robienie klocków hamulcowych ... ??

ajronmen
Kontakt:

robienie klocków hamulcowych ... ??

Post autor: ajronmen »

witam. podam wam najpierw mój przepis na zrobienie klocków hamulcowych
Więc: biore wytarte klocki hamulcowe zdzieram pozostałą okładzine i przyklejam na kleju (super glue) kawałek okładziny z tarczy sprzęgłowej (samochodu) i obrabiam to szlifierkoą kontową .

to jest mój przepis ale w tym topicu chodzi mi o wasze przepisy.
jak macie jakieś pomysłu jak zrobić to zapodjcie.

(podajcie na jakim kleju to robicie)

POZDRO!
KTO SMARUJE TEN JEDZIE :D
ajronmen
Kontakt:

??
Szymon_FR
Kontakt:

Post autor: Szymon_FR »

ale czy nan super glue utrzymuje te?? watpie!!
http://pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=251121
kondzik16
Kontakt:

Post autor: kondzik16 »

nigdy nie robilbym patentu w hamulcach. pomysl ze zapieprzasz na zjezdzie a tu spalila sie ta okladzina;/ wole wylozyc te pare dych i miec spokoj niz bawic sie w patetny. z reszta czy to spelni swoje zadanie??hampel bedzie miekki, bedzie w speyficzny sposob puchła klamka(jakby byl zapowietrzony).hehehe inspektor gadżet:)
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6080322
dhcyc
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

No klocek taki to nie zwykły klocek :P Okładzina pewnie wytrzyma, ale klej nie wiem. Teoretycznie przeciążenia działąją na całą powierzcznie próbując sciągnąć okładzine w bok, a ten klej jest dość mocny więc... może działać, ale bałbym się :P Chodzi o temperatury...
http://dhcyc.pinkbike.com
ajronmen
Kontakt:

no jam mam i jak narazie wytrzymuje! ale wiem ze (super glue) niezda zadania bo to dopiero tank na sprawdzenie robiłem hamowanie niezłe ale jak bede robił następne to na mocniejszym kleju!
cyc

Post autor: cyc »

dupa
kondzik16
Kontakt:

Post autor: kondzik16 »

ajronmen a sila hamowania jest porownywalna z poprzednia?
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6080322
kyrys
Kontakt:

Post autor: kyrys »

am takie pytanie czy tarcza sprzęgłowa nie kosztuje więcej od nowych wpełni sprawnych klocków??? napewno na wiecej ci starczy ale jednak nie masz gwarancji że kiedyś się rozczarujesz hamując a tu ZONK klocki zostały w tyle. Może się taknie stanie bo oprą się na zacisku i przez małą szczeline nie przelcą, ale i tak z hamlcami nie warto się bawić bo to jest najwaznieszcza rzecz w dh.

Już byw wolał jechać na sztywniaku z hamulccami niż na wyjebanym fulu bez żadnego hebla a ty??
http://www.pinkbike.com/photo/1335585/
ajronmen
Kontakt:

kondzik16 siła hamowania sie niezmieniła zajebiście hamuje

oczywiście nieodrazu po zrobieniu

jakiś tydzień trzeba pojeździć zeby się to ułożyło ale potem jest wszystko w najlepszym porządku
Kalman45
Kontakt:

Post autor: Kalman45 »

Moj kolega tak zrobil w swoim moto-rowerze i wszystko dzialalo wiec czemu ma nie dzialac na rowerze?? Moim zdaniem nie ma sensu wydawac full kasy na drogie klocki zejezli mozna zrobic samemu(na chyba ze ktos ma wujka z Ameryki ktory przysyla co miesiac kase na nowe klocki;])
STREET/TRIAL....RULEZ!!!!
ajronmen
Kontakt:

kyrys bierzesz zużytą tarcze sprzęgłową na złomie za piwo dostaniesz!
stogi
Kontakt:

Post autor: stogi »

jest inna metoda,,,własne wytapianie gumy,,,,potrzebny ci do tego forma klocka,piec i stalowy garnek,ja w ten sposób robie klocki do v-ek i nigdy się nie zawiodłem,,,najlepsze z miękiej gumy,jeździsz góra 2 miechy bo się szybo ścierają,ale siła hamowania ogromna,,,też kiedyś próbowałem z klejem i nie polecam,bo nie mogłem zachamować ,i wyrąbałem w wysoki krawężnik,i skończyło się małyszem przez kierownice

.::.pozdro.::.
ajronmen
Kontakt:

aha najważniejsze!!!! chodzi o klocki hamulkców tarczowych!! POZDRO!
MadCow
Kontakt:

Post autor: MadCow »

Kalman45
Co miesiac?! Eee, ze jak?
ajronmen
Ja bym nie oszczedzal na czyms co ci moze zdrowie/zycie uratowac...
kyrys
Chyba nie tylko w dh - np. po co ci dobre autko z beznadziejnymi hamulcami? Nie wykozystasz jego potencjalu (chyba ze jestes samobojca)
KFP_Wwa
Kontakt:

Post autor: KFP_Wwa »

Bierzesz 2 takie klocki przykrecane jak byly kiedys w starych hamulcach typu U, rozginasz blachy i zamiast gumowego klocka dajesz gume z kauczukiem albo cos co b.dobrze bedzie lapalo, zaciskasz pozniej te bachy zeby mocno sie trzymalo i gotowe (ciekawe czy ktos zrozumie)

lapie jak siemasz, tylko troszke glosne to jest i piszczy jak hamulce trialowcow ale ogolnie lapie zajebiscie
20 inches isn't a crime
konex
Kontakt:

Post autor: konex »

to jakieś żarty??
cosin
Kontakt:

Post autor: cosin »

temat z dupy!!!! ja tam nie zaryzykuje takich eksperymentow. nie po to kupuje sie porzadnr hample zeby pozniej zamiast okladzin patyk w szprychy wkladac
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=454947
ajronmen
Kontakt:

cosin pisze:cosintemat z dupy!!!! ja tam nie zaryzykuje takich eksperymentow. nie po to kupuje sie porzadnr hample zeby pozniej zamiast okladzin patyk w szprychy wkladac
nawet jak zerwiesz to niezadziała to jak patyk w szprychy tylko niebędzie dużej siły hamowania
ODPOWIEDZ