Demo 8 pro czy RMX
Demo 8 pro czy RMX
Mam w tej chwili Demo 8 Pro z 2005 i mam okazje kupic tanio nowa rame Rocky Mountain RMX Pomozcie mi zdecydowac czy warto zmieniac na RMXa
g00fy pisze:Po pierwsze - RMX to nie jednozawias. Po drugie - wazy 5 kg z damperem (nie wiem czemu - rm7 wazy 4 ;]). Obydwie ramki mi sie podobaja, ale zdaje sie, ze Demo 8 jest lepszy. A za ile masz kupic tego RMXa?
A jakim ze to sposobem doszedles do konkluzji ze RMX to nie jeden zawias? Przeciez miedzy rama a osia kola jest tylko jeden zawias, reszta to tylko ustrojstwa majace zmianiac przelozenie dampera i poza tym wlasnie nie maja zadnego glebszego wplywu na prace zawieszenia. Bedzie kopal i usztywnial sie przy hamowaniu jak kazdy inny jedno-zawiasowiec. W Demo miedzy osia kola a rama sa dwa zawiasy z czego jeden wg. patentu Horsta czyli lezacy ponizej osi kola. To jest czysty czterozawiasowiec.
a co do wagi to:
http://www.jensonusa.com/store/product/ ... me+05.aspx
RMX 18' 5,9 kg. Skad masz te 5 kg?
Jesli do niczego by to nie sluzylo, to nie bylo by takiego czegos. Poza tym w tej ramie te przelozenia sa rozwiazane tak, w innej byloby inaczej... co nie zmienia faktu, ze rm7 jednozawiasowcem nie jest.
Poza tym powiedzialem ze rm7 wazyla 5, wydawalo mi sie ze w takim ukladzie rmx bedzie conajmniej tej samej wagi.
Poza tym powiedzialem ze rm7 wazyla 5, wydawalo mi sie ze w takim ukladzie rmx bedzie conajmniej tej samej wagi.
Poniekad masz racje, bo zeby nastapila zauwazalna zmiana w pracy zawieszenia, musialby byc co najmniej jeden dodatkowy punkt obrotu PRZED osia kola (pomiedzy glownym punktem obrotu a osia kola). No bo jesli rama ma tylko jeden punkt obrotu przed osia kola, to charakterystyka pracy nie rozni sie od jednozawiasu (linia ruchu kola jest czescia okregu).Bullit pisze:Nie mowie ze do niczego nie sluzy !!! Mowie ze POZA zmiana przelozenia dapera (to ma oczywisty i istotny wplyw) nie ma wiekszego wplywu na prace zawieszenia, ale oczywiscie jak slusznie zauwazyles nie zmienia to faktu ze RMX jednozawiasowcem pozostaje ;).
-
- Kontakt:
Nie widziales mnie bo mieszkam w szkocji niedaleko Fort William.MaxDamageDA pisze: Yo! Jakos cie jeszcze na tym demo nie ujrzalem :) Zajedz do mnie, mam zlozonego rmx'a na sprzedaz to sobie pojezdzisz i zobaczysz :)
Sama ramka jest przeceniona z 1998funtow na 600funtow Pozdrog00fy pisze:A za ile masz kupic tego RMXa?