Demo 8 pro czy RMX

stachowij
Kontakt:

Demo 8 pro czy RMX

Post autor: stachowij »

Mam w tej chwili Demo 8 Pro z 2005 i mam okazje kupic tanio nowa rame Rocky Mountain RMX Pomozcie mi zdecydowac czy warto zmieniac na RMXa
ThoRx
Kontakt:

Post autor: ThoRx »

ja bym zostal przy demo.
http://tiny.pl/42t5
^ Allegro - Zapraszam ^
Bullit
Kontakt:

Post autor: Bullit »

Zamieniac fajne 4 zawiasy (Demo) na jeden to troche jak by sie cofac w rozwoju. Rozumiem jeszcze jak ktos chce na wadze zejsc (np. Orange) ale RMX tez pewnie wazy z 6`stke wiec nie widze sensu.
g00fy
Kontakt:

Post autor: g00fy »

Po pierwsze - RMX to nie jednozawias. Po drugie - wazy 5 kg z damperem (nie wiem czemu - rm7 wazy 4 ;]). Obydwie ramki mi sie podobaja, ale zdaje sie, ze Demo 8 jest lepszy. A za ile masz kupic tego RMXa?
Bullit
Kontakt:

g00fy pisze:Po pierwsze - RMX to nie jednozawias. Po drugie - wazy 5 kg z damperem (nie wiem czemu - rm7 wazy 4 ;]). Obydwie ramki mi sie podobaja, ale zdaje sie, ze Demo 8 jest lepszy. A za ile masz kupic tego RMXa?

A jakim ze to sposobem doszedles do konkluzji ze RMX to nie jeden zawias? Przeciez miedzy rama a osia kola jest tylko jeden zawias, reszta to tylko ustrojstwa majace zmianiac przelozenie dampera i poza tym wlasnie nie maja zadnego glebszego wplywu na prace zawieszenia. Bedzie kopal i usztywnial sie przy hamowaniu jak kazdy inny jedno-zawiasowiec. W Demo miedzy osia kola a rama sa dwa zawiasy z czego jeden wg. patentu Horsta czyli lezacy ponizej osi kola. To jest czysty czterozawiasowiec.
a co do wagi to:
http://www.jensonusa.com/store/product/ ... me+05.aspx
RMX 18' 5,9 kg. Skad masz te 5 kg?
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

ciekawe, nie maja wplywu te "ustrojstwa", to po *** je tam dali ?...
www.mm-foto.pl
g00fy
Kontakt:

Post autor: g00fy »

Jesli do niczego by to nie sluzylo, to nie bylo by takiego czegos. Poza tym w tej ramie te przelozenia sa rozwiazane tak, w innej byloby inaczej... co nie zmienia faktu, ze rm7 jednozawiasowcem nie jest.
Poza tym powiedzialem ze rm7 wazyla 5, wydawalo mi sie ze w takim ukladzie rmx bedzie conajmniej tej samej wagi.
Bullit
Kontakt:

Nie mowie ze do niczego nie sluzy !!! Mowie ze POZA zmiana przelozenia dapera (to ma oczywisty i istotny wplyw) nie ma wiekszego wplywu na prace zawieszenia, ale oczywiscie jak slusznie zauwazyles nie zmienia to faktu ze RMX jednozawiasowcem pozostaje ;).
morthias
Kontakt:

Post autor: morthias »

Bullit pisze:Nie mowie ze do niczego nie sluzy !!! Mowie ze POZA zmiana przelozenia dapera (to ma oczywisty i istotny wplyw) nie ma wiekszego wplywu na prace zawieszenia, ale oczywiscie jak slusznie zauwazyles nie zmienia to faktu ze RMX jednozawiasowcem pozostaje ;).
Poniekad masz racje, bo zeby nastapila zauwazalna zmiana w pracy zawieszenia, musialby byc co najmniej jeden dodatkowy punkt obrotu PRZED osia kola (pomiedzy glownym punktem obrotu a osia kola). No bo jesli rama ma tylko jeden punkt obrotu przed osia kola, to charakterystyka pracy nie rozni sie od jednozawiasu (linia ruchu kola jest czescia okregu).
quake
moderator
Kontakt:

Post autor: quake »

g00fy pisze:co nie zmienia faktu, ze rm7 jednozawiasowcem nie jest.
a czym jest?
MaxDamageDA
Kontakt:

Post autor: MaxDamageDA »

Yo! Jakos cie jeszcze na tym demo nie ujrzalem :) Zajedz do mnie, mam zlozonego rmx'a na sprzedaz to sobie pojezdzisz i zobaczysz :)
www.street-roulette.pl | www.ovb.pl | www.rowerowy.com
Liwcio
Kontakt:

Post autor: Liwcio »

rmx, rm7 to są JEDNOOSIOWCE czyli takie jednozawiasy z popychaczami, tak jak np stinky, AC. a tak po za tym to h*** z tym jak sie nazywa taki czy inny system zawieszenia, ważne jak pracuje

a rmx nie będzie kopał bo ma punkt obrotu wachacza blisko suportu
http://www.pinkbike.com/photo/1612744
stachowij
Kontakt:

Post autor: stachowij »

MaxDamageDA pisze: Yo! Jakos cie jeszcze na tym demo nie ujrzalem :) Zajedz do mnie, mam zlozonego rmx'a na sprzedaz to sobie pojezdzisz i zobaczysz :)
Nie widziales mnie bo mieszkam w szkocji niedaleko Fort William.

g00fy pisze:A za ile masz kupic tego RMXa?
Sama ramka jest przeceniona z 1998funtow na 600funtow Pozdro
ODPOWIEDZ