Składanie roweru

Prenrzyk
Kontakt:

Składanie roweru

Post autor: Prenrzyk »

Witam wszsytkich.
Chce złożyc rower i mam pytania.
Jakie narzedzia bede mi potrzebne i co smarowac i czym i :
-Jak zalozyc support i korbre
-Amortyzator dj 3 20mm i rama Street Fighter i co ze sterami - jak sie to cos skalda :)
-Lancuch i wolnobieg na piaste
-hamulce avid bb5 przod i tyl. Jak tarcze to wiem ale jak hamulce

Sorki ale jestem nowy w tym wszystkim i dlatego sie pytam, bo nie wydam 60 zł na skladanie roweru :)
dj2
Kontakt:

Post autor: dj2 »

Zaplac te 60,bo bedziesz grobo w placy.........
http://img403.imageshack.us/my.php?image=img2147ue3.jpg
pepikDH^
Kontakt:

Post autor: pepikDH^ »

Prenrzyk troche duzo tu do opisywania,lepiej poproś jakiegoś kumpla co się bardziej zna lub idz do serwisu z czymś z czym niewiesz jak sobie poradzić,chyba ze znajdzie sie ktoś na forum kto napisze "prace magisterską" na temat składania bika od podstaw;]
Prenrzyk
Kontakt:

Ok. Poprosze kolegow po fachu :D
Myslaem ze to proste ;D
PawianBiker
Kontakt:

Post autor: PawianBiker »

wiesz są takie domowow-warsztatowe metody zeby cos zrobic któych nie polecam ale sam z nich korzystam, np nabijanie sterów gwiazdki, to sam robie bo nei bede płącił a mi dobrze wychodzi, a do wkrecania np wolnobiegu, suportu musisz miec specjalne kluicze-do suportu i wolnobiegu, albo tam kasety;p i tyle ale najlepiej jak nie znasz sie na tym daj do serwisu albi dz do kumpal co ci to zrobi z piwko albo za darmo i tyle
24 Bicycles Le Toy 4
Manitou Travis
24 cale

http://www.pinkbike.com/photo/1637670/
Michal_KRK
Kontakt:

Post autor: Michal_KRK »

Daj do serwisu bo ja widać nie wiesz jak serwisować/ składać rower ;] Możesz sobie tylko zepsuć części lub je uszkodzić albo coś źle załorzyć i możesz się przez to rozwalić porządnie bo np. korba podczas skoku Ci odpadnie ;] Pozdro!
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

bo to jest proste ale zeby to opisac to maaase czasu trzeba by stracic a i tak polowy nie zalapiesz od razu , w ogole nie napisales dokladnie jaki masz sprzet

popros kogos kto juz to robil to ci powie co i jak i bedzie podpowiadal to sie nauczysz
www.mm-foto.pl
jasiek
Kontakt:

Post autor: jasiek »

Lepiej idź do serwisu.
Już same stery jak nie masz o nich zielonego pojęcia, to po pierwszych próbach by mogły iść do kosza. A jak już kupiłeś rower za ileś kasy to dołuz jeszcze troche i bedzie dobrze
http://www.pinkbike.com/photo/5983663/
MarcinN
Kontakt:

Post autor: MarcinN »

Ja nie mając zielonego pojecia jak co zrobić, dałem do serwisu stery, ramę, korbę i suport żeby mi to sklecili, a resztę zamontowałem sam, to jest coś a la dokręcanie różnych śróbek i tyle, a kasetę dokręciłem bez kluczy i się trzyma :D (koła kupowałem w całości). Ogólnie jak masz jakąś część to najpierw looknij gdzie ma być zamontowana, popatrz, zrozum zasadę działania i spróbuj zamontować, co do narzędzi mi wsytarczyły ampule i smar do łożysk.
Pozdro.
Dragon-kr
Kontakt:

Post autor: Dragon-kr »

idź z tym do serwisu bo coś spieprzysz....smar daje się nie wszystkie połączenia gwintowane + w stery......co do montowania wolnobiegu,potrzebne Ci będą..........ręce(to jest nakręcane) do montarzu kasety potrzebujesz już klucza....z tego co piszesz to sam zakup narzędzi potrzebnych do złożenia roweru to już jest ok 100zł(licząć najgorsze narzędzia)

REASUMUJąC========>>>> idź z tym do serwisu bo sam sobie coś jeszcze zpieprzysz
Blady214
Kontakt:

Post autor: Blady214 »

A ja powiem inaczej.

Wierzysz w swoje możliwości to rusz głową i pomyśl. Ja rower poskładałem sam, nie za bardzo znając się na tym. Na narzędzia dałem około 50zł (ściągacz do korb+rozczepiacz do łańcucha), a z tym czego nie umiałęm zrobić, czy nie miałem do tego narzędzi to szedłem do serwisu i za grosze mi to robili.
Prenrzyk
Kontakt:

Tylko sie boje,ze np. w serwisie zaloza mi inny support niz ja bede mial.
ODPOWIEDZ