Zmiana pedałow- SPD czy PLATFORMA ?

Bomber_GD
Kontakt:

Zmiana pedałow- SPD czy PLATFORMA ?

Post autor: Bomber_GD »

Nadszedl czas na zmiane pedalo poniewaz moje pancake sa juz totalnie zajechane postanowilem zakupic porzadne pedalki no i doszla do mnie mysl jakie kupowac ? SPD czy Platformy ? Rower na ktorym jezdze jest na zdjeciu do ktorego link jest ponizej (zmienilo sie ytlko pare komponentow). Jezdze dh/ racing dh.

Posiadajac platformy mialem zawsze stope na srodku pedala dzieku czemu przy ladowaniu nie amortyzowalem uginajac kostke tylko uginajac kolana poniewaz mam bardzo mocne uda a z prawym achillesem mialem problem wiec balem sie amortyzowac ugnajac kostke. Czy sa buty SPD ktore moglbym mocowac na srodku stopy badz blisko srodka ? Jakie buty polecacie i jakie pedaly (SPD) ?

JEsli chodzi o pedaly platformy to mam juz upatrzone jesli sie zdecyduje na spd to w oparciu o wasze rady jesli jedan na platfromy to kupie crank brosy te zlote
PoleK
Kontakt:

Post autor: PoleK »

hmm

w spd chyba nie mozan przypiac nogi na srodku;) buty maja mocowanie na stale w jednym miejscu:)

W dh teoretycznie lepsze SPD ale ze wzgledu na Twoje klopoty z kostka bym nie ryzykowal!

i pancake to wg mnie nie takie dobre pedaly i lepiej trzymaja najtansze VP z wymiennymi pinami;)

a w ogole co to znaczy ze sie zajechaly??
http://www.pinkbike.com/photo/5516869/
http://tnij.com/Sprzedam_stuff :)
szczerb_
Kontakt:

Post autor: szczerb_ »

Bloki można przykręcić tylko w okolicach stawów palców. Zakres regulacji to około 1,5-2cm przód tył i około 0,5-1cm na boki.
bot przypominający na gg o klikaniu w pajacyka:
[url]http://www.pajacyk.no-ip.pl[/url]
Johnyk
Kontakt:

Post autor: Johnyk »

A byłbym za platformami. Widać, że już nieźle jezdzisz, a więc nogi nie powinny Ci spadac z gejow, a co platformy to platformy - zawsze mozesz sie ewakuowac, czy podeprzec na ostrym zakręcie. Pozatym Twoje problemy z kostką - lepiej platformy. Jakie? - Sądzę, że jak masz $$ na buty i pedały SPD to starczy Ci również na NS LEg Eaters, a podobno warto - ja jeżdze na VP i nie są złe, ale to tylko VP ;)
Michal8813
Kontakt:

Post autor: Michal8813 »

Też polecam platformy, nie trzeba sie od nowa przez miesiąc uczyć jeździć jak na spd ;p i bezpieczniej, ja mam VP i jakoś nie narzekam naprawde dobrze trzymają aż piny w buty się wrzynają.
Bomber_GD
Kontakt:

dobra zatem albo ns leg eaters albo crank brosy mam 7anne 3 minuty z buta zatem nie bedzie problemu z gwara w razie czego :D

dzieki za pomoc
kanarek_4x
Kontakt:

Post autor: kanarek_4x »

gadacie bzdury, chyba nigdy nie jeździliście na SPD a tak gadacie. SPD to marzenie dla każdego ridera. Jezdziłem na platformach i od 4 miesięcy jeżdże na spd. Na początku bałem się że nie wypne się na zakręcie w celu podparcia czy coś, czy w czasie gleby. Jeżdże 4x, ale wracam do domu przez las więc trochę po korzonkach przycisne. Jest to sztywniak więc dupa lata jak żyd po pustym sklepie a podparcie na nodze jest zawsze. Do przyzwyczajenia do spd potrzeba ok dnia góra tygodnia bo w miejscu nie można się wypiąć i leci się na bok na trawce czy coś ale to do opanowania w jeden dzień. Później wystarczy pojezdzić i wyczuć jakie jest potrzebne skręcenie bloków. Na platformach jezdziłem środkiem stopy i fakt faktem przez 2tyg bolały mnie ścięgna ahillesa bo stopa leży na pedale przy palcach. Też jest to do opanowania i przyzwyczajenia. Po tych 2 tygodniach zmagań z spd lepiej sie przyspiesza, jazda jest dynamiczna i miękka. Miałem już 2 mocne dzwony i nawet nie czułem że miałem spd na nogach podczas upadku ponieważ same się wypinają.

Polecam:
pedały - time z / shimano dx
buty - shimano dx / specialized (coś w stylu xc)

tyle odemnie...

teraz trzeba się zastanowić co wybrać
http://www.pinkbike.com/photo/1533355/
Korean_Boy
Kontakt:

Post autor: Korean_Boy »

kanarek_4x
dobrze gada ! polac mu ...
karol.fr
Kontakt:

Post autor: karol.fr »

również zgadzam sie z kanarek_4xi polecam podobny zstaw : pedały time z i buty specialized. Mam własnie taki komplet i jestem bardzo zadowolony.

Btw. najlepiej chyba miec dwa kompley pedałow i dwa butów:) ja zostawiłem sobie stare poczciwe dabobmy i jakies stare buty adidasa na deske i zawsze moge sie przerzucic z jednego ko0mpletu na drugi.

Btw2. juz to pisałem w jakims poście ale napisze jeszcze raz : uważaj na światłach jak sie zdecydujesz na SPD :P
http://www.pinkbike.com/photo/6739274/
Johnyk
Kontakt:

Mi sie zdaje że SPD są przeznaczone bardziej do szosy, trekkingu i troche XC. Do Dh zdaje mi sie nie bardzo, bo jak np. wpadniesz w błoto za 1 przejazdem i masz mokre buty, to na platformach mozesz ubrac inne i jechac kolejny przejazd, a w SPD musisz mieć 2 pare butów - wcale nie tanią. Poza tym jak chcesz sie ewakuować w czasie lotu, to na SPD nie bardzo, a na platformach tak. Jak zrezygnujesz z lotu będąc już na najeździe, mozesz puscic rower i niech leci, a w SPD jak zahamujesz to spadniesz z hopy na bike'a a jak zeskoczysz i sie nie wypną to rower cie ciągnie za sobą i też gleba... Poza tym w SPD np. pivot czy bany są dość nie sprawiedliwe, bo tylko ciągniesz pedały, a w platformach musisz wszystko zrobić siłą wybicia. Tyle z mojej strony - polecam platformy.
Cosmos
Kontakt:

Post autor: Cosmos »

Generalnie to warto mieć to i to, gdyż jedna trasa jest lepsza pod platformy a druga pod spd. Sam wróciłem do platform po 3 latach jazdy na spd i powiem, że dużo lepiej mi się jeździ. Na zakrętach "nóżka", trawersiki pewniej, w ogóle kosmos :)

polecam truvativ holzfeller
http://cosmos.pinkbike.com/
Bomber_GD
Kontakt:

sa rozne za i przeciw i cholera w dalszym ciagu nie wiem co wziac, kanarek ty jezdzisz na 4x i cie scigna bolaly a ja jednak skacze czasami dosyc duze dropy i duze chopy i kurwa nie wiem co robic !!!!!!!!!!
puchatek
Kontakt:

Post autor: puchatek »

Johnyk pisze:Mi sie zdaje że SPD są przeznaczone bardziej do szosy, trekkingu i troche XC. Do Dh zdaje mi sie nie bardzo, bo jak np. wpadniesz w błoto za 1 przejazdem i masz mokre buty, to na platformach mozesz ubrac inne i jechac kolejny przejazd, a w SPD musisz mieć 2 pare butów - wcale nie tanią. Poza tym jak chcesz sie ewakuować w czasie lotu, to na SPD nie bardzo, a na platformach tak. Jak zrezygnujesz z lotu będąc już na najeździe, mozesz puscic rower i niech leci, a w SPD jak zahamujesz to spadniesz z hopy na bike'a a jak zeskoczysz i sie nie wypną to rower cie ciągnie za sobą i też gleba... Poza tym w SPD np. pivot czy bany są dość nie sprawiedliwe, bo tylko ciągniesz pedały, a w platformach musisz wszystko zrobić siłą wybicia. Tyle z mojej strony - polecam platformy.
dobre:D
nie wiem czy jeździłeś kiedyś w spd. ale patrząc po tym co piszesz to wnioskuje że nie. prawie każdy zawodnik jeżdżący 4X czy DH śmiga w SPD.
tak jak ktoswyzej napisałem jazda jest płynniejsza, pedałowanie bardziej efektywne. masz znacznie lepsza kontrole nad rowerem. co do ściegien to nie wiem, nigdy nie mialem z tym problemów. jeżdże amatorska 4X przeskoczyłem w spd oostatnio i stwierdzam że to zajebista opcja jak sie myśli o ściganiu.
wydaje mi się że ściegna sie przyzwyczają, wzmocnisz mięsniami i powinno bycok do DH polecałbym spd pedały DX'y a buty jakies XC ze sztywną podeszwą dla lepszego przenoszenia siły na pedały.
pozdro
Tassadar
Kontakt:

Post autor: Tassadar »

Moim zdaniem to zależy.
Faktycznie coraz więcej zawodników w DH jeździ w SPD, i ubijaczkach, ale nasuwa się pytanie dlaczego? odpowiedź jest prosta-osiągi. Oczywiste jest, że kiedy noga jest połączona na stałe z rowerem, możne wyciągnąć z napędu ostatnie poty, ale teraz wady. Przede wszystkim brak komfortu, wcześniej wspomniana pozycja stopy, jeździłem kiedyś w noskach, pozycja identyczna, na dłuższą metę nie było to przyjemne, po zmianie na platformy poczułem wielką ulgę. Kolejna sprawa to obuwie - w spd tylko wybrane buty, przy platformach możesz jeździć w takich w jakich Ci się podoba.
innym ważnym punktem jest zabawa, jeśli traktujesz jazdę na rowerze bardzo poważnie, zawodniczo, to spd, ale jeśli lubisz zrobić czasem jakiegoś onefootera, nofootera, w spd będzie Ci bardzo trudno.
słyszałem że w spd ciężko się jeździ w błocie bo się zapychają, a zimą przymarzają

Ja wybrałem platformy NS LegEaters, bardzo dobrze trzymają
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=22&t=74297
Cosmos
Kontakt:

Post autor: Cosmos »

Tassadar teraz właśnie jest inna tendencja; coraz więcej zawodników, szczególnie tych z "wyższej półki" jeździ, bądź przesiadło się ostatnio na platformy. Trasy nie są już tak siłowe jak kiedyś, lecz bardziej kręte i techniczne co promuje osoby jeżdżące właśnie na platformach. Reasumując trzeba spróbować jednego i drugiego aby przekonać się, która opcja bardziej pasuje do stylu jazdy danej osoby (i ewentualnie trasy).
http://cosmos.pinkbike.com/
MaxPower1994
Kontakt:

Post autor: MaxPower1994 »

argument o nieuczciwości w robieniu banego autorstwa Johnyka przebija wiceministra Orzechowskiego <hahaha>
!!!! MAX DH FREERIDER HARDCORE TO THE BONE TO JA !!!!
ddex
Kontakt:

Post autor: ddex »

no naczytal sie chlopak jazdy rowerem górskim ;)
ostatnio przewinely sie przez moj rower 4 pary pedalow vp za 40zl cos jak te vp z tym ze wellgo i na lepszych lozyskach, jakies maksymalnie gowniane wellgo i 5050 X, i w sumie noga trzyma sie podobnie na wszystkich oprocz tych maksymalnie gownianych.

Nie czuje jakiejs wiekszej roznicy miedzy 5050 a vp w przyczepnosci, ale wytrzymalosc pewnie lepsza dlatego tez je sobie zostawilem.
Johnyk
Kontakt:

MaxPower1994,ddex - no naczytałem sie jazdy rowerem górskim i tej wypowiedzi przyznałem prawde, ale to tylko maly szczegol. A powiedzcie - widzieliście film The Addiction? Jak tak, to czemu szczeki robił tam do gąbek backflipa na BMX'ie z przyklejonymi taśmą nogami do gejów? Bo lepiej trzyma... Aha - nie jezdziłem w SPD bo ja wole FR gdzie sie robi co jakis czas one footy czy no fotty (ja próbuje) i jest mi z tym łatwiej i nie wyobrażam sobie jazdy w SPD gdzie noga tkwi w tym samym miejscu, ciągle w tych samych butach itd...
kubabike
Kontakt:

Post autor: kubabike »

najlepiej umiec jezdzic na jednym i drugim :)

Jakis czas temu przesiadłem się na platformy [długie lata smigalem w spd jeszcze w XC] i szybko sie nauczyłem. Teraz mam 2 programy: platformy i SPD. Jednak na zawody zakładam SPD :P
ODPOWIEDZ