Amortyzacja dropów

Cinek
Kontakt:

Amortyzacja dropów

Post autor: Cinek »

Cze! Mam takie dość banalne pytanie. Już troche zaliczyłem dropików oczywiście nie dużych. Ale jednego dalej za bardzo nie umiem. Jak już się skacze z czegoś większego to mocno rąbie przy lądowaniu jak dotyka się 2 kołami równolegle podłoża. Widziałem gości na filmach ale ;d, którzy skakali z wyższych rzeczy, równolegle do podłoża, za bardzo nie uginali się przy lądowaniu i było widać że lądowali miękko. Jest na to jakiś specjalny sposób??? Z góry thx
no risk no fun
http://tiny.pl/5mc4
AMOEBA
Kontakt:

Post autor: AMOEBA »

ja londuje minimalnie na tylnie kolo.. a mam fulla.. i nie jest źle.. aczkolwiek mam lęk do dropów.. (czasem nie wyczuje kiedy podniesc przednie koło) ale syskiego sie uczy z czasem!
punkers
Kontakt:

Post autor: punkers »

ja też ląduje na tylne koło dośc mocno i wtedy jest bardziej hmn....... mięko a mam hardtaila teraz z widelcem więc od 2 tygodni dropów nie dusze rst poległ (i bardzo dobrze nie kupujcie tego gówna )
molmagic
Kontakt:

Post autor: molmagic »

trialowcy spadają konkretnie na tylne koło gdy skaczą z czegoś wysokiego i to idzie w nogi...ale oni skaczą na płaskie,moim zdaniem im teren bardziej pochyły(ten na kórym sie ląduje) tym można mniej podnosić przednie koło,jak lądujesz na spadek 45 stopni to spokojnie możesz na 2 koła lądować...
http://molmagic.fm.interia.pl/mostki/mostek_b.jpg <sprzedam pare sztuk!
igorto
Kontakt:

Post autor: igorto »

Ja skacze tylko i wylacznie na tylne. Nigdy inaczej...
http://tiny.pl/2g3 - maj fotos bejbe....
shaman
Kontakt:

Post autor: shaman »

no jasne, ale mu chyba o plaskie bardziej chodzi...

no wiec rob tak jak ci na filmach. o jaki sposob chodzi, przeciez wszystko widzisz na filmie. mzoe opisac... wiec jak ladujesz to:
prostujesz rece
uginasz nogi
skladasz sie wpol
wychylasz tylek do tylu nad opone.
przecwicz :)
what can I say... ;)
KARL
Kontakt:

Post autor: KARL »

a jesli chodzi ci o pochyle ladowanie to mozna skakac dwoma kolami na raz albo na tyl ja osobiscie wale na maxa na tyl ale to trzeba opanowac gdyz mozna zrobic manuala i na plecy:) a zeby jeszcze bardziej miekko spac mozna uginac mocno kolana wtedy nei bola po kilku pozadnych dropach a ci na filmach robia to tak ladnei bo maja duza predkosc zobacz an bendera on z malej predkosci skacze i jego cialo lata jak zyd po pustym sklepie.
JA www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=235917
AMOEBA
Kontakt:

Post autor: AMOEBA »

'lata jak żyd po pustym sklepie.." he tego jeszcze nie słyszałem .. --> dobre :)
Simonz
Kontakt:

Post autor: Simonz »

ale nie znaczy wcale ze jesli skoczysz na tylne kolo na sztywne nogi to zamortyzujesz skok - cala zabawa tkwi w tym zeby ugiac nogi i przeciazyc nogi (kolana dokladnie :>) odciazajac tym samym dzialajace przeciazenia na rame/tylne kolko...
Hardcore rulez!
gg: 846952
Dejv_d3
Kontakt:

Post autor: Dejv_d3 »

nie wiem ... ale to ze Cie wgnaita to jest normalne. przeciez bender w double downie chyba glowa o siolo uderzyl.....

pozdro
KFP
Kontakt:

Post autor: KFP »

Cinek zamiast pytac o takie rzeczy idz pojezdzic z kims kto umie i sie jego popytaj niech Ci pokaze, tak jest najlepiej

niektorych rzeczy nie da sie dobrze opisac tylko slowami
Domestos_WC
Kontakt:

Post autor: Domestos_WC »

ta? to sporobojcie na tylnym widelcu skoczyc na oba kola z wyzej niz 1,5 metra... powodzenia!

przez tydzienm smarowalem nadgarstki jakimis gownami :/
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=273562 sprzedam na czesci pisac :* :D
KARL
Kontakt:

Post autor: KARL »

mh nie kumam twojej wypowiedzi ja skacze z oklo 2m na tyl i nic mnei nei boli a na lasko nie probuje bo raz mi sei dupa odbila i moglo sie skonczyc nieciekawie
JA www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=235917
Breeder
Kontakt:

Re: Amortyzacja dropów

Post autor: Breeder »

[quote="Cinek"]Cze! Mam takie dość banalne pytanie. Już troche zaliczyłem dropików oczywiście nie dużych. Ale jednego dalej za bardzo nie umiem. Jak już się skacze z czegoś większego to mocno rąbie przy lądowaniu jak dotyka się 2 kołami równolegle podłoża. Widziałem gości na filmach ale ;d, którzy skakali z wyższych rzeczy, równolegle do podłoża, za bardzo nie uginali się przy lądowaniu i było widać że lądowali miękko. Jest na to jakiś specjalny sposób??? Z góry thx[/quote]

nie załamuj się. mi mocno jebie jak robię bunny hopa;]
|| www.villagerevolution.com || aka. kujon || dupa!
Focus
Kontakt:

Post autor: Focus »

najlepiej jest jak najpierw tyl potem przod upada!! A jak masz jakies nachylenie to wtedy mozesz ladowac dwoma kolami na raz:)
Focus
-Przemooo-
Kontakt:

Post autor: -Przemooo- »

ja dropy na pochyle laduje na przodzie bardzie bo mam amorka i mi tlumi nawet nei dobija a na plaskie to na tyl ale wole sie lansowac niz smigac bo ***** jestem i nic nie potrafie ...
http://przemooo.pinkbike.com/album/photos/
quake
moderator
Kontakt:

Post autor: quake »

ja na pochyla staram sie albo na 2 kola albo bardziej na przod leciec a na plaskie minimalnie na tyl...
LinksFR
Kontakt:

Post autor: LinksFR »

alezy od dropa... mi najczesciej samo wychodzi tak jak trzeba :DDDDDD

ogolnie to na plasko na tylne, na spadaczke na dwa, ale to musi byc spadaczka jakos nachylona, bo jak spadaczka ma nachylenie 5 stopni czyli widac ze jest pochyla, ale bardzo malo, to ofcoz na tyl, a jak masz spadaczke konkretna to na dwa... jak laduje na tyl na spadaczke to jakos boje sie zeby na manualu to plecy nie wyladowac... i ogolem mi jakos lepiej sie tak laduje :D
http://bodzio.pinkbike.com/
wd40
Kontakt:

Post autor: wd40 »

Kiedys zalozylem taki topic i ktos podal mi dwa przyklady Bender (maksymalnie na tyl) i koles na poczatku Krankeda 5, Klassen (czy cos takiego- mocno tylek wychylony za tylnie kolo i lekki lot na przod).
ODPOWIEDZ