lekki rower do DH - propozycje, ankieta

freed
Kontakt:

Post autor: freed »

Rower sola, waży dokładnie 17.5kg w tej specyfikacji,co jest teraz. Zamiast korby rf jest huseefelt,napęd to sram x.7,rower jest naprawde lekki,i wiem,że dało by się zejść z wagą.
Np. ładując boxxera wc 2006 ieli bysmy ok. 600gram mniej, więc ok. 17kg.
Do tego lekka korba jaką jest deore xt, ok. 300 gram mniej.
Piasty dało by rade znaleźć lżejsze:
Tył mógł by być deore xt,a przód prodigy tazman fr(w przyzwoitej cenie)
nie wiem,dużo można kombinować, mając taką kase jak konex, pobawił bym się jednak w używki, bo niektóre super lekkie części, skończyli produkować,pare lat temu..
Ride 4 Fun ! Biatch !
Korean_Boy
Kontakt:

Post autor: Korean_Boy »

moj typ (tzn taki bede mial prawdopodobnie setup na 2007)
-vp free z tytanowa sprezyna 3.9 kg
-boxxer wc /888rc2x
-kola na singletrackach lub deemaxy
-juicy seven lub magi
-naped xt z korba sainta

a teraz krotka pilka z mojej strony: po co ci taki bike w wawie ?
toz tam sa tylko kazury i wszedzie patelnia:P
chyba ze wyjazdy.....
konex
Kontakt:

Post autor: konex »

ERNI Z Saint-em problemu nie ma bo występuje w dwóch wersjach długości osi (trzeba tylko o tym wiedzieć) btw, z Saint-a zrezygnowałem na rzecz czegoś lżejszego. Zaraz spojrze na tego Truvativa, czy warto czekać i cóż to za cudo :)
Co do przerzutki, średni wózek mi wystarczy bo prawdopodobnie będe chciał mieć kasete 11-34T, chyba że założe mniejszy blat z przodu i coś szosowego, wtedy krótki wózek w Sram-ie jest mile widziany. Zaoszczędziłoby się i trochę wagi ;] X9 wydaje mi się taka przeciętna, jeśli fundusze pozwolą wybiore X0, niekoniecznie z wózkiem carbonowym ale zawsze kilka gram mniej jeszcze od x9. Z manetek X0 zrezygnowałem i wybrałem Triggera x9 w każdym bądź razie
ERNI
Kontakt:

Post autor: ERNI »

konex ja pisząc posta sugerowałem sie bike faq na stronie SC

Can I use Saint or Raceface Diabolus X-Type Cranks?
Shimano does not make an external bearing crankset that is compatible with the Free. It is possible to rig a Saint or XT crank on there, but it will have poor chainline, and will not clear the ridge on the non-drive side of the bb shell. We don’t recommend this at all.

Raceface now offers a version of the Diabolus/ Evolve DH that will work. You need the 83mm bb shell version, which offers a 57.5mm chainline. You also need the 73mm shell adaptor kit. The normal version of the Diabolus/Evolve DH/Atlas will work poorly due to improper chainline.

What’s up with that ridge anyway?

That is there so that the bearing cap in the pivot sits flush with the outside of the frame, not sticking out. This is important for bearing sealing reasons.

Na tyle o ile znam angielski to można ale będzie to dalekie od ideału.
http://www.santacruzbicycles.com/vpfree/ tu jest fajnie złożony Free z tą korbą właśnie Avidami Code itd. Co do przerzutki to w X9 coś tam wzmocnili i jest to poziom chyba XT'ka wiec chyba idalne rozwiązanie. Sprawdz jescze jak w kasecie 11-34 zmieniają sie ilości zębów na poszczególnych koronkach. Ja kiedyś kupiłem taką kasete żeby miec większ zakres a potem wcale z tego nie korzystałem a u kumpla na innej kasecie różnice w przełozeniach były jakby płynniejsze. Teraz też sie zastanawiam nad szosówką (kasetą oczywiście)
Ernold Bikeneger.... is BACK :)
konex
Kontakt:

ERNI dziwne, ale dzieki ze zwróciłeś uwagę, trzeba sie bedzie dokładnie dowiedzieć...

fajny ten bike, ale zdecydowanie bardziej freeride-owo złożony, ja ide bardziej w stronę zjazdu

Co do kasety, masz racje, sam doświadczyłem tego że ważna jest płynność zmiany biegów zwłaszcza przy napinaczu i w zjeździe.
konex
Kontakt:

Żeby nie zakładać nowego tematu, odświeże ten trochę bo chodzi głównie o kwestie wagowe. Czy warto pchać się w tarcze Hope-a floating disc (te jak w mono 6) i czy brać 205/205 czy 205/185mm? Ile one konkretnie ważą? bo nie mogę nigdzie znaleźć?

aha,no i czy warto waszym zdaniem zmieniać kiere diabolus-a na carbonowego syncros-a http://arnik.freshsite.pl/product_info. ... ers_id=107 ?? Co wogóle sądzicie o niej?
ERNI
Kontakt:

Nie ma wagi tej kierownicy. Ile waży??? I ile powinna wazyć lekka kiera do DH/FR. W te tarcze to ja bym sie nie pchał. Ja też nie chce mieć klocka ale jest jakaś granica a one wygladają baaaaardzo delikatnie.
ja wybrałbym tą http://arnik.freshsite.pl/product_info. ... ts_id=3338
konex
Kontakt:

http://www.profirad.de/syncros-bulk-fac ... cbe046ea77
wg tego sklepu ok 205g

p.s. nawet polski dystrybutor nie podaje ;/
LoooooK O.
Kontakt:

Post autor: LoooooK O. »

konex, co do floating-disc. Mialem kiedys Formule z taka tarcza i po sezonie dzwonila na kazdej nierownosci. Nie wiem, jak to wyglada z Hope, ale szczerze, to chyba nie ma powodu, zeby sie pakowac w taki system. Zwykle tarcze daja rade.
http://tiny.pl/786k
Bike Action
konex
Kontakt:

LoooooK O. "zwykłe" może i dają rade ale chodzi o wage ;]
ERNI
Kontakt:

konex ma już lekką manie:D
Oby tylko wyszło to Tobie na zdrowie (naprawde nie zaufałbym karbonowej kierownicy)
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

tarcze widze ze wzialem zreszta na gg ci napisalem ze kloce ;p

lekkie sa starsze tarcze hopa , wagi nie pamietam ale stosunkowo niska , no i hujes ale z tymi jak wiadomo roznie bywa jesi chodzi o wytrzymalosc
www.mm-foto.pl
konex
Kontakt:

no te moje tarcze ważą 187 i 160 gram (poszczególnie 203mm/180) jeśli hope-y pływające będą wyraźnie lżejsze to jestem w stanie je nabyć.

ERNI Chyba spróbuje ;] a mania jest i niestety robi sie z tego prawie choroba a kiedyś się śmiałem z kolegów jeżdżących na lekkich XC walczących o każdy gram ;P
W stosunku do tego Diabolusa zaoszczędze pewnie koło 100g a to bardzo dużo. Do tego jaki mostek, diabolus? easton vice może syncros bearhug race hd?
LoooooK O.
Kontakt:

Post autor: LoooooK O. »

konex, jesli mostek, to tylko Thomson X4 50mm x 0 stopni. Drogi, ale warto. Obadaj na stronie Thomsona, jak on pieknie wyglada.
http://tiny.pl/786k
Bike Action
konex
Kontakt:

LoooooK O. znam go oczywiście ale czy można go kupić w Polsce oficjalnie?
wojtek1111
Kontakt:

Post autor: wojtek1111 »

konex
Kontakt:

wojtek1111 dzieki za namiary, skontaktowałem się z nimi, mają dostępne tylko z racji tego ze są hurtownią musze zamawiac przez jakiś sklep. W wawie mamy kilka współpracujących.. Może się dogadamy i zamówimy dwie sztuki i powalczymy o jakiś rabacik ;]
wojtek1111
Kontakt:

Post autor: wojtek1111 »

konex jestem za :)
konex
Kontakt:

wojtek1111 To się zgadamy na gg jakoś, ja spróbuje na belwederskiej, tam na pewno będe miał dobrą cene po znajomości.
A słuchajcie, znacie dokładną wage takiego mostka w wersji 50mm?
ODPOWIEDZ