Problem Napinacz BOP

michal15
Kontakt:

Problem Napinacz BOP

Post autor: michal15 »

Witajcie to jeszcze raz ja .... hmmm tak jak napisałem w poprzednim temacie ze wszystko jest wpoządku to sie lekko mylilem ... moze tak musi byc ale gdy nacisne mocniej w pedał to górna rolka sie przekrzywia w strone koła czyli do srodka tak jak suport idzie .. przekzywia sie lekko łącznie z tą blachą co trzyma rolke ( gdzie jest regulacja ) czy to tak ma byc ? czy mozna temu cos poradzic ? .. ( wszystkie srubki itd są podokręcane ) prosze o wypowiedzi zgodne z tematem ... pozdrawiam
*** EnDurO RiDe ***

.... Ride My Life ....

Dartmoor 4X
KUPERnick
Kontakt:

Post autor: KUPERnick »

Jak dla mnie to moze masz gorna rolke za nisko. Ona raczej powinna tylko lekko dotykac lancucha bo przy naciskaniu na pedaly lancuch na gorze jest mocno naprezony przez co rzezbi kolko i stawia opory. Mialem BOP'a i niestety nie polecam. Jest wykonany z cienkiej blachy przez co sie wlasnie gnie. Ale jak juz kupiles to smigaj, tylko ustaw go dobrze.
http://www.maxxoponyrowerowe.pl
michal15
Kontakt:

yyy wiec rolke całkiem na góre mam dac ... hmmm tylko jak naciskam na pedał to sie wygina cały praktycznie napinacz .. :/ bo byłem teraz dokładnie sprawdzic .. eh
*** EnDurO RiDe ***

.... Ride My Life ....

Dartmoor 4X
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Górna rolka nie sluzy do napinania tylko zabezpiecza lancuch przed spadnieciem. Rolka powinna byc 2-3 mm od kolka tak przynajmniej w pmsocho bylo w instrukcji. A ze balcha cienka to co coz taki napinacz kupiles.
michal15
Kontakt:

hmm dałem do góry ją i nic ... dalej wszystko sie wygina i trze o opone :/ pozatym łancuch mi spada w napinaczu :/ niewiem co mam zrobic ...

edit: czy mozna poprawic jakos jego sztywnosc :/ bo przeciez to jest jakies nienormalne :/ zeby rolka sie wyginała z blachą i tarła o koło ehh :/ prosze o jakies propozycje jezeli wógole są ...
*** EnDurO RiDe ***

.... Ride My Life ....

Dartmoor 4X
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

michal15 A jaka zebatke masz teraz zalozona?? Jesli byla do tego jakas instrukcja to ja przestudiuj i zaloz jeszzcze raz.
michal15
Kontakt:

tzn zębatka ma bodajze 44 zęby yy jest to trzeci blat ten nawiekszy .. korba shimano deore na kwadrat hollowteh chyba model 2004 niemam zadnej instrukcji do tego dlatego sie was pytam ... moze cos wiecie na temat ... prosze o jakąs pomoc .. z góry bardzo dziekuje

edit: dokładnie to ten napinacz to jest real fota mojego napinacza oto link :
http://img211.imageshack.us/img211/4718 ... 5791sz.jpg

Moze cos mi poradzicie :( ehh ja juz niemam sił ..
*** EnDurO RiDe ***

.... Ride My Life ....

Dartmoor 4X
michal15
Kontakt:

up! prosze ..
*** EnDurO RiDe ***

.... Ride My Life ....

Dartmoor 4X
Ufik
Kontakt:

Post autor: Ufik »

to jedz tam gdzie go kupiles, author? i niech oni sie z tym mecza jak ty nie dajesz rady
ak47

Post autor: ak47 »

korba sięprzegina przy naciskaniu na pedały i napiera na napinacz, dlatego on teżsię wygina
Takie moje skromne zdanie
michal15
Kontakt:

kurcze jeszcze jutro pokąbinuje z nim jak cos to Ufik zglosze sie do authora moze oni bedą cos wiedziec .. napinacz niestety na allegro kupilem ...
*** EnDurO RiDe ***

.... Ride My Life ....

Dartmoor 4X
Ufik
Kontakt:

Post autor: Ufik »

a to lepiej na Stacje Rower, author to XC i amatorka :D
Maciek 89
Kontakt:

Post autor: Maciek 89 »

ja też mam ten napinacz i wiem o co co chodzi dokładnie z tym wyginaniem się tej blachy to jest nomalne że się wygina bo ta górna rolka nie musi a nawet nie powinna się stykać z łańcuchem podczas napręzenia łańcucha (przy pedałowaniu. Ja mam niedokręcony napinacz i mogę go całego obracać (w tej płaszczyźnie co blat korby) i w ten sposób zawsze se obracam żeby mi to górne kułeczko nie dotykało podczas jazdy (kiedy mi się przekręci niechcący, ale rzadko) a przedewszystkim to radził bym zmienić na mniejszą tarczę ja mam 40 i uważam to to max i większej już do niczego nie potrzeba, a jeżdżę we wszysztkim po trochu (prubuję wszystkiego po trochu począwszy od lekkiego dh do streetu, a momentami nawet trialu hehe wiem że to może się głupie wydawać :-) i w sumie 38 też uważam że nie była by zła
michal15
Kontakt:

Ufik no ja tez wole stacje rower ehhe :) Maciek 89 nic jak to normalne to ok tylko jeszcze blat musze wypukac bo lekko krzywy jest i w tym napinaczu mi łancuch spada ;/ .. do tego te przekrzywianie sie rolki ehh
*** EnDurO RiDe ***

.... Ride My Life ....

Dartmoor 4X
Maciek 89
Kontakt:

Post autor: Maciek 89 »

powtarzam mniejsza tarcza! na co ci taka duża w dh jeźdżą nawet na 38 ! myślę że 40 to max i nie będziesz miał tego wyginania rolki :-)
michal15
Kontakt:

mmm spoko wiec kupie sobie mniejszą tarcze poprostu :) problem lekko rozwiązałem i sie juz tak ta rolka masakrycznie niewygina no cóz bede kąbinowac dalej pozdro :) i dzieki za odpowiedzi mądre he he temat do zamknięcia
*** EnDurO RiDe ***

.... Ride My Life ....

Dartmoor 4X
ODPOWIEDZ