amortyzator- dokladna budowa- ŚLIZGI !?!

mati-biker
Kontakt:

amortyzator- dokladna budowa- ŚLIZGI !?!

Post autor: mati-biker »

w z/w z tym, że mam zamiar wyprodukowac mój własny amortyzator na własnym projekcie, mam jeden maly problem. Może mi ktoś dokładnie opisac kwestię ślizgów? Jak to jest? Na jakiej zasadzie to działa? Jak są one mocowane? Gdzie je można kupic? Za ile? Najbardziej interesowały by mnie ślizgi o średnicy wewnętrznej większej niż 32mm....najchętniej 36mm-34mmm....

W moim projekcie(który jeszcze jest w głowie) ślizgiem były by 4 łożyska kulkowe (na każdą goleń), takie rozwiązanie zapewniało by bardzo płynną pracę, oraz likiwidacje luzów na amortyzatorze w przeciągu 5 sekund, za pomocą zwykłego klucza ampulowego, nie stety waga.....dodatkowe 200 gram- nie wiem czy mogę sobie na to pozwolic....

Proszę się nie sugerowac projektami na mojej stronie, ma to wyglądadac zupełnie inaczej. Co do samej daty wykonania....jak najwcześniej, gdy tylko pojawią się pieniążki na materiały...
hui
kondzik16
Kontakt:

Post autor: kondzik16 »

ślizgi maja byc zastąpione łozyskami kulkowymi? bez sensu, zaraz tos ie powygina itp.
http://www.allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6080322
behemot20
Kontakt:

Post autor: behemot20 »

mati-biker, masz projekt w Solidzie ?(bo chyba w tym robisz... Chetnie bym zobaczyl jak wyglada w 3d:P)

Pozdro i powodzenia w budowie!
http://www.pinkbike.com/photo/1153221/ <-new fota:P
mati-biker
Kontakt:

kondzik16 Co ma się powyginac? Czemu?]

bechemot20Projekt jeszcze jest w mojej głowie...nawet jeszcze nie zacząłem rysowac.... Jak coś narysuje...to moze pokaże :P tz, z pewnością pokaże wcześniej, żeby ludzie to skomentowali, może już w 3d, wtedy ktoś dojrzy jakieś błędy. Ale rysunek to dopiero za jakieś 7 dni, nie robii się go w 5 minut a ja poza tym mam malo czasu ostatnio (pomimo któregoś tam z kolei gipsu na nodze)

To czy ktoś może mi coś napisac o tych ślizgach. Proszę xD
hui
Grzesiu
Kontakt:

Post autor: Grzesiu »

mati-biker nie dawaj nikomu w 3d !!!!!!!!! Dasz mu własny projekt który kosztował cie duzop wysiłku. To tak jakby Styliści BMW dali do sprawdzenia swój projekt stylistom z mercedesa. Bez sensu. możesz dawać rysunki projeku ale w jpg. ale nie w 3d.
http://www.pinkbike.com/photo/935615/
behemot20
Kontakt:

Post autor: behemot20 »

Grzesiu, sorry ale myslisz ze zgapie ? ;) Nie mam dostepu do odpowiednich maszyn itp... a chce zobaczyc bo sam sie bawie w Solid Edge(dopiero poczatkujacy jestem) i jestem ciekaw co po kolei robil itp... W jpg nei mozna tego sprawdzic...

Pozdr.
http://www.pinkbike.com/photo/1153221/ <-new fota:P
mati-biker
Kontakt:

Grzesiu No mi własnie chodzi o ujęcie jednego bądz kilka rzutów.....w formie jpg.... Bez żadnych wymiarów....Tak jak pokazane jest to na mojej stronie (podpis). chodzi tylko o pokazanie rozwiązania technicznego.... w celach skonsultowania się z wami :]
Nigdy nikomu nie dam żadnego mojego projektu w 3d... :]

Miałem na myśli rzut z rysunku 3d.

Proszę o opisanie tych ślizgów...gdyż inaczej będzie to musiało "jeździc" na łożyskach kulkowych...
hui
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

jak ty chcesz tam wpakowac lozyska ? kulkowe ? rowin ta mysl boja tego nie widze jakos

co do slizgow to w czym problem , zrobilbym takie jak robi marcoka dokladnie , nie musza byc rozcieta tuleja moze byc wciskana a od gory blokowana , tuleje mozna pokryc teflonem wiec z tym klopotu tez nie ma , musial bys tylko dokladnie zorientowac sie w zakladzie jak grupa to jest warstwa , jak wytrzymala itp itd , pozniej to uwzglednic zeby golen w ogole pracowala w slizgu
www.mm-foto.pl
mati-biker
Kontakt:

wookie85
Jak wpakuje łożyska...hmm...moja tajmnica :] urodził mi się w głowie pomysł..moim zdaniem genialny....Bo to dawało by bardzo płynną pracę..i możlwiosc likwidacji luzów....

Z czego wykonane są te twoje ślizgi?
hui
xxxxxx
Kontakt:

Post autor: xxxxxx »

Kupic slizgi od bombera jakiegos... eehh...

mati-biker Co ty gadasz wogole... wytlumacz o co ci biega bo ja nic nie rozumiem <sciana>
xxxxxx
Kontakt:

mati-biker chcesz zrobic pewnie tak jak jest w sterach... myslalem ze chcesz wsadzic kulkowe-zamkniete a nie "wianek"
wookie85
Kontakt:

Ja slizgow zadnych nie robilem ;] W zasadzie o ile alu wytrzyma temp teflonowania , to moga byc alumiowe , tylko pewnie nie kazde alu sie nadaje

Wiesz moze tak jak ty widzisz prace goleni w tych lozyskach ? Bo w sumie chodzi mi tylko o ciekawosc jakto widzisz , jak nie mozesz mowic to trudno
www.mm-foto.pl
wookie85
Kontakt:

jak wsadzi lozyskach tak jak w sterach ? na czym to oprze ? w ktorym miejscu ? ja tego w ogole nie widze...
www.mm-foto.pl
xxxxxx
Kontakt:

wookie85 wkoncu robi amora od podstaw ??? to sobie wymysli "system"
wookie85
Kontakt:

no tak rozumiem , tylko sierota nie jestem jakas totalna ale ja tego " systemu " nie widze ;] i jestem ciekaw co on tam widzie ;]
www.mm-foto.pl
2dox
Kontakt:

Post autor: 2dox »

w bomberach ślizgi to cieńka stalowa blacha uformowana w kształt rury, z czymś w rodzaju kołnierza w górnej części. Kołnierz służy temu, aby ślizg się nie przesuwał wewnątrz goleni. Całość jest pokryta z jednej stony warstwą teflonu. Ślizg wsuwa siędo goleni dolnej, następnie na owy 'kołnierz' daje się podkładkę, potem usczczelkę olejową, nad uszczelkę coś w rodzaju sprężynki, aby uszczelka razem ze ślizgiem nie wysunęły się z goleni. Na sam koniec idzie uszczelka kurzowa.
http://dziecineo.prv.pl/
sck
Kontakt:

Post autor: sck »

lozyska zamiast slizgow to nie jest zaden dziwny patent. rozbierzcie sobie takiego cannondale headshock, albo lefty. tam wlasnie takie cos zastosowano.
Kontakt:

chetnie bym rozebral jakbym tylko mial pod reka :]
www.mm-foto.pl
sck
Kontakt:

Post autor: sck »

mati-biker: sadzac po rysunkach na twojej stronie widze, ze raczej miales mala stycznosc z technologia obrobki skrawaniem. projekty miejscami przekombinowane i niezwykle trudne do wykonania. wnerwisz tym tylko slusarza :-)