Różnica w hamplach
Różnica w hamplach
Mam pytanie jaka jest róznieca między hayesem hfx a hayesem mag dh. Bo jak sie patrzy to różnią sie one tylko klamką a zacisk maja takie same. Czy może zaciski różnią się budowa wewnętrzną?? Bo z tego podobieństwa wynika ze mag jest lepszy od hfx tylko za sprawą klamki.
-
- Kontakt:
A wiec tak...
mam obydwa hamulce..
Mag 2005 z tarcza V8 203mm(przedni)
HFX-9 2004 z tarcza V6 203(tylni)
jesli chodzi o wyglad to Mag ma ładniejsza klamke:))) ale to kwestja gustu. Co do tarczy to bardziej podoba mi sie model V6(jakis bardziej hayesowaty)
A teraz co do konfigoracji..
Mag
-klamka z magnezu+łatwiejsze montowanie(łapie szybko luzy ale da sie je zlikwidować w bardzo łatwy sposób...tylko potrzeba troche pomysleć...
-klocki metaliczne
-przewód z kewlaru
-podobno inna srednica tłoczka w klamce dla zwiekszenia siły(ale ja tam nie wiem czy to prawda)
HFX-9 2004!!!!
-Klamka z aluminium
-klocki półmetaliczne(wersja 2004 bo 2005 ma metaliczne)
-przewód nie wiem z czego ale słabszy jak w modelu Mag...
róznia sie też sposobem odpowietrzania i zalewania...
Jesli chodzi o ich serwisowanie to od 1,5 roku(mowa o HFX bo maga mam od 8 miesiecy) to nie ma z nimi żadnych problemów wymiana klocków jest bardzo łatwa tak jak i odpowietrzanie i zalewanie na nowo płynem...
Nie wiem co ludzie robia z tymi hamulcami ze maja z nimi problemy... być moze to dlatego ze wypowiadaja sie tu dzieci w wieku 13-15lat co nie maja pojecia o serwisie i mowia ze im sie wala te heble...
Ja je polecam z czystym sumieniem...
A jak masz wybierać pomiedzy tymi hamulcami to weź Maga...jest lepszy i juz...
mam obydwa hamulce..
Mag 2005 z tarcza V8 203mm(przedni)
HFX-9 2004 z tarcza V6 203(tylni)
jesli chodzi o wyglad to Mag ma ładniejsza klamke:))) ale to kwestja gustu. Co do tarczy to bardziej podoba mi sie model V6(jakis bardziej hayesowaty)
A teraz co do konfigoracji..
Mag
-klamka z magnezu+łatwiejsze montowanie(łapie szybko luzy ale da sie je zlikwidować w bardzo łatwy sposób...tylko potrzeba troche pomysleć...
-klocki metaliczne
-przewód z kewlaru
-podobno inna srednica tłoczka w klamce dla zwiekszenia siły(ale ja tam nie wiem czy to prawda)
HFX-9 2004!!!!
-Klamka z aluminium
-klocki półmetaliczne(wersja 2004 bo 2005 ma metaliczne)
-przewód nie wiem z czego ale słabszy jak w modelu Mag...
róznia sie też sposobem odpowietrzania i zalewania...
Jesli chodzi o ich serwisowanie to od 1,5 roku(mowa o HFX bo maga mam od 8 miesiecy) to nie ma z nimi żadnych problemów wymiana klocków jest bardzo łatwa tak jak i odpowietrzanie i zalewanie na nowo płynem...
Nie wiem co ludzie robia z tymi hamulcami ze maja z nimi problemy... być moze to dlatego ze wypowiadaja sie tu dzieci w wieku 13-15lat co nie maja pojecia o serwisie i mowia ze im sie wala te heble...
Ja je polecam z czystym sumieniem...
A jak masz wybierać pomiedzy tymi hamulcami to weź Maga...jest lepszy i juz...
http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3808556
konex A takie ze zalewajac maga masz klamke tylko postawiona do góry a w HFX powinna być ona dodatkowo o 45* do podłoża(tzn aby dziurka była w najwyższym punkcie)
zloty Wiekszosć jest za sprawa klamki ale przewód tez ma duże znaczenie(tak jak w grimece s-8 wymiana przewodu pomogla i to bardzo bo ten hamulec zacza hamować...) poza tym masz metaliczne klocki(ale w 2005 hfx tez ma metaliczne) i to tyle...
Mag jest lepszy...
zloty Wiekszosć jest za sprawa klamki ale przewód tez ma duże znaczenie(tak jak w grimece s-8 wymiana przewodu pomogla i to bardzo bo ten hamulec zacza hamować...) poza tym masz metaliczne klocki(ale w 2005 hfx tez ma metaliczne) i to tyle...
Mag jest lepszy...
-
- moderator
- Kontakt:
xXBIKEXx:
nom wszystko spoko tylkoz tymi klockami polmetalicznymi i metalicznymi troche dowaliles;) moze standardowo maja rozne klocki, ale kupic przeciez mozna oba typy, mocowaniem sie nie roznia...wiec to akurat zadna roznica miedzy tymi hamulcami ;)
mam nadzieje ze wyraznie pisze? cholernie zmeczony jestem ;/
nom wszystko spoko tylkoz tymi klockami polmetalicznymi i metalicznymi troche dowaliles;) moze standardowo maja rozne klocki, ale kupic przeciez mozna oba typy, mocowaniem sie nie roznia...wiec to akurat zadna roznica miedzy tymi hamulcami ;)
mam nadzieje ze wyraznie pisze? cholernie zmeczony jestem ;/
konex No to źle robiłes...
kondzik16 HFX tez ma przepone zapobiegajacą rozszerzaniu sie płynu...
quake Ale zawsze jest róznica...
i to ty dowaliłes bo wymienić sobie mozna wszystko... to tak jak byś mógł sobie wymieinc pancerz od Maga(kewlarowy) i wsadzić do HFX i powiedzieć ze niczym sie nie róznia bo moge sobie wymienić...
kondzik16 HFX tez ma przepone zapobiegajacą rozszerzaniu sie płynu...
quake Ale zawsze jest róznica...
i to ty dowaliłes bo wymienić sobie mozna wszystko... to tak jak byś mógł sobie wymieinc pancerz od Maga(kewlarowy) i wsadzić do HFX i powiedzieć ze niczym sie nie róznia bo moge sobie wymienić...