Damper do eliminatora

-=UFIQ=-
Kontakt:

Damper do eliminatora

Post autor: -=UFIQ=- »

Cześć zastanawiam się nad kupnem dumpera do ramki i niewiam co kupić
DHX 5.0
Progressive 5th Element Coil
Manitou Swinger 6-Way Coil
AVALANCHE DHS
I problem jest taki ze nie wiem co wziąć aktualnie siedzi w ramce dnm st8rc i chyba każdy wie jak to działa jeżdrze głównie fr ale zdarza się tez czasem pojechać na skrzyczne i problem jest w tym ze nie wiem jaki dumper wybrać bo czytałem ze ciężko wchodzą dumpery z dużym baniakiem do mojej ramki , i tez niewiem czy będą mi potrzebne te wszystkie regulacje które ma np. swinger czy to się przydaje??? morze głupie pytanie ale nigdy nie maiłem styczności z tymi dumperami
-=?=-
ReplaY
Kontakt:

Post autor: ReplaY »

Ze swojej strony polecam Swingera Six Way lub Four Way. Zależnie od tego czy potrzeba Tobie regulacji tłumienia szybkiej i wolnej kompresji. Z własnego doświadczenia wiem że się przydają o ile odczuwasz potrzebę ustawiania roweru idealnie do profilu trasy. Avalanche też będzie dobry ale z racji braku platformy sugerowałbym jego zastosowanie tylko do freeride'u. Poza tym jest bardzo ciężki, średnio o 600-700g. od pozostałych damperów.
Życzę dobrego wyboru.
www.foesracing.com
-=UFIQ=-
Kontakt:

I co już wszyscy się wypowiedzieli a jak to jest z pomieszczeniem tych dumperów w mojej ramie wejdą bez oporów wydaje mi się ze avy powinien ale niewiem jak z resztą ma ktoś przeciesz na pewno azonica eliminatora z jakimś lepszym dumperem na pewno nieh się wypowie niechce kupić czegoś co kosztuje powyżej tysiaka i żałować potem mojej decyzji
-=?=-
-=UFIQ=-
Kontakt:

ReplaY pisze:Zależnie od tego czy potrzeba Tobie regulacji tłumienia szybkiej i wolnej kompresji
A powiedz mi czy to działa w ten sposób ze na przykład jadę sobie po średnim terenie nie zaszybko i działa sobie wolna kompresja i zawiecha wybiera wszystko nagle drop i przy lądowaniu wali w dumper większa siła i zarazem owiele szybsza siła i wtedy zadziała ta szybka kompresja i on to ładnie ztłumi to jest coś tego typu czy coś popiebszyłem bo jakby to było tak to by było świetnie mieć dumper pracujący świetnie w karzdych warunkach
-=?=-
Furmek
Kontakt:

Post autor: Furmek »

Przedewszytskim ktory eliminator ? 1 czy 2 http://img504.imageshack.us/my.php?image=azoniciz7.jpg to jest jedynka, i tu 5'th czy 6-way dhx niewejdzie bez modyfikacji, jak sie przypatrzysz to bedziesz wiedzial co mi biega, za to stada dobra vanilla pasuje
-=UFIQ=-
Kontakt:

Dzięki furmek wreszcie się ktoś konkretnie wypowiedział no tak widzę koleś wyciął kawałek ale tak się zastanawiałem czy jakby dać baniak dogury nogami czyli pod spodem zamiast u góry to morze by wszedł a morze i nie ale to trzeba by pokombinować mając już dumper w ręku ale pewnie jakby się dało to ten koleś by tak zrobił ciekawe czy ten dhs wejdzie tak mam taką samą wersje ciekawe czy to mocno osłabia konstrukcje ramy
-=?=-
Furmek
Kontakt:

koles, hehe, stary to moja rama :)
probowalem we wszytskie 4 sposoby, zbiornikiem do przodu wogole nie daje rady, a dogory nogami tez haczy :(
W sumie powinienem powiedziec ze to moja byla rama bo sie jej peklo i za jakis czas (jak sie zbiore do kupy) to wystawie ja na allegro.
Pekniecie jest w zupelnie innym miejscu, natomiast tam gdzie wyciachalem te trojkaciki nic podejzanego przez rok sie niestalo, a waze swoje (jakies 90kg) i zdazylo sie przychaczyc "pupa" po dropie o siodlo.
Jak zdejmiesz torche wymiarow z dhs'a to ci powiem czy wejdzie
groochas
moderator
Kontakt:

Post autor: groochas »

jezeli to stary eliminator to nie wejda takie dampery. Z calego serca polecam Vanille RC. Slicznie ta ramka chodzi z tym tlumikiem
-=UFIQ=-
Kontakt:

-=?=-
-=UFIQ=-
Kontakt:

a i jeszcze jedno ten dhs ma spręrzyne 550 *2.8
czy niebędzie ona zatwarda dlamnie ja warze 68kg. i druga sprawa to to ze ten dhs był zaworowany pod dh i moje pytanko jak sie to sprawdzi w FR czy to będzie poprostu kwestia wyregulowana go
-=?=-
MaxDamageDA
Kontakt:

Post autor: MaxDamageDA »

Przelozenie w azonicu masz podobne jak w orangu w ktorym ten damper byl, to ze jest ustawiony pod dh to tyle ze jest szybki. Nie przejmuj sie tez pierdzieleniem ze avy nie ma platformy ( platforme to my juz jedna w kraju mamy... ) Takie gowna tylko zamulaja zawieche. Avy nie buja sam z siebie, mam pod dupa 300 skoku i nie buja.

Mialem juz kilkanascie ram z avym i w kazdej tlumik ten pracowal po prostu idealnie, dla mnie lepszego zawieszenia kupic sie nie da.
www.street-roulette.pl | www.ovb.pl | www.rowerowy.com
-=UFIQ=-
Kontakt:

Dzięki max ze się wypowiedziałeś bo o avy to moim zdaniem wiesz zdecydowanie najwięcej na tym forum a powiedz mi czy nie będę go za często dobijał na dropach i czy mi on wszystko ładnie stłumi czy po prostu się nada do fr
-=?=-
-=UFIQ=-
Kontakt:

sory i jeszcze jedno co z tą spręrzyną niebędzie zatwarda
-=?=-
Furmek
Kontakt:

ja mialem w swingerku 6-way w tej ramie 550'tke i waze ok 90kg i bylo spoko
za to w foxie mialem 500 albo 550 i niestety zdazalo mi sie zamknac zawieszenie
ODPOWIEDZ