jak po raz kolejny udowadniasz, nie moze się pomieścić w twojej biednej głowie
trail building since 2002 / super 8 power!
prawda zawsze stoi po środku....
cześć argumentów które podał dred jest prawdą a cześć kompletna bzdurą
ale należy wziąć pod uwagę że on nigdy takowej ramy nie posiadał z tego co mi wiadomo....
faktycznie rama nie jest rewelacyjnie sztywna to fakt
co do wysadzania damperów to dziwne nigdy mi się nie zdarzyło i znajomym też nie... natomiast chodzi o to że łatwo się je dobija bo sekimy mają dość dużą siłę nacisku na damper, co powoduje jego zepsucie oraz możliwość pogięcia ramy gdyż siła nie stłumiona idzie w konstrukcje (cromo powinno się zgiąć a alu strzelić) nie wynika to całkiem z tego iż rurki sa cienkie tylko z właściwości cromo
dolna rura zawsze się gnie to prawda ale nie gnie się w nieskończoność tylko osiągnie pełen pułap i tyle...
widzę że elementy CNC są wyznacznikiem jakości ramy... zastanawia mnie tylko jak wsadzić je do sekima i gdzie??
Faktycznie hak mógłby być wymienny ale zazwyczaj jak się zegnie to łatwo to naprostować...
Poza tym porównując ramy sekimy i norco trzeba mieć troszkę nie równo pod sufitem zwłaszcza jeżeli chodzi o nówki (chyba troszkę inna klasa ram?? albo mi się zdaje)
Co do Pana cementarydh.... dred większość ludzi którzy Cię znają i tak wiedzą że wszystko co Ty masz i co Ty robisz jest najlepsze norco, monster, 3?, hayesy (chyba że coś się zmieniło to przepraszam)
Wracając do sekima: osobiście uważam że jest to bardzo fajna rama do zabawy, w razie czego tania w naprawach i za niewielkie pieniądze... ale trzeba dodać to co mówił dred używki są w większości katowane jak każde używki przeznaczone do tej zabawy....
Zapomniałem dodać na sekimie to się raczej nie polansujesz....
ale należy wziąć pod uwagę że on nigdy takowej ramy nie posiadał z tego co mi wiadomo....
co do wysadzania damperów to dziwne nigdy mi się nie zdarzyło i znajomym też nie... natomiast chodzi o to że łatwo się je dobija bo sekimy mają dość dużą siłę nacisku na damper, co powoduje jego zepsucie oraz możliwość pogięcia ramy gdyż siła nie stłumiona idzie w konstrukcje (cromo powinno się zgiąć a alu strzelić) nie wynika to całkiem z tego iż rurki sa cienkie tylko z właściwości cromo
dolna rura zawsze się gnie to prawda ale nie gnie się w nieskończoność tylko osiągnie pełen pułap i tyle...
widzę że elementy CNC są wyznacznikiem jakości ramy... zastanawia mnie tylko jak wsadzić je do sekima i gdzie??
Faktycznie hak mógłby być wymienny ale zazwyczaj jak się zegnie to łatwo to naprostować...
Poza tym porównując ramy sekimy i norco trzeba mieć troszkę nie równo pod sufitem zwłaszcza jeżeli chodzi o nówki (chyba troszkę inna klasa ram?? albo mi się zdaje)
Co do Pana cementarydh.... dred większość ludzi którzy Cię znają i tak wiedzą że wszystko co Ty masz i co Ty robisz jest najlepsze norco, monster, 3?, hayesy (chyba że coś się zmieniło to przepraszam)
Wracając do sekima: osobiście uważam że jest to bardzo fajna rama do zabawy, w razie czego tania w naprawach i za niewielkie pieniądze... ale trzeba dodać to co mówił dred używki są w większości katowane jak każde używki przeznaczone do tej zabawy....
-
- Kontakt:
i ja napisze po kolei:
- nei ma znaczenia czy cos jest chalupnictwem, czy nie. Wazne jest to jak dziala, a sekim jak na stary projekt dziala wysoce zadowalajaco.
- zarzucajac mi niewiedze na temat roznicy miedzy 4 a 1 zawiasowcami pokazujesz jedynie ze nie zrozumiales co mialem na mysli. Jak na jednozawiasowca sztywnosc jest dobra; zdaje sie ze nie chciales zauwazyc iz nie dokonywalem porownania. Wiele produkowanych obecnie jednozawiasowek ma sztywnosc duzo gorsza.
- nie napisalem "polskich zawodnikow". Tak samo jak nie napisalem, ze teraz.
W tym punkcie ujawnia sie tez moje porownanie ktore nazwales belkotem jedynie z powodu niezrozumienia. Ta rama jest stara, gdy ja projektowano i zaczynano produkcje nie korzystalo sie jeszcze z obecnie popularnych metod. Streszcze jasno zebys nei mial wiecej watpliwosci: zarzucanie sekimowi swoistej archaicznosci wykonania jest argumentem niepotrzebnym, gdyz jest to wiadome. Dlatego wlasnie nawiazalem do samochodow. Sekim nalezy do innej epoki, w ktorej nie wykorzystywano rozwiazan z ktorymi mamy teraz do czynienia na codzien, przy czym nie obniza to jego atrakcyjnosci. Dlatego moje porownanie jest jak najbardziej adekwatne.
- po raz kolejny napisze: wszystkie ramy pekaja! Ja mialem do czynienia z paroma sekimami, przy czym zaden z nich nie byl uszkodzony. Oszczedzane na pewno nie byly. Jezeli zas chodzi o moja "biedna" glowe, to jestem z niej jak najbardziej zadowolony. Twojej polecalbym natomiast pozbycie sie wscieklosci.
Zauwazam, ze probujesz na rozne sposoby udowodnic "kto jest tu szefem".
Jezeli nie masz ochoty pisac bez obrazliwych epitetow etc. to daj znac; skoncze wtedy dyskusje i poczujesz satysfakcje z posiadania ostatniego slowa.
- nei ma znaczenia czy cos jest chalupnictwem, czy nie. Wazne jest to jak dziala, a sekim jak na stary projekt dziala wysoce zadowalajaco.
- zarzucajac mi niewiedze na temat roznicy miedzy 4 a 1 zawiasowcami pokazujesz jedynie ze nie zrozumiales co mialem na mysli. Jak na jednozawiasowca sztywnosc jest dobra; zdaje sie ze nie chciales zauwazyc iz nie dokonywalem porownania. Wiele produkowanych obecnie jednozawiasowek ma sztywnosc duzo gorsza.
- nie napisalem "polskich zawodnikow". Tak samo jak nie napisalem, ze teraz.
W tym punkcie ujawnia sie tez moje porownanie ktore nazwales belkotem jedynie z powodu niezrozumienia. Ta rama jest stara, gdy ja projektowano i zaczynano produkcje nie korzystalo sie jeszcze z obecnie popularnych metod. Streszcze jasno zebys nei mial wiecej watpliwosci: zarzucanie sekimowi swoistej archaicznosci wykonania jest argumentem niepotrzebnym, gdyz jest to wiadome. Dlatego wlasnie nawiazalem do samochodow. Sekim nalezy do innej epoki, w ktorej nie wykorzystywano rozwiazan z ktorymi mamy teraz do czynienia na codzien, przy czym nie obniza to jego atrakcyjnosci. Dlatego moje porownanie jest jak najbardziej adekwatne.
- po raz kolejny napisze: wszystkie ramy pekaja! Ja mialem do czynienia z paroma sekimami, przy czym zaden z nich nie byl uszkodzony. Oszczedzane na pewno nie byly. Jezeli zas chodzi o moja "biedna" glowe, to jestem z niej jak najbardziej zadowolony. Twojej polecalbym natomiast pozbycie sie wscieklosci.
Zauwazam, ze probujesz na rozne sposoby udowodnic "kto jest tu szefem".
Jezeli nie masz ochoty pisac bez obrazliwych epitetow etc. to daj znac; skoncze wtedy dyskusje i poczujesz satysfakcje z posiadania ostatniego slowa.
Łasiczka w kształcie pieczątki. Pieczątka w kształcie łasiczki.
-
- Kontakt:
cześć Grześ. teraz ja ci wytknę twoje bzdury, bez obrazy:Grześ pisze:prawda zawsze stoi po środku....
- nie wszystko ci wiadomo
- jak napisałem wcześniej dampery nie są wysadzane tylko przez to że idzie duża siła na damper, ale także z "przestawiania" się całej konstrukcji, dlatego łamią się przy głowicach (przykro mi że o tym nie wiedzialeś)
- to że, jak sam przynzaleś, z dolnej rury robi się banan powinno raz na zawsze powstrzyać resztę wypowiadających się w tym teamcie przed kolejnymi wypowiedziami, że "sekimy wcale się nie gną" bo gną się zatrważająco
- elementy CNC są wyznacznikiem jakosci ramy i PRECYZJI i jest to na tyle oczywsite że nie chce mi się nawet o tym pisać ! Wierzę że twoje zamilowanie do tradycyjnego rzemiosła i sztuki każe ci pisac takie rzeczy. Bo jeśli nie to w sumie czemu wszystkie wspólczesne ramy nie miały by mieć haków, główek, mocowań dampera, gnizad osi i łożyk, podków i krzywek wykonywanych metodą umiłowaną przez Michała Anioła ?
- ile razy chcesz prostować ten zgiety hak? a moze wpadniesz na to że on sie w końcu złamie? żeby to sprawdzić musiałbyś troche więcej jeździć, nie obraź się.
- "Poza tym porównując ramy sekimy i norco trzeba mieć troszkę nie równo pod sufitem zwłaszcza jeżeli chodzi o nówki (chyba troszkę inna klasa ram?? albo mi się zdaje)"
to samo ja napisałem, zgadzam się z tym w pełni
- twoja osobista zawiść to juz chyba trochę inna kwestia. Pisałem przeciez WYRAŹNIE że nie bronię swoejgo roweru, tylko piszę CZEMU NIE POWINNO SIE ICH PORÓWNYWAĆ - z czym sie zgodziłeś, oraz czemu sekim NIE JEST "DOBRY" - odnosząc go do wspólczesnych konstrukcji.
jestem jednym z ludzi, dla których ważniejsze są umiejętnosci niż to na czym się jeździ. Piszesz że wszystko co mam koniecznie musi być najlepsze. Wyjdź z cienia innych ludzi. To na czym jeżdże jest zaledwie średniej klasy, mocno używanym sprzętem który już dużo przeszedł - mówię o standardach zachodnich.
Twoją wypowiedź odbiorę więc jako atak do moich umiejętnosci. Wybacz ale w momencie gdy ostatnim razem jeździliśmy (jakies 2 lata temu) wiele się zmieniło, ty wraz z wszystkimi którzy byli wtedy z nami na "nowej" woleliście trasę zejśc niż zjechać. Przepraszam że udalo mi się zacząc jeździc na tyle dobrze żeby się tego nie wstydzić.
Nie twierdze że źle jeździsz, bo tego powiedzieć nie mogę ale czasami odnoszę wrażenie że nie ma w Polsce lepszych.... nie traktuj tego jak kolejny atak
Jeżeli nadal dużo jeździsz to dobrze wiesz ze z moją jazdą ostatnio kiepsko (i technicznie o ile można coś o niej mówić w moim przypadku i czasowo) i nie mam zamiaru się tłumaczyć dlaczego po prostu tak wyszło i już...
Odnośnie ramy w niektórych kwestiach się zgadzamy w innych nie, cóż każdy ma swoje poglądy... dla mnie jest ona wystarczająca (chociaż nie kryje że wolałbym coś innego) dla innych nie i tyle...
Co do damperów to mi ani jeden z 3 nie strzelił w żadnym z 2 sekimów może miałem szczęście może nie...
Co do haków w starym prostowałem z 10 razy
Nie ma takiej ramy która by dogodziła każdemu każdy jeździ na tym co mu w miarę odpowiada i na co go stać...
pozdrawiam
Jeżeli nadal dużo jeździsz to dobrze wiesz ze z moją jazdą ostatnio kiepsko (i technicznie o ile można coś o niej mówić w moim przypadku i czasowo) i nie mam zamiaru się tłumaczyć dlaczego po prostu tak wyszło i już...
Odnośnie ramy w niektórych kwestiach się zgadzamy w innych nie, cóż każdy ma swoje poglądy... dla mnie jest ona wystarczająca (chociaż nie kryje że wolałbym coś innego) dla innych nie i tyle...
Co do damperów to mi ani jeden z 3 nie strzelił w żadnym z 2 sekimów może miałem szczęście może nie...
Co do haków w starym prostowałem z 10 razy
Nie ma takiej ramy która by dogodziła każdemu każdy jeździ na tym co mu w miarę odpowiada i na co go stać...
pozdrawiam
-
- Kontakt:
wiem, właśnie czasami się zastanawiam czemu cię nie widzę w lesie, wiem że studia cię pożerają pewnie, ale jak zapewne wiesz wszyscy mamy jakieś życie poza jazdą i każda godzina na rowerze to jakiegoś rodzaju wyrzeczenie. wierzę że wrócisz.
co do ramy to cenię twoją wypowiedź, nie tylko dlatego że jako pierwszy napisałeś że wogóle to porównianie jest bez sensu od początku do końca - to właśnie próbowałem udowodnić od samego początku.
co do ramy to cenię twoją wypowiedź, nie tylko dlatego że jako pierwszy napisałeś że wogóle to porównianie jest bez sensu od początku do końca - to właśnie próbowałem udowodnić od samego początku.
Dredzie, mówię tu o Adolfie, którego obrażanie jest raczej niezbyt żetelkne gdzyż jest on bardzo dobrze zapowiadającym się zawodnikiem, i jeżeli dałbyś mu swoje monster zabawki skoczył by równie dużo dropów co ty więc. proszę bez takich. A poza tym jego sekim jest czarny a ty na pewno nie wiedziałeś o kogo chodzi pisząc to co powyżęj. Adolf nie bawił się nigdy pokemonami. Pozdro i bez obrazy, to jest tylko sprostowanie.cementarydh pisze:nie będe nikogo do niczego przekonywał. piszę tyego posta tylko po to żeby udownodnić że wszystko co zostało w tym temacie napisane jest bzdurą od początku do końca.
1) wypowiedź zacytowana na górze:
twój kolega zachwalający sekimy nawet nie wie o tym że jest jego 4 tym włascicielem. nie wie i to niej ego wina. w czasie kiedy jego obecna rama startowała pod drugim już jej właścicielem w wierchomli on bawił sie pokemonami żyjąc w strachu żeby nie przegapić dobranocki.
http://www.pinkbike.com/photo/924780/
naaakurwiaj!
naaakurwiaj!
-
- Kontakt:
skoro adolf nigdy nie bawił sie pokemonami to faktycznie musiałem sie pomylić !!
ahahahhahahahahahhahahahahahaha
na 100% nie wiedziałem o kogo chodzi zwłaszcza ze wiem o jego rowerze trzy razy więcej niż on sam !
i nie obrażam go tylko piszę że waży tyle co moja noga
ahahahhahahahahahhahahahahahaha
na 100% nie wiedziałem o kogo chodzi zwłaszcza ze wiem o jego rowerze trzy razy więcej niż on sam !
i nie obrażam go tylko piszę że waży tyle co moja noga
-
- Kontakt:
tobie to już sie nudzi naprawde.groochas pisze:cementary pokaz mi fotke połamanego sekima... bardzo Cie prosze
nie wystarczy ci że co 2 gi który u nas w lesie jeździ był już spawany ?
trudno mi uwierzyć ze palnąłeś taką głupotę.
stwierdzam że troche nudzi mi się już to gadanie o niczym.
-
- Kontakt:
a tak specjalnie na złosc ci wymienie te które znam, ciekawe co odpowiesz:
- sekim pitry (skrzywiony)
- sekim zegarka (wcześniej szulca) spawany
- sekim grzesia (łamany, 2 krotnie spawany)
- sekim krzyśka obecnie adolfa (2 x spawany)
- sekim alana (obecnie jezdzi pod kimś tam w lasku) łamany i spawany wielokrotnie
- sekim spac'a (spawany. skrzywiony)
żeby ci było fajniej opowiem ci jeszcze jedną fajną historyjkę, jesli zaś będziesz chciał jej potwierdzenia, skontaktuj się z Mikołajem
Stoję kiedyś przed tespą, wychodzi Mikołaj i potyka się o pomarańczowego sekima, klnąc mówi do mnie: "już 2 raz w tym miesiącu gość przychodzi do mnie spawać to odrapane, popękane pomarańczowe gówno"
chcesz coś jeszcze odemnie gruszka ?
- sekim pitry (skrzywiony)
- sekim zegarka (wcześniej szulca) spawany
- sekim grzesia (łamany, 2 krotnie spawany)
- sekim krzyśka obecnie adolfa (2 x spawany)
- sekim alana (obecnie jezdzi pod kimś tam w lasku) łamany i spawany wielokrotnie
- sekim spac'a (spawany. skrzywiony)
żeby ci było fajniej opowiem ci jeszcze jedną fajną historyjkę, jesli zaś będziesz chciał jej potwierdzenia, skontaktuj się z Mikołajem
Stoję kiedyś przed tespą, wychodzi Mikołaj i potyka się o pomarańczowego sekima, klnąc mówi do mnie: "już 2 raz w tym miesiącu gość przychodzi do mnie spawać to odrapane, popękane pomarańczowe gówno"
chcesz coś jeszcze odemnie gruszka ?