Avid Juicy7 i odskakująca klamka-pytanie
-
- Kontakt:
Avid Juicy7 i odskakująca klamka-pytanie
Posiadam wyżej wymieniony hamulec od niedawna i ostatnio zauważyłem że jeżeli dźwignie hamulcowa popchnie się lekko do przodu to jest kliknięcie i odsuwa się... Wygląda mi to na jakąś blokade ale nie jestem pewny.Mam nadzieje że rozumiecie o co mi chodzi bo inaczej nie umiem tego wytłumaczyć i jeżeli ktoś miał z czymś takim styczność to proszę o rozjaśnienie.
Szukałem podobnych tematów ale niestety cudowna szukarka u mnie nie działa....
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
NoFuckinName
Szukałem podobnych tematów ale niestety cudowna szukarka u mnie nie działa....
Z góry dziękuje i pozdrawiam.
NoFuckinName
oj "Szyfranci", jest to połozenie servisowe klamki.Odpychasz ją i przy odpowietrzaniu nie ma opcji"przypadkowego docisniecia klamki",i nic wiecej.Jak nie chcecie aby sie wam klamki łamały, to nie przykrecajcie ich mocno do kierownicy, tzn na tyle aby przy glebie sie obkręciła na kierownic, a nie złamała, ale tez nie za lekko,aby nie latała po niej bezwładnie.
oj "spectomo"... pierwszy raz spotykam się z taką teorią.
możesz dokładnie wytłumaczyć po co odchylać klamkę do odpowietrzania??
odpwiedź jest gdzieś w instrukcji - możliwość odchylenia klamki ułatwia dotarcie do śrubki imbusowej regulującej odległość klamki od kiery, bo różne są manetki i niektóre zasłaniają ową śrubkę :D
tylko tyle, albo aż tyle!
pzdr
riba
możesz dokładnie wytłumaczyć po co odchylać klamkę do odpowietrzania??
odpwiedź jest gdzieś w instrukcji - możliwość odchylenia klamki ułatwia dotarcie do śrubki imbusowej regulującej odległość klamki od kiery, bo różne są manetki i niektóre zasłaniają ową śrubkę :D
pzdr
riba
riba pisze:odpwiedź jest gdzieś w instrukcji - możliwość odchylenia klamki ułatwia dotarcie do śrubki imbusowej regulującej odległość klamki od kiery, bo różne są manetki i niektóre zasłaniają ową śrubkę :D
juicy 7 z tego co wiem ma to pokrętło dostępne... tzn to czerwone na samej górze:P więc nie wiem skad u cebie taka teoria:D
kupie
prawą klamkę do julii/deore/lx-hydra
przewód tył do julii/shimano!
gg 5732171
prawą klamkę do julii/deore/lx-hydra
przewód tył do julii/shimano!
gg 5732171
czerwone pokrętło służy do czego innego ...kolego!andrut pisze:juicy 7 z tego co wiem ma to pokrętło dostępne... tzn to czerwone na samej górze:P więc nie wiem skad u cebie taka teoria:D
trochę szacunku dla konstruktorów i mniej ignorancji technicznej!
jeśli nie jesteś w stanie drogą manipulacji wydedukować do czego służą obydwie regulacji, czyli czerwone poketło + śrubka na imbus przy zawiasie klamki, to sobie odpuść prawienie morałów i używanie tego typu sprzętu ;-)
pzdr
riba
-
- Kontakt:
mialem i mam juicy własnie :)
napisz wiec mądralo dlaczego po nacisnieciu klamki przy wyjetym kole hamulec sie zapowietrzy? ...wyjasnij bo to bardzo interesujące.
hamulec dobrze napelniony i odpowietrzony przy sprawnym uszczelnieniu nie ma prawa sie zapowietrzyc. bo niby jak?
moze chcesz podyskutowac o budowie hydraulika z systemem otwartym?
moze na poczatek sprawdzianu z zasady dzialania: co to znaczy ze system jest otwarty?
pzdr
riba
napisz wiec mądralo dlaczego po nacisnieciu klamki przy wyjetym kole hamulec sie zapowietrzy? ...wyjasnij bo to bardzo interesujące.
hamulec dobrze napelniony i odpowietrzony przy sprawnym uszczelnieniu nie ma prawa sie zapowietrzyc. bo niby jak?
moze chcesz podyskutowac o budowie hydraulika z systemem otwartym?
moze na poczatek sprawdzianu z zasady dzialania: co to znaczy ze system jest otwarty?
pzdr
riba
no i co z tego ze klocki sie scisną? czy z tego wynika cos zwiazanego z zapowietrzeniem?patyk_lks pisze:ribaZawsze mi sie wydawlao,ze jak wymiejmy hamulec i zacisniemy klamke, to sie zapowietrzy(klocki sie scisna itd.).
przy nowych niestartych klockach nie ma zadnego niebezpieczenstwa.
przy zuzytych ryzykujemy tym ze tłoczki moga wypasc z uszczelek.
to juz w zaleznosci od konstrukcji.
poki uszczelka trzyma tłoczek to w jaki sposob hamulec ma sie zapowietrzyc?
wyjasnijcie swoje teorie, ba sa bardzo intrygujące.
riba
ehhh... Jak dla mnie jest to proste, dla ciebie nie, a wiec masz zadanie na dzis. Albo odwroc sobie bike, wyciagnij kolo, nacisnij hebel... Wsadz kolo, i sie przejedz... Hebel nie dziala? Hmmm...
Zreszta zaraz sie odezwie kilka osob ktore sie na tym zna, oni ci to fachowo wytlumacza , ja sie tylko wyglupie. wiem tyle, tak sie dzieje i koniec.
Zreszta zaraz sie odezwie kilka osob ktore sie na tym zna, oni ci to fachowo wytlumacza , ja sie tylko wyglupie. wiem tyle, tak sie dzieje i koniec.
-
- Kontakt:
no wiec dla mnie to jest wlasnie proste, ale ty piszesz nizej , ze sie nie znasz, wiec nic na ten temat nie wiesz.xxxxxx pisze:ehhh... Jak dla mnie jest to proste, dla ciebie nie,
wiele razy tak ronie i nic sie nie dzieje :)xxxxxx pisze:Albo odwroc sobie bike, wyciagnij kolo, nacisnij hebel... Wsadz kolo, i sie przejedz... Hebel nie dziala? Hmmm...
dzieje sie tak dlatego, ze hebel jest zle napelniony/odpowietrzony i tyle.xxxxxx pisze:Zreszta zaraz sie odezwie kilka osob ktore sie na tym zna, oni ci to fachowo wytlumacza , ja sie tylko wyglupie. wiem tyle, tak sie dzieje i koniec.
nie bede ci tlumaczyl dlaczego, bo sie nie znasz, wiec musialbym wyklad prelekcyjny zrobic, a nie chce mi sie pisac. po szczegoly zapraszam na pl.rec.rowery. nieraz to tam przerabilaismy. no ale cos trzeba na ten temat wiedziec...
pzdr
riba