Które tłumienie jest lepsze w amorku ?
Które tłumienie jest lepsze w amorku ?
Nie wiem ktore tłumnie jest lepsze oczywiscie wiem olejowe ale jest najlepsze jeszcze Cierne i elastomer prosze o wytłumacznie :)
-
- Kontakt:
"...tłumienie cierne jest często utożsamiane z tarciem o siebie elementów widelca, a w rzeczywistości chodzi o tarcie wewnetrzne elastomeru. Długie łancuchy cząsteczkowe elastomerów trą o siebie podczas rozprężania się zgniecionego tworzywa, dzięki czemu rozpręża się ono wolniej niz zostało zgniecione"
źródło: BA
więc nie rozdzielać tłumienia ciernego i tłumienia elastomerem (bo to to samo), myśle, że ta kwestia jest zamknięta
źródło: BA
więc nie rozdzielać tłumienia ciernego i tłumienia elastomerem (bo to to samo), myśle, że ta kwestia jest zamknięta
http://www.pinkbike.com/photo/1612744
> Zielony <..Ty naprawde jestes zielony...w Dj masz tłumienie olejowe, a powietrze słuzy jako regulacja twardości amortyzatora.Nie ma też czegos takiego jak "tłumienie elastomerowe", elastomer ,jest to kawałek gumy, który ma za zadanie wychamowac zbyt szybko uginajacy sie amorek.
A tłumienie ciernie polega na tym , ze zbbyt szybko odbijajace golenie sa hamowane przez opor jaki daja elementy slizgowe( zalezy czy amor jest wewnatrz czysty czy zatarty), ale najczesciej go nie ma.
Surling
"Sprezyna + elastomer tlumia sprezyne, a elastomer zapobiega dobijaniu"....możesz to rozwinac...bo to masło maślane według mnie....jak sprezyna moze tlumic sprezynę?? Chyba chodziło ci o tłumienie ugiecia???
sorry że sie czepiam :P...pozdrower ;D
A tłumienie ciernie polega na tym , ze zbbyt szybko odbijajace golenie sa hamowane przez opor jaki daja elementy slizgowe( zalezy czy amor jest wewnatrz czysty czy zatarty), ale najczesciej go nie ma.
Surling
"Sprezyna + elastomer tlumia sprezyne, a elastomer zapobiega dobijaniu"....możesz to rozwinac...bo to masło maślane według mnie....jak sprezyna moze tlumic sprezynę?? Chyba chodziło ci o tłumienie ugiecia???
sorry że sie czepiam :P...pozdrower ;D