wymiana łożysk w DX-ach
wymiana łożysk w DX-ach
witam. mam problem...otóż mam pedałki Shimano DX Spd i jest mały problem. muszę w nich wymienić łożyska . z tąd moje pytania: jak rozebrać te cholerstwa?? będę dozgonnie wdzięczny za pomoc gdyż jak sami wiecie sezon się zbliża i trzeba rowerki szybko składaća tu zonk... jeszcze raz z góry dzięki za pomoc..pozdrawaim
WWW.WFSPORT.PL
jak chcesz sobei poskakac to kup narazie zwykle platformy chyba ze xc jezdziz w spd...bo inaczej przeklniesz spd na wszystko co mozliwe...ja skaldam DH machine itylko do tego ma mi to sluzyc wiec...btw teraz inne pyanie..DX ma maszynowe lozyska czy kulkowe bo slyszalem ze maszynowki a tu patrze i niebardzo to na maszyny wyglada...gdzie oske kupic nowa??i czy to jest w ogole do dostania...pozdro
WWW.WFSPORT.PL
najbardziej wkurzajace jest to ze wszyscy pieprza ze DX-y maja maszynowe lozyska...lol...same kulki tylko bieznie utwardzane...poprostu sie zawiadlem na nich....wracajac do rozmowy...juz Surling nie rozumiem co ty chcesz w koncu...masz jeden rower i nei wiem czy chcesz platformy czy spd-y :-)
WWW.WFSPORT.PL
DXy nie mają maszyn tak jak wszystkie inne produkty shimano, więc wątpię żeby się dało dokupić samą bieżnię, tak samo jak oś. Rozkręć i pojeździj z tym po sklepach z łożyskami, może coś się uda dobrać, a oś dotoczyć i tokarza.
Obecnie nowe DXy kosztują ciut ponad 300.
Jak dla mnie to nie ma sensu się bawić w naprawianie, tylko lepiej poszukać innych używanych. Skoro w tych Twoich są problemy z łożyskami i osią to znaczy że muszą one być już zakatowane na maxa., co się w przypadku tych pedałów raczej nieczęsto zdarza.
Obecnie nowe DXy kosztują ciut ponad 300.
Jak dla mnie to nie ma sensu się bawić w naprawianie, tylko lepiej poszukać innych używanych. Skoro w tych Twoich są problemy z łożyskami i osią to znaczy że muszą one być już zakatowane na maxa., co się w przypadku tych pedałów raczej nieczęsto zdarza.
http://img134.imageshack.us/img134/3203/1ffbb5e0ac.jpg
czuje sie obrazony nigdzie tak nie napisalem -lol-FixxerW11 pisze:wszyscy pieprza ze DX-y maja maszynowe lozyska
jak je rozebrac??
masz przy platformie uchwyt do klucza francuskiego (musi byc wezszy niz normalny) odkrecasz to i wyjmujesz cala os...reszta to juz pestka.
Co do lozysk nie dostaniesz czesci zamiennych(nowych lozysk)... nie da rady mam dystrybutora shimano 5 minut od domu pracowal tam moj ojciec i znam wiare ktora tam robi obecnie - wiec uwierz nie da rady=]
Sulring daj sobie spokuj ze skakaniem w dxach bez wpiecia sie... takie samo trzymanie masz bez wpiecia w kazdych zatrzaskowych pedalach... czyli zero;p no moze 10% w porownaniu z platforma dobrej firmy z nowymi pinami=]
elo
[b][SPRZEDAM]
Rockring Shamana, siodło DABOMB chariot, kieronica Easton ea50[/b]
Sulring a jestes pewien ze bedziesz w stanie tak z dnia na dzien przestawic sie za spd'ow na platformy i odwrotnie? Ja pamietam ze jak jezdzilem na spdach i kupilem platformy to z tydzien zeszlo zanim sie przyzwyczailem do innej techniki podrywania roweru(jak niepelnosprytny jezdzilem robiac niezamierzone nofootery na prawie wszystkim co mialo wiecej niz 15cm). W spdach po prostu ciagniesz do gory jak chcesz wyrwac rower i takie sie ma przyzwyczajenie po dluzszym czasie uzytkowania dlatego nagla zmiana na platformy to nic fajnego...przynajmniej w moim przypadku tak bylo
http://boreksc.pinkbike.com/album/old-photos/
gg:1310266
gg:1310266
Borek SC niezgadazma sie z Toba jezdze w spd ale wyrywam rower tak samo jak w platformach... ale nie wazne.
Sulringzadne spd nie maja pinow takich jak zwykle platformy bmx czy fr - wiesz o co chodzi... takie piny bardzo by przeszkadzalo przy wpieciu itp gdyz chaczyl bys o nie a to by przeszkadzalo - rzecz jasna:P...
albo platformy spd i jezdzisz w butach spd albo zwykle i w butach np. DC
zastanow sie w czym chcesz jezdzic albo w czym jezdzisz i jakie rozwiazanie bedzie lepsze 4x dh itp to oczywisc ie przemawia na kozysc spd... w sumie tylko dirt i street przemawia na kozysc platform...
elo
Sulringzadne spd nie maja pinow takich jak zwykle platformy bmx czy fr - wiesz o co chodzi... takie piny bardzo by przeszkadzalo przy wpieciu itp gdyz chaczyl bys o nie a to by przeszkadzalo - rzecz jasna:P...
albo platformy spd i jezdzisz w butach spd albo zwykle i w butach np. DC
zastanow sie w czym chcesz jezdzic albo w czym jezdzisz i jakie rozwiazanie bedzie lepsze 4x dh itp to oczywisc ie przemawia na kozysc spd... w sumie tylko dirt i street przemawia na kozysc platform...
elo
[b][SPRZEDAM]
Z butami nie ma problemu/ Mam butki spd i butki Northwave do dj. Bedalki by nie musialy jakos zajebiscie trzymac bo przez 2 lata jezdzilem na platformie prawie bez pinow i sie przywyczailem.
Borek SC Tak bylbym i to naprawde dosyc szybko :)
A w czym chce jezdzic... napewno w spd, tylko czy jest jeszcze patent zeby miec bonus i mozna bylo czasem pojezdzic zwyczajnie ;]
Borek SC Tak bylbym i to naprawde dosyc szybko :)
A w czym chce jezdzic... napewno w spd, tylko czy jest jeszcze patent zeby miec bonus i mozna bylo czasem pojezdzic zwyczajnie ;]
Ssij pento