Avid Juicy7 i odskakująca klamka-pytanie

NoFuckinName
Kontakt:

Avid Juicy7 i odskakująca klamka-pytanie

Post autor: NoFuckinName »

Posiadam wyżej wymieniony hamulec od niedawna i ostatnio zauważyłem że jeżeli dźwignie hamulcowa popchnie się lekko do przodu to jest kliknięcie i odsuwa się... Wygląda mi to na jakąś blokade ale nie jestem pewny.Mam nadzieje że rozumiecie o co mi chodzi bo inaczej nie umiem tego wytłumaczyć i jeżeli ktoś miał z czymś takim styczność to proszę o rozjaśnienie.

Szukałem podobnych tematów ale niestety cudowna szukarka u mnie nie działa....

Z góry dziękuje i pozdrawiam.

NoFuckinName
piter krk
Kontakt:

Post autor: piter krk »

tak sie dzieje i w juicy 5 i 7 to jest normalne,podobno przy glebie ma klamki niewylamac dzieki temu....nie odsuwaj jej czesto to sie niewyrobi
konex
Kontakt:

Post autor: konex »

Też do dziś nie moge rozszyfrować tego, ale jest to normalne.
P.S. Mojemu koledze wyrobiło się już w jednej klamce :P
spectomo
Kontakt:

Post autor: spectomo »

oj "Szyfranci", jest to połozenie servisowe klamki.Odpychasz ją i przy odpowietrzaniu nie ma opcji"przypadkowego docisniecia klamki",i nic wiecej.Jak nie chcecie aby sie wam klamki łamały, to nie przykrecajcie ich mocno do kierownicy, tzn na tyle aby przy glebie sie obkręciła na kierownic, a nie złamała, ale tez nie za lekko,aby nie latała po niej bezwładnie.
riba
Kontakt:

Post autor: riba »

oj "spectomo"... pierwszy raz spotykam się z taką teorią.
możesz dokładnie wytłumaczyć po co odchylać klamkę do odpowietrzania??

odpwiedź jest gdzieś w instrukcji - możliwość odchylenia klamki ułatwia dotarcie do śrubki imbusowej regulującej odległość klamki od kiery, bo różne są manetki i niektóre zasłaniają ową śrubkę :D
tylko tyle, albo aż tyle!

pzdr
riba
andrut
Kontakt:

Post autor: andrut »

riba pisze:odpwiedź jest gdzieś w instrukcji - możliwość odchylenia klamki ułatwia dotarcie do śrubki imbusowej regulującej odległość klamki od kiery, bo różne są manetki i niektóre zasłaniają ową śrubkę :D
tylko tyle, albo aż tyle!

juicy 7 z tego co wiem ma to pokrętło dostępne... tzn to czerwone na samej górze:P więc nie wiem skad u cebie taka teoria:D
kupie
prawą klamkę do julii/deore/lx-hydra
przewód tył do julii/shimano!
gg 5732171
Pedro 47
Kontakt:

Post autor: Pedro 47 »

Faktycznie odchylenie moze chronic przed nacisnieciem... Po wyciagnięciu klockow tez dobrze jest pstryknąć jeśli odkłada sie hamulec na bok.
http://tablica.pl/oferta/rama-specialized-big-hit-fsr-1-rozmiar-m-stan-bdb-ID2AUgz.html#60bfe7734a;r:;s:
riba
Kontakt:

andrut pisze:juicy 7 z tego co wiem ma to pokrętło dostępne... tzn to czerwone na samej górze:P więc nie wiem skad u cebie taka teoria:D
czerwone pokrętło służy do czego innego ...kolego!
trochę szacunku dla konstruktorów i mniej ignorancji technicznej!

jeśli nie jesteś w stanie drogą manipulacji wydedukować do czego służą obydwie regulacji, czyli czerwone poketło + śrubka na imbus przy zawiasie klamki, to sobie odpuść prawienie morałów i używanie tego typu sprzętu ;-)

pzdr
riba
riba
Kontakt:

Pedro 47 pisze:Faktycznie odchylenie moze chronic przed nacisnieciem... Po wyciagnięciu klockow tez dobrze jest pstryknąć jeśli odkłada sie hamulec na bok.
możesz drukowanymi to wyjaśnić?
"odchylenie może chronić przed naciśnieciem".... genialne w swej prostocie!

pzdr
riba
NoFuckinName
Kontakt:

ostatnio słyszałem teorie że te "blokada" służy do tego żeby się hamulec nie zapowietrzał po wyjęciu koła.. W sumie niby prawda bo wtedy klamke troche ciężej wcisnąć... co o tym sądzicie?
riba
Kontakt:

jasne, a swistak siedzi i zawija w sreberka ...LOL!

kolejny znawca: mozesz wyjasnic co ma zapowietrznie hamulca wspolnego z wyjeciem koła??

masakra - co za bzdury!

riba
patyk_lks
Kontakt:

Post autor: patyk_lks »

ribaZawsze mi sie wydawlao,ze jak wymiejmy hamulec i zacisniemy klamke, to sie zapowietrzy(klocki sie scisna itd.).
[url=http://www.pinkbike.com/photo/922498/]Pinkbike[/url]
xxxxxx
Kontakt:

Post autor: xxxxxx »

patyk_lks i dobrze ci sie wydaje.

riba miales kiedys hydrola ? To nie sa bzdury, jak sie kolo wyciagnie i nacisnie 2-3 razy klamke to juz po heblu, trzeba go przelac...
riba
Kontakt:

mialem i mam juicy własnie :)

napisz wiec mądralo dlaczego po nacisnieciu klamki przy wyjetym kole hamulec sie zapowietrzy? ...wyjasnij bo to bardzo interesujące.

hamulec dobrze napelniony i odpowietrzony przy sprawnym uszczelnieniu nie ma prawa sie zapowietrzyc. bo niby jak?

moze chcesz podyskutowac o budowie hydraulika z systemem otwartym?
moze na poczatek sprawdzianu z zasady dzialania: co to znaczy ze system jest otwarty?

pzdr
riba
riba
Kontakt:

patyk_lks pisze:ribaZawsze mi sie wydawlao,ze jak wymiejmy hamulec i zacisniemy klamke, to sie zapowietrzy(klocki sie scisna itd.).
no i co z tego ze klocki sie scisną? czy z tego wynika cos zwiazanego z zapowietrzeniem?

przy nowych niestartych klockach nie ma zadnego niebezpieczenstwa.

przy zuzytych ryzykujemy tym ze tłoczki moga wypasc z uszczelek.
to juz w zaleznosci od konstrukcji.

poki uszczelka trzyma tłoczek to w jaki sposob hamulec ma sie zapowietrzyc?

wyjasnijcie swoje teorie, ba sa bardzo intrygujące.

riba
xxxxxx
Kontakt:

ehhh... Jak dla mnie jest to proste, dla ciebie nie, a wiec masz zadanie na dzis. Albo odwroc sobie bike, wyciagnij kolo, nacisnij hebel... Wsadz kolo, i sie przejedz... Hebel nie dziala? Hmmm...

Zreszta zaraz sie odezwie kilka osob ktore sie na tym zna, oni ci to fachowo wytlumacza , ja sie tylko wyglupie. wiem tyle, tak sie dzieje i koniec.
NoFuckinName
Kontakt:

riba kolega xxxxxxma racje... dzisiaj jak zmieniałem dętke, miałe wyjęte koło i przypadkiem nacisnąłem klamke i co> hampelek się troche zapowietrzył... A szczerze powiem że nie zabardzo wiem jaka jest jego konstrukcja więc na ten temat sie nie wypowiadam...
xxxxxx
Kontakt:

riba odpowietrzalem z kumplem hebel kiedys i nam dwa z 6-ciu tloczkow ucieklo :D I przelewalismy od nowa , i udalo sie Clim 8 odpowietrzyc :P
riba
Kontakt:

xxxxxx pisze:ehhh... Jak dla mnie jest to proste, dla ciebie nie,
no wiec dla mnie to jest wlasnie proste, ale ty piszesz nizej , ze sie nie znasz, wiec nic na ten temat nie wiesz.

xxxxxx pisze:Albo odwroc sobie bike, wyciagnij kolo, nacisnij hebel... Wsadz kolo, i sie przejedz... Hebel nie dziala? Hmmm...
wiele razy tak ronie i nic sie nie dzieje :)
xxxxxx pisze:Zreszta zaraz sie odezwie kilka osob ktore sie na tym zna, oni ci to fachowo wytlumacza , ja sie tylko wyglupie. wiem tyle, tak sie dzieje i koniec.
dzieje sie tak dlatego, ze hebel jest zle napelniony/odpowietrzony i tyle.

nie bede ci tlumaczyl dlaczego, bo sie nie znasz, wiec musialbym wyklad prelekcyjny zrobic, a nie chce mi sie pisac. po szczegoly zapraszam na pl.rec.rowery. nieraz to tam przerabilaismy. no ale cos trzeba na ten temat wiedziec...

pzdr
riba
ODPOWIEDZ