Avidy Juicy 3 Pomocy

FelipehXc
Kontakt:

Avidy Juicy 3 Pomocy

Post autor: FelipehXc »

Witam, pytanko mam, zdlajem kola i potem wcisnalem hamulce i teraz tak w przednim klocki ocieraja o tarcze a tylniego nie moge nalozyc, jak zwiekszyc przerwe miedzy klockami, prosze o pomoc, pozdrawiam,Filip
hardcore forever!
GiantAc
Kontakt:

Post autor: GiantAc »

jedyna najprostsza rada , rozepchać klocki
http://filips.pinkbike.com/
czaju
Kontakt:

Post autor: czaju »

jakims srubokretem albo czyms innym rozepchnij klocki
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

i co dzieki temu sam sie odpowietrzy ? lol

rozepachac to i mozna ale pewnie go zdazyles zapwietrzyc wiec poszukaj instrukcji przez tajemnicza nikomu nie znana strone www.google.pl i spr odpoeiwtrzyc albo oddaj soe serwisu
www.mm-foto.pl
Wooyek
Kontakt:

Post autor: Wooyek »

wookie85 => Dlaczego miał się zapowietrzyć (w jaki sposób dokładnie)?
Louis
Kontakt:

Post autor: Louis »

odkrec ta srubkeco jest na tloczku ( ta na krzyzak) ale niedo konca tylko troche i rozepchaj klocki.
Gała
Kontakt:

Post autor: Gała »

Wooyek pisze:wookie85 => Dlaczego miał się zapowietrzyć (w jaki sposób dokładnie)?
Zapowietrzyc sie mial dlatego ze wlasciciel wcisnal go, a klocki nie dotknely tarczy, poniewaz kolo zostalo sciagniete... :roll:
Wooyek
Kontakt:

Gała => No i skąd się tam wzięło powietrze?
dhcyc
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

Gała, to samo robiłem z 5, kapnałem sie po fakcie 'co ja kurw* zrobiłem', klocki sie zeszły niemal całkowicie, ale je powoli rozepchnałem plastikiem co siedział w nich w pudełku jak był hamulec i jakoś wszystko wróciło do normy, aczkolwiek nie polecam takich zabaw ;P wszystko działa, nie trzeba odpowietrzac...
http://dhcyc.pinkbike.com
Gała
Kontakt:

Post autor: Gała »

Hm,zawsze bylem święcie przekonany,że w taki sposób hamulec się zapowietrza :D
Apropo, dhcyc kupiłem sobie piąteczke niedawno..Hamulec sie dociera,ale łapie mniejwięcej w połowie swojego skoku..Czy jest jakis sposob oprocz dolewania oleju, zeby hamulec wczesniej ciutke lapal? Pierwszy raz mam hydraulika :mrgreen:
szajbz
Kontakt:

Post autor: szajbz »

przy klamce masz śrubkę przekręć ją o kilka obrotów to bedzie wcześniej klamka łapać
wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

bo sie zapowietrza , kiedys tak ladnie grimece zapowietrzylem , chociaz ostatnio te nowsze hample nie wszystkie sie zapowietrzaja i klocki schodza sie , roznie t bywa w sumie
www.mm-foto.pl
Wooyek
Kontakt:

wookie85 => Aaa, no skoro tak... "się zapowitrza bo się zapowitrza" ;)

Może Grimeca była źle zalana i miałeś powietrze w zbiorniczku wyrównawczym. W dobrze zalanym układzie nie ma powietrza, więc w sumie skąd miało by się tam nagle wziąć po naciśnięciu klamki?

Też wcześniej uważałem tak, jak Ty, ale ostatnio zostałem zmuszony do pomyślenia ;)
Nerwus
Kontakt:

Post autor: Nerwus »

Wooyek mnie myślenie nie boli i na zdrowy rozum masz rację, ale jak miałem pierwszy raz hydrauliki to własnie w taki sposób niechcący je zapowietrzyłem i podkręślam, że były dobrze zalane bo były nowe i wiem że nie było żadnego powietrza w układzie. Ale jak już wcisnąłem tą klamke to było słychać jakby powietrze dostawało się jakoś przez zacisk, koło tłoczków. (ciśnienie się wyrównywało?)
FelipehXc
Kontakt:

wiec co zapowietrzyly sie, dziwne, teraz wlasnie caly czas obcieraja tarcze i jak zrobic aby jej nie dotykaly,pozdro i dzieki
hardcore forever!
Wooyek
Kontakt:

FelipehXc już to zostało napisane - rozepchnij je czymś w miarę miękkim - coś plastikowego, drewnianego itp. Tak po prostu.

Zapowietrzenie objawia się tym, że masz "gumową klamkę" (w skrajnym przypadku dochodzącą aż do kierownicy), a tłoczki z opóźnieniem reagują na jej ruch.
FelipehXc
Kontakt:

no rozpycham ale ciagle wracaja do tej samej pozycji, wcisnalem hamulec na tarcze i ocieraja,zapowietrzony to nie jest, tylko klocki nie odbijaja
hardcore forever!
dhcyc
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

Gała, ja odległość klamki od kiery reguluje sobie tak, ze wycinam kawałek gumy gruby i doklejam dętke na nią i wklejam to od przodu klamki żeby ją blokowało jak powraca w miejscu gdzie chce, a póżneij skok klamki reguluję juz sobie tą śrubą co była wcześneij do regulacji odległości klamki ;D Wszystko działa, sprawdza sie a na standardowej klamce nie mógłbym jezdzić bo jakby miała łapac tam gdzie chce to byłaby w choj daleko a jakby miała być tam gdzie che to by łąpała przy kierownicy...
http://dhcyc.pinkbike.com
FelipehXc
Kontakt:

Dobra to jak spuscic plyn z hamulcow? Pozdro!
hardcore forever!
ODPOWIEDZ