Zmiana pedałow- SPD czy PLATFORMA ?
Zmiana pedałow- SPD czy PLATFORMA ?
Nadszedl czas na zmiane pedalo poniewaz moje pancake sa juz totalnie zajechane postanowilem zakupic porzadne pedalki no i doszla do mnie mysl jakie kupowac ? SPD czy Platformy ? Rower na ktorym jezdze jest na zdjeciu do ktorego link jest ponizej (zmienilo sie ytlko pare komponentow). Jezdze dh/ racing dh.
Posiadajac platformy mialem zawsze stope na srodku pedala dzieku czemu przy ladowaniu nie amortyzowalem uginajac kostke tylko uginajac kolana poniewaz mam bardzo mocne uda a z prawym achillesem mialem problem wiec balem sie amortyzowac ugnajac kostke. Czy sa buty SPD ktore moglbym mocowac na srodku stopy badz blisko srodka ? Jakie buty polecacie i jakie pedaly (SPD) ?
JEsli chodzi o pedaly platformy to mam juz upatrzone jesli sie zdecyduje na spd to w oparciu o wasze rady jesli jedan na platfromy to kupie crank brosy te zlote
Posiadajac platformy mialem zawsze stope na srodku pedala dzieku czemu przy ladowaniu nie amortyzowalem uginajac kostke tylko uginajac kolana poniewaz mam bardzo mocne uda a z prawym achillesem mialem problem wiec balem sie amortyzowac ugnajac kostke. Czy sa buty SPD ktore moglbym mocowac na srodku stopy badz blisko srodka ? Jakie buty polecacie i jakie pedaly (SPD) ?
JEsli chodzi o pedaly platformy to mam juz upatrzone jesli sie zdecyduje na spd to w oparciu o wasze rady jesli jedan na platfromy to kupie crank brosy te zlote
hmm
w spd chyba nie mozan przypiac nogi na srodku;) buty maja mocowanie na stale w jednym miejscu:)
W dh teoretycznie lepsze SPD ale ze wzgledu na Twoje klopoty z kostka bym nie ryzykowal!
i pancake to wg mnie nie takie dobre pedaly i lepiej trzymaja najtansze VP z wymiennymi pinami;)
a w ogole co to znaczy ze sie zajechaly??
w spd chyba nie mozan przypiac nogi na srodku;) buty maja mocowanie na stale w jednym miejscu:)
W dh teoretycznie lepsze SPD ale ze wzgledu na Twoje klopoty z kostka bym nie ryzykowal!
i pancake to wg mnie nie takie dobre pedaly i lepiej trzymaja najtansze VP z wymiennymi pinami;)
a w ogole co to znaczy ze sie zajechaly??
http://www.pinkbike.com/photo/5516869/
http://tnij.com/Sprzedam_stuff :)
http://tnij.com/Sprzedam_stuff :)
A byłbym za platformami. Widać, że już nieźle jezdzisz, a więc nogi nie powinny Ci spadac z gejow, a co platformy to platformy - zawsze mozesz sie ewakuowac, czy podeprzec na ostrym zakręcie. Pozatym Twoje problemy z kostką - lepiej platformy. Jakie? - Sądzę, że jak masz $$ na buty i pedały SPD to starczy Ci również na NS LEg Eaters, a podobno warto - ja jeżdze na VP i nie są złe, ale to tylko VP ;)
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
gadacie bzdury, chyba nigdy nie jeździliście na SPD a tak gadacie. SPD to marzenie dla każdego ridera. Jezdziłem na platformach i od 4 miesięcy jeżdże na spd. Na początku bałem się że nie wypne się na zakręcie w celu podparcia czy coś, czy w czasie gleby. Jeżdże 4x, ale wracam do domu przez las więc trochę po korzonkach przycisne. Jest to sztywniak więc dupa lata jak żyd po pustym sklepie a podparcie na nodze jest zawsze. Do przyzwyczajenia do spd potrzeba ok dnia góra tygodnia bo w miejscu nie można się wypiąć i leci się na bok na trawce czy coś ale to do opanowania w jeden dzień. Później wystarczy pojezdzić i wyczuć jakie jest potrzebne skręcenie bloków. Na platformach jezdziłem środkiem stopy i fakt faktem przez 2tyg bolały mnie ścięgna ahillesa bo stopa leży na pedale przy palcach. Też jest to do opanowania i przyzwyczajenia. Po tych 2 tygodniach zmagań z spd lepiej sie przyspiesza, jazda jest dynamiczna i miękka. Miałem już 2 mocne dzwony i nawet nie czułem że miałem spd na nogach podczas upadku ponieważ same się wypinają.
Polecam:
pedały - time z / shimano dx
buty - shimano dx / specialized (coś w stylu xc)
tyle odemnie...
teraz trzeba się zastanowić co wybrać
Polecam:
pedały - time z / shimano dx
buty - shimano dx / specialized (coś w stylu xc)
tyle odemnie...
teraz trzeba się zastanowić co wybrać
http://www.pinkbike.com/photo/1533355/
-
- Kontakt:
również zgadzam sie z kanarek_4xi polecam podobny zstaw : pedały time z i buty specialized. Mam własnie taki komplet i jestem bardzo zadowolony.
Btw. najlepiej chyba miec dwa kompley pedałow i dwa butów:) ja zostawiłem sobie stare poczciwe dabobmy i jakies stare buty adidasa na deske i zawsze moge sie przerzucic z jednego ko0mpletu na drugi.
Btw2. juz to pisałem w jakims poście ale napisze jeszcze raz : uważaj na światłach jak sie zdecydujesz na SPD :P
Btw. najlepiej chyba miec dwa kompley pedałow i dwa butów:) ja zostawiłem sobie stare poczciwe dabobmy i jakies stare buty adidasa na deske i zawsze moge sie przerzucic z jednego ko0mpletu na drugi.
Btw2. juz to pisałem w jakims poście ale napisze jeszcze raz : uważaj na światłach jak sie zdecydujesz na SPD :P
http://www.pinkbike.com/photo/6739274/
Mi sie zdaje że SPD są przeznaczone bardziej do szosy, trekkingu i troche XC. Do Dh zdaje mi sie nie bardzo, bo jak np. wpadniesz w błoto za 1 przejazdem i masz mokre buty, to na platformach mozesz ubrac inne i jechac kolejny przejazd, a w SPD musisz mieć 2 pare butów - wcale nie tanią. Poza tym jak chcesz sie ewakuować w czasie lotu, to na SPD nie bardzo, a na platformach tak. Jak zrezygnujesz z lotu będąc już na najeździe, mozesz puscic rower i niech leci, a w SPD jak zahamujesz to spadniesz z hopy na bike'a a jak zeskoczysz i sie nie wypną to rower cie ciągnie za sobą i też gleba... Poza tym w SPD np. pivot czy bany są dość nie sprawiedliwe, bo tylko ciągniesz pedały, a w platformach musisz wszystko zrobić siłą wybicia. Tyle z mojej strony - polecam platformy.
dobre:DJohnyk pisze:Mi sie zdaje że SPD są przeznaczone bardziej do szosy, trekkingu i troche XC. Do Dh zdaje mi sie nie bardzo, bo jak np. wpadniesz w błoto za 1 przejazdem i masz mokre buty, to na platformach mozesz ubrac inne i jechac kolejny przejazd, a w SPD musisz mieć 2 pare butów - wcale nie tanią. Poza tym jak chcesz sie ewakuować w czasie lotu, to na SPD nie bardzo, a na platformach tak. Jak zrezygnujesz z lotu będąc już na najeździe, mozesz puscic rower i niech leci, a w SPD jak zahamujesz to spadniesz z hopy na bike'a a jak zeskoczysz i sie nie wypną to rower cie ciągnie za sobą i też gleba... Poza tym w SPD np. pivot czy bany są dość nie sprawiedliwe, bo tylko ciągniesz pedały, a w platformach musisz wszystko zrobić siłą wybicia. Tyle z mojej strony - polecam platformy.
nie wiem czy jeździłeś kiedyś w spd. ale patrząc po tym co piszesz to wnioskuje że nie. prawie każdy zawodnik jeżdżący 4X czy DH śmiga w SPD.
tak jak ktoswyzej napisałem jazda jest płynniejsza, pedałowanie bardziej efektywne. masz znacznie lepsza kontrole nad rowerem. co do ściegien to nie wiem, nigdy nie mialem z tym problemów. jeżdże amatorska 4X przeskoczyłem w spd oostatnio i stwierdzam że to zajebista opcja jak sie myśli o ściganiu.
wydaje mi się że ściegna sie przyzwyczają, wzmocnisz mięsniami i powinno bycok do DH polecałbym spd pedały DX'y a buty jakies XC ze sztywną podeszwą dla lepszego przenoszenia siły na pedały.
pozdro
Moim zdaniem to zależy.
Faktycznie coraz więcej zawodników w DH jeździ w SPD, i ubijaczkach, ale nasuwa się pytanie dlaczego? odpowiedź jest prosta-osiągi. Oczywiste jest, że kiedy noga jest połączona na stałe z rowerem, możne wyciągnąć z napędu ostatnie poty, ale teraz wady. Przede wszystkim brak komfortu, wcześniej wspomniana pozycja stopy, jeździłem kiedyś w noskach, pozycja identyczna, na dłuższą metę nie było to przyjemne, po zmianie na platformy poczułem wielką ulgę. Kolejna sprawa to obuwie - w spd tylko wybrane buty, przy platformach możesz jeździć w takich w jakich Ci się podoba.
innym ważnym punktem jest zabawa, jeśli traktujesz jazdę na rowerze bardzo poważnie, zawodniczo, to spd, ale jeśli lubisz zrobić czasem jakiegoś onefootera, nofootera, w spd będzie Ci bardzo trudno.
słyszałem że w spd ciężko się jeździ w błocie bo się zapychają, a zimą przymarzają
Ja wybrałem platformy NS LegEaters, bardzo dobrze trzymają
Faktycznie coraz więcej zawodników w DH jeździ w SPD, i ubijaczkach, ale nasuwa się pytanie dlaczego? odpowiedź jest prosta-osiągi. Oczywiste jest, że kiedy noga jest połączona na stałe z rowerem, możne wyciągnąć z napędu ostatnie poty, ale teraz wady. Przede wszystkim brak komfortu, wcześniej wspomniana pozycja stopy, jeździłem kiedyś w noskach, pozycja identyczna, na dłuższą metę nie było to przyjemne, po zmianie na platformy poczułem wielką ulgę. Kolejna sprawa to obuwie - w spd tylko wybrane buty, przy platformach możesz jeździć w takich w jakich Ci się podoba.
innym ważnym punktem jest zabawa, jeśli traktujesz jazdę na rowerze bardzo poważnie, zawodniczo, to spd, ale jeśli lubisz zrobić czasem jakiegoś onefootera, nofootera, w spd będzie Ci bardzo trudno.
słyszałem że w spd ciężko się jeździ w błocie bo się zapychają, a zimą przymarzają
Ja wybrałem platformy NS LegEaters, bardzo dobrze trzymają
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?f=22&t=74297
Tassadar teraz właśnie jest inna tendencja; coraz więcej zawodników, szczególnie tych z "wyższej półki" jeździ, bądź przesiadło się ostatnio na platformy. Trasy nie są już tak siłowe jak kiedyś, lecz bardziej kręte i techniczne co promuje osoby jeżdżące właśnie na platformach. Reasumując trzeba spróbować jednego i drugiego aby przekonać się, która opcja bardziej pasuje do stylu jazdy danej osoby (i ewentualnie trasy).
http://cosmos.pinkbike.com/
-
- Kontakt:
no naczytal sie chlopak jazdy rowerem górskim ;)
ostatnio przewinely sie przez moj rower 4 pary pedalow vp za 40zl cos jak te vp z tym ze wellgo i na lepszych lozyskach, jakies maksymalnie gowniane wellgo i 5050 X, i w sumie noga trzyma sie podobnie na wszystkich oprocz tych maksymalnie gownianych.
Nie czuje jakiejs wiekszej roznicy miedzy 5050 a vp w przyczepnosci, ale wytrzymalosc pewnie lepsza dlatego tez je sobie zostawilem.
ostatnio przewinely sie przez moj rower 4 pary pedalow vp za 40zl cos jak te vp z tym ze wellgo i na lepszych lozyskach, jakies maksymalnie gowniane wellgo i 5050 X, i w sumie noga trzyma sie podobnie na wszystkich oprocz tych maksymalnie gownianych.
Nie czuje jakiejs wiekszej roznicy miedzy 5050 a vp w przyczepnosci, ale wytrzymalosc pewnie lepsza dlatego tez je sobie zostawilem.
MaxPower1994,ddex - no naczytałem sie jazdy rowerem górskim i tej wypowiedzi przyznałem prawde, ale to tylko maly szczegol. A powiedzcie - widzieliście film The Addiction? Jak tak, to czemu szczeki robił tam do gąbek backflipa na BMX'ie z przyklejonymi taśmą nogami do gejów? Bo lepiej trzyma... Aha - nie jezdziłem w SPD bo ja wole FR gdzie sie robi co jakis czas one footy czy no fotty (ja próbuje) i jest mi z tym łatwiej i nie wyobrażam sobie jazdy w SPD gdzie noga tkwi w tym samym miejscu, ciągle w tych samych butach itd...