box guide czy pmsocho ?

Assim
Kontakt:

box guide czy pmsocho ?

Post autor: Assim »

Mam dylemat co kupic box guide czy pmsocho. Bede jezdzil troche streetowo i dosc duzo w lesie. z gory thx
Rasta wie, bo rasta ma moc!
Durf
Kontakt:

Post autor: Durf »

box guide. pm socho jest sporo cięższy, wygląda jak kupa ufo i sam widziałem jak lancuch przy nim spada.
dwa skarby razem http://img105.imageshack.us/my.php?image=dsc00032qu9.jpg
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Post autor: MLYNoBIKER »

ja jeszcze nigdy sie nie spotkalem z dobrym napinaczem. kolega ma boxguide raz mu lancuch spadl i sie zaklinował to 5min mu zajelo, musial odkrecic klatke itp...

a co sądzicie w ogole o shiftguide?
klatke ma, rolke ma i tani jest
Durf
Kontakt:

Post autor: Durf »

shiftguide nie ma klatki. i tez widzialem jak lancuch z niego regularnie spadał, az sie kolega wkurzył i zrobił singla.
dwa skarby razem http://img105.imageshack.us/my.php?image=dsc00032qu9.jpg
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

jak sie dobrze wyreguluje pmsocho to nie spada.a jak chcecie kupic napinacz z ktorego za **** lancuch nie spadnie to kupcie rooxa rollercoastera.mialem i polecam.

p.s.pmsocho tanio oddam ;)
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
ThoRx
Kontakt:

Post autor: ThoRx »

z tych dwoch wybrałbym boxguide. lzejszy, cichszy, a praca praktycznie ta sama.
http://tiny.pl/42t5
^ Allegro - Zapraszam ^
Cubus
Kontakt:

Post autor: Cubus »

wybrałbym boxguida . MLYNoBIKER shiftguide nie ma klatki , a co do spadania łancucha.. jak jest dobrze wyregulowana przednia przerzuta to wtedy nie spada.. pozdro
Misiek7812
Kontakt:

Post autor: Misiek7812 »

<Durf> to sporo widziales...tylko widziales!!..a czy uzywales,ktoregos z nich??Co do napinacza pm socho to moze dla niektorych nie wyglada super zajefajnie ale najwazniejsze zeby byl skuteczny ...a dla mnie jest !!!Uzywam go od 2 lat i nie ma lekko...i ani razu nie widzialem zeby mi spadl lancuch i nigdy mi sieto nie zdarzylo od 2 lat!!!!A kwestia halasu...bywaja gorsze dzwieki ktore slysze podczas bujania sie na biku...Jak to napisal Piotrex....kwestia regulacji!!
Smialo moge polecic PM socho...
Piniondze to nie wszystko,ale wszystko bez bika to ch**j
amoeb
Kontakt:

Post autor: amoeb »

PM Socho zdecydowanie prowadzi w zestawieniu cena/jakość. Jezeli go dobrze wyregulujesz, to będzie Ci bardzo dobrze działał. Co do mojego egzemplarza - bylem niezadowolony z jakości seryjnych śrubek - były po prostu za miękkie.
W ogóle go jakos straszliwie giąłem... ;/ No ale za tę cenę nie można oczekiwać czegos kosmicznego. :)

Boxguide - nie miałem, ale znajomy posiadał w rowerze i specjalnie nie narzekał. Z tego co pamiętam, to raz łańcuch mu się bardzo brzydko w to wkrecił, po wcale nieduzym dzwonie. Osobiscie nie polecam. Zawsze wydawał mi się za delikatny.

Jeśli chcesz naprawdę dobry napinacz, to ze swojej strony mogę Ci gorąco polecić amoebe scud. Ma wszystkie potrzebne regulacje i jest wg. mnie lepiej wykonana od boxguide'a. Jak Ci sie uda tanio wyrwać to bierz bez zastanowienia! :) A jak nie to PM Socho.

Pozdrawiam.
matura to bzdura :)
froger34
Kontakt:

Post autor: froger34 »

miałem pm socho przez rok i jak go założyłem to o nim zapomniałem ani razu mi łańcuch nie spadł nieważne jak wygląda ważne że działa
compaq
Kontakt:

Post autor: compaq »

Boxguide problem w tym napinaczu polega ze jak ktos jezdzi do tylu co wiaze sie z kreceniem do tylu to lancuch czesto spada :P
Inteligentni ludzie są często zmuszani do picia, by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Mialem socho. I jak do streetu o za ciezki kloc. Box lepiej wyglada i wogole. Sorry za offtop ale patrz podpis :)
Assim
Kontakt:

Bombell- ja wlasnie chce od ciebie kupic tego boxguida :)))))
ps. jaki ten napinacz ma zakres wielkosci zebatek ?
JumpintheFiRe
Kontakt:

Post autor: JumpintheFiRe »

bylo ostatnio sporo takich tematow, mialem boxguide, teraz mam socho i jak dla mnie dziala 100% lepiej, boxguide wyjebalem po pol roku z lekko krzywym blatem nei szlo tego wyregulowac a socho dziala juz ponad rok bez najmniejszego zarzutu
g3riders.com
http://matash.pinkbike.com/album/Freeride/
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

pm socho - jest naprawdę lekki(mam 32z), bo to alu, do tego niski stop (miękkie trochę - ale samemu w sumie go jedynie lekko wgiąłem raz,to tylko ciutke wyprostowałem i przejechałem pilnikiem- był to naprawdę zdrowy grzmot - w boxguide na bank zębatka byłą by do wymiany)
Łańcuch nie spada nigdy :)
jak spada to znaczy,ze ktos nie umie go wyregulować.
Niedługo będę miał już 2 pm socho (wcześniej 32, teraz kupiłem kolejne używane 42t- za 30zł :D przebij to ;) )
Mam zamiar nawiercić w jakiś ciekawy wzorek rockring i potem całość ręcznie wypolerować, będzie śliczny hehe
Zresztą - to nie ma być ładne, ma działać i działa.
co do hałasu - mi lekko terkotała dolna rolka to wykleiłem jej wnętrze taśmą izolacyjną (sam środek, gdzie toczy sie łańcuch) i skończył się terkot. To kwestia tego ,ze rolki z boramidu są twarde (za to łożyskowane , a nie ślizg jak w tańszym boxguide)
a shiftguida bym brał tylko jakbym chciał mieć przerzutkę, inaczej w życiu.

EDIT:
co do wagi:

boxguide waży 350g

a pm socho 32-38z 432g (moj 32 waży zapewne tyle co boxguide)

więc nie wiem jak mozna twierdzić,że to kloc w porównaniu do truvativa i nie dnada się do streetu.

Ma poza tym wielka zaletę- kręcąc do tyłu łańcuch też nigdy nie spada ;)

a pm socho 44z waży 562g (zapewne można sporo oszczędzić nawiercając rockring
Assim
Kontakt:

czy jak bede mial boxguida ktory ma zakres pracy 34-38 a ja mam tarcze 32 zeby to bedzie to jakos zgodnie pracowalo czy to juz jest za mala ta zebatka ?
amoeb
Kontakt:

Post autor: amoeb »

rolki nie będą napinały łańcucha, wiec tym samym cała koncepcja bierze w łeb.

albo zmień zębatkę na większą, albo wybierz inny napinacz.

Pozdrawiam.
matura to bzdura :)
toto05
Kontakt:

Post autor: toto05 »

ja mam box guide z zakresem od 34 do 38 zebów a jezdze na zebatce 32 i nic sie nie dzieje laytotowo chodzi.

Tomek Pozdrawiam.
Tymbark Team
tymbark.team@wp.pl
http://infobot.pl/r/1EuH <- Mega !
Assim
Kontakt:

no to teraz tym bardziej nie wiem jesden mowi ze tak nastrepny ze nie ...
ODPOWIEDZ