Amor z 1" rurą (rst vs suntour) LOOOL

dawidek1
Kontakt:

Amor z 1" rurą (rst vs suntour) LOOOL

Post autor: dawidek1 »

Siema :D
Kumpel chce sobie kupić jakiś tani amor z 1" rurą sterowa do starego arkusa. Nie wiem co mu doradzić Suntoura XC60 (ponoć syf) czy RST Capa T7 (też syf) :/
Niezły hardkor nie?? :D

Dzieki za pomoc
Pozdro!!
a-gang
Kontakt:

Post autor: a-gang »

E tam od razu hardkor. Nie ma co sie szczypac ze są to wytwory najwyższej klasy bo jest to gówno ale zwykle ogranicznikiem w kupowaniu amorów jest kasa. Jeśli chodzi o te amortyzatorki to powiem tak. Miałem i mam w sumie jeszcze w swoim rowerze rst capa t6. Nie oszczedzałem go nigdy bo niestety nie było mnie stać na coś z wyżeszj półki i musiałem jeździć na tym co mam. Zawsze miałem dusze prawdziwego bikera :P wiec moj amortyzator znosił takie katorgi jak skok z murków (0.5 - 0.7 m.), jazda na jednym kole i centralne lądowanie na krawężniku, szybkie przejeżdzanie nierówności np .korzenie i wiele wiele inncyh których nie chce mi sie wypisywać bo to głupie sie moze wydawać. Oczywiście do tej pory jest cały i niepołamany. Ma dość duże już luzy, zamrza w zime i napewno nie polecam korzystać z usług mocowania pod tarcze. Moja capa t6 ma również regulacje naprezenia wstepnego ktora o dziwo jeszcze działa.

Suntoura nie miałem i mieć zapewne nie bede ale wybrałbym najprawdopodbniej jego a to ze względu na to że jego korona wygląda troche lepiej niż w rst no i ma gumowe osłonki goleni górnych które zapewne o wiele lepiej chronią od wpadającego syfu niż te gumowe uszczelki w rst. Rst ma większy skok choć myslę ze jest to przy takim wyborze mniej ważne. Do tego suntour jakoś wizualnie bardziej przypadł mi do gustu.

Pozdrawiam:)
ROwEr - http://www.pinkbike.com/photo/1147695/
Xxsin
moderator
Kontakt:

Post autor: Xxsin »

Suntour XC60 jak i Capa T7 nie będą zbytnio działać... Taki bardzo tani amor na 1", który działa to RST Gila z około 2002-2003 roku albo stare rst mozo. Nowsze już nie bardzo działają. Poszukaj jeszcze może Judy tt...
froger34
Kontakt:

Post autor: froger34 »

z tego co pamiętam to ten amorek http://www.allegro.pl/item132628546_mar ... ancja.html tez jest na rure 1" więc to chyba bedzie dużoe lspzy wybór niż RSt/Suntour o ile chcesz wkłądać taki amor do starego bika ;]
valhior
Kontakt:

Post autor: valhior »

przez ponad rok jezdziłem na capa t5 (starsza wersja t7) i do normalnej jazdy jest dobry, jak na tą cene, łapie luzy, ale jak nie masz tarczówki to bedzie lepiej (ja tarcze miałem) praca nawet jako tako, niektóre zeczy wybiera, lecz bardzo łatwo go dobić, a xc60 jest owiele gorszy, mój kompel go ma... luzy takie same, mimo ze jeździ bez tarczy, praca owiele gorsza, a dobić go można tak samo, ja bym brał rst, nie suntoura
Gość

Post autor: Gość »

ja mialem rst cape t5 zmienilem olej na taki do kosiarki i chodzi o niebo lepiej niz suntour XCR 06 ! capa t5 to najlepszy wybor bo nie oplaca sie pakowac do takiego roweru
froger34
Kontakt:

Post autor: froger34 »

jak wy zmieniacie w tych amorkach olej jak tam nie ma oleju?? jego można nasmarować i chodzi wtedy lepiej ;]
ElTorro
Kontakt:

Post autor: ElTorro »

paw22 powiedz mi gdzie wlałeś ten olej do Capy?? przeciez ona nie ma oleju tylko spreżyny z elestomerem i smarem, chciałes przykozacZyc ze wymieniłes olej ktorego ni mo? czy jak?
Pozytyw. :. zią .:.

http://tnij.org/torro
ElTorro
Kontakt:

Post autor: ElTorro »

froger34wyprzeciłes mnie o niecałą minutę hehe
Pozytyw. :. zią .:.

http://tnij.org/torro
Gość

Post autor: Gość »

ElTorro to bylo z dwa lata temu albo i dawnej przy starym rowerze...nie pamietam...ale cos w srodku robilem .... ale jeszcze teraz patrzylem to chodzi zajebiscie naprawde....Jakis lepszy do kosiarki....to kolegi....takie opakowanie na wielkosc takie jak sprej chyba 40 zł ale nie jestem pewien....Duzo tego wlalem w koncu to nie moj :P
ODPOWIEDZ