luz sprężyny w dumperze

PANkracy
Kontakt:

luz sprężyny w dumperze

Post autor: PANkracy »

witam!

Luz to nie do końca dobere określenie, chodzi mianowicie o to że sprężyna przesuwa się (przeskakuje) troche na tych dwuch grzybkach (tulejach, kapeluszach) lub jak kto tam zwał którymi ją skręcamy. Nie ma znaczenia czy dokręce mocno czy słabo, przesówa się góra-dół (przy położeniu dumpera w poziomie)

Jest to dość denerwójące ponieważ stuka w czasie jazdy :/

Tak jakby sprężyna miała troche za dużą średnice lub te grzybki za małą wewnętrznych kołnierzy.

Jakieś propozycje rozwiązania ?

pozdro
MaxDamageDA
Kontakt:

Post autor: MaxDamageDA »

A ten damper to?

Moze masz sprezyne nie od tego shocka? tak czy siak jest to dziwne, bo jak na pale skrecisz naprezenie to nie powinno sie ruszyc zebys po tym skakal. Chociaz tak jezdzic nie mozna, ale tak powinno byc.
www.street-roulette.pl | www.ovb.pl | www.rowerowy.com
PANkracy
Kontakt:

damper to: X-Fusion Glyde

skręciłem dość mocno i nic nie pomogło, miałem tylko potem problem żeby odkręcić :/

Wszystko nowe, więc nie powinno być problemów, a jednak są :|
hi men
Kontakt:

Post autor: hi men »

przez takie cos moze cos sie stac ? Mam taki problemik, tlumik jest normalnie, srednio lekko skrecony i chwytajac sprezyne moge tak ja delikatnie przesuwac na boki, tak przeskakuje ( nie gora dol tylko na bok, prostopadle do shafta). Zeby nie bylo to moj pierwszy full :P Damper to metel r, seryjna sprezyna 500
konex
Kontakt:

Post autor: konex »

Ja myślę że to jest nomalne, u mnie w damperze Metel R również występuje coś takiego mimo dość mocno skręconej sprężyny.
PANkracy
Kontakt:

hi men -jeśli możesz przesuwać sprężyne na boki to chyba także w innych płaszczyznach ?? bo jest okrągłą a nie jajowata :P

mnie się nie wydaje to normalne, raczej złe dopasowanie elementów, ale może żeczywiście się to czasem zdaża,

nie wiem jak wam, ale mnie to wkur.... w trakcie jazdy, i chciałbym temu zaradzić, ale widze że nikt nie ma specjalnie pomysłu:(
ODPOWIEDZ