Witam! Mam 5th Elementa i mam z nim maly prblem!Problem polega na tym ze chodzi za twardo jak na niego waze kolo 60 kg mam sprerzyne 400 próbowalem go regulawac i nic to nie dalo co moze z nim bym prosze o pomoc!!moze macie jakies propozycje to chetnie rozwaze!!
hm.. ja waże 63kg i zamienilem sie z kolega z 400 na 450! i chodzi mieciutko.. moze masz progresje wkrecona na max (ja tak mialem i twardo chodizl) albo za dużo powietrza wpompowales... compresje poczatku skoku mam mocno wykrecona.. moze pomoc.. moj 5th chodzi w ironku sgs i przy tej sprezynie! ma ponad 25% sagu i wykorzystuje prawie cale 230mm skoku [moj iron ma 230 a nie fabryczne 180mm:) ] Dobór sprezyny powinien sie opierac nie tylko na wadze ridera ale tez na systemie zawieszenia. pozdro ziom
I tak wszystko zależy od ramy i przełożenia. 5th w ogóle są mocno przetłumione, można to regulować, tylko trzeba wiedzieć jak :P Podaj model ramy, to ci powiem jaka sprężyna powinna być.
mialem podobny problem... wszystko zaczelo pieknie pracowac jak odpowiednio dopompowałem powietrza do komory powietrznej:) moja rama to DM FR 2.0 waze 73kg sprezyna 450 i jest mieciutko
zapraszam do lektury powinno sie przydac:) http://www.santacruz-pl.com/?co=oferta&dz=5th&pdz=ustaw
warszawski PLUS robi to za 150pln....w bielsku sa goscie ktorzy robia elementhy za 60pln,jesli nic nie jest uszkodzone....co do twardosci- to rowniez uwazam ze pod 60kg powinna byc 300...---a pompowanie razcej nie zmiekczy sprezyny?? chyba szybciej odpuszczenie powietrza, -na minimum cisnienia praca jest bardziej liniowa-pompuje sie wtedy gdy dobijasz damper na wiekszych przeszkodach..
A powiedz jeszcze w ktory otwor w bananie to wlozyles? w ten ostatni na samym koncu? Jak ja do swojej tosi tam włozyłem damper to chodził strasznie twardo a gdy przełozyłem na ostatni to stał sie o wiele miekszy. spróbuj moze tego. Wiem ze to zmienia skok ramy ale chyba wlaśnie na ostatnim jest on największy. Przynajmniej tak mi sie wydaje.