wymiana łożysk w DX-ach

FixxerW11
Kontakt:

wymiana łożysk w DX-ach

Post autor: FixxerW11 »

witam. mam problem...otóż mam pedałki Shimano DX Spd i jest mały problem. muszę w nich wymienić łożyska . z tąd moje pytania: jak rozebrać te cholerstwa?? będę dozgonnie wdzięczny za pomoc gdyż jak sami wiecie sezon się zbliża i trzeba rowerki szybko składaća tu zonk... jeszcze raz z góry dzięki za pomoc..pozdrawaim
WWW.WFSPORT.PL
Sulring
Kontakt:

Post autor: Sulring »

A ja spytam troche inne pytanie, tez o dx, ale nie nie chce zakladac nowego tematu. Ile waza te pedalki? Ile kosztuja. I w jakich cenach mozna wyrwac uzywki.
Ssij pento
FixxerW11
Kontakt:

waza ok 350g na oko jeden pedal wiec troche zlomu jest ale sie oplaca
nowe chyab kolo 2 baniek ale na allegro jak dobrze poszukasz to za 90-120pln kupisz...mnie sie udało nabyć je za 75pln razem z blokami tylko wlasnie bylo łożysko padniete...btw dalej czkam na odp i pozdrawiam
WWW.WFSPORT.PL
Sulring
Kontakt:

No ja jezdze glownie xc. Ale nauczylem sie troche trickow w powietrzu i czasem jak chce poskakac to chcialbym sie pobawic i miec platforme pdo stopami. Nie koneicznie zawsze chce sie wpinac.
Ssij pento
FixxerW11
Kontakt:

jak chcesz sobei poskakac to kup narazie zwykle platformy chyba ze xc jezdziz w spd...bo inaczej przeklniesz spd na wszystko co mozliwe...ja skaldam DH machine itylko do tego ma mi to sluzyc wiec...btw teraz inne pyanie..DX ma maszynowe lozyska czy kulkowe bo slyszalem ze maszynowki a tu patrze i niebardzo to na maszyny wyglada...gdzie oske kupic nowa??i czy to jest w ogole do dostania...pozdro
WWW.WFSPORT.PL
Sulring
Kontakt:

FixxerW11 Nie musisz mi doradzac jezdzilem w spd rok i na paltformach tez jezdzilem ;] Poprostu teraz bede miec jednego bike i potrzebuje miec jakby i to i to ;]
Ktos pisal ze ma rozjebane DX i mu leza moze by mial. Nie jestem pewien czy to nie katus pisal.
Ssij pento
FixxerW11
Kontakt:

najbardziej wkurzajace jest to ze wszyscy pieprza ze DX-y maja maszynowe lozyska...lol...same kulki tylko bieznie utwardzane...poprostu sie zawiadlem na nich....wracajac do rozmowy...juz Surling nie rozumiem co ty chcesz w koncu...masz jeden rower i nei wiem czy chcesz platformy czy spd-y :-)
WWW.WFSPORT.PL
Chrabał
Kontakt:

Post autor: Chrabał »

DXy nie mają maszyn tak jak wszystkie inne produkty shimano, więc wątpię żeby się dało dokupić samą bieżnię, tak samo jak oś. Rozkręć i pojeździj z tym po sklepach z łożyskami, może coś się uda dobrać, a oś dotoczyć i tokarza.
Obecnie nowe DXy kosztują ciut ponad 300.

Jak dla mnie to nie ma sensu się bawić w naprawianie, tylko lepiej poszukać innych używanych. Skoro w tych Twoich są problemy z łożyskami i osią to znaczy że muszą one być już zakatowane na maxa., co się w przypadku tych pedałów raczej nieczęsto zdarza.
http://img134.imageshack.us/img134/3203/1ffbb5e0ac.jpg
orbiter
Kontakt:

Post autor: orbiter »

nie znajdziesz czesci wymiennych
Dxx
Kontakt:

Post autor: Dxx »

FixxerW11 pisze:wszyscy pieprza ze DX-y maja maszynowe lozyska
czuje sie obrazony nigdzie tak nie napisalem -lol-

jak je rozebrac??
masz przy platformie uchwyt do klucza francuskiego (musi byc wezszy niz normalny) odkrecasz to i wyjmujesz cala os...reszta to juz pestka.

Co do lozysk nie dostaniesz czesci zamiennych(nowych lozysk)... nie da rady mam dystrybutora shimano 5 minut od domu pracowal tam moj ojciec i znam wiare ktora tam robi obecnie - wiec uwierz nie da rady=]

Sulring daj sobie spokuj ze skakaniem w dxach bez wpiecia sie... takie samo trzymanie masz bez wpiecia w kazdych zatrzaskowych pedalach... czyli zero;p no moze 10% w porownaniu z platforma dobrej firmy z nowymi pinami=]

elo
[b][SPRZEDAM]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
Sulring
Kontakt:

Dxx Rozumiem . A saj akies pedaly spd. Na ktoryc noga sie trzyma jezeli sie nie wepniesz?
Ssij pento
Borek SC
Kontakt:

Post autor: Borek SC »

Sulring a jestes pewien ze bedziesz w stanie tak z dnia na dzien przestawic sie za spd'ow na platformy i odwrotnie? Ja pamietam ze jak jezdzilem na spdach i kupilem platformy to z tydzien zeszlo zanim sie przyzwyczailem do innej techniki podrywania roweru(jak niepelnosprytny jezdzilem robiac niezamierzone nofootery na prawie wszystkim co mialo wiecej niz 15cm). W spdach po prostu ciagniesz do gory jak chcesz wyrwac rower i takie sie ma przyzwyczajenie po dluzszym czasie uzytkowania dlatego nagla zmiana na platformy to nic fajnego...przynajmniej w moim przypadku tak bylo
http://boreksc.pinkbike.com/album/old-photos/
gg:1310266
Dxx
Kontakt:

Post autor: Dxx »

Borek SC niezgadazma sie z Toba jezdze w spd ale wyrywam rower tak samo jak w platformach... ale nie wazne.

Sulringzadne spd nie maja pinow takich jak zwykle platformy bmx czy fr - wiesz o co chodzi... takie piny bardzo by przeszkadzalo przy wpieciu itp gdyz chaczyl bys o nie a to by przeszkadzalo - rzecz jasna:P...

albo platformy spd i jezdzisz w butach spd albo zwykle i w butach np. DC

zastanow sie w czym chcesz jezdzic albo w czym jezdzisz i jakie rozwiazanie bedzie lepsze 4x dh itp to oczywisc ie przemawia na kozysc spd... w sumie tylko dirt i street przemawia na kozysc platform...

elo
[b][SPRZEDAM]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
Sulring
Kontakt:

Z butami nie ma problemu/ Mam butki spd i butki Northwave do dj. Bedalki by nie musialy jakos zajebiscie trzymac bo przez 2 lata jezdzilem na platformie prawie bez pinow i sie przywyczailem.
Borek SC Tak bylbym i to naprawde dosyc szybko :)
A w czym chce jezdzic... napewno w spd, tylko czy jest jeszcze patent zeby miec bonus i mozna bylo czasem pojezdzic zwyczajnie ;]
Ssij pento
ODPOWIEDZ