Rama do dh na której można pojeździć w xc/enduro do 2000zł.

wookie85
Kontakt:

Post autor: wookie85 »

enduro/fr
www.mm-foto.pl
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Czyli slopestyle (czasem też mini-dh). Obczaj to co wymieniłem a nie zbłądzisz ;)
topick
Kontakt:

Post autor: topick »

re5pect pisze:Mam takie pytanie jak w tytule. Szukam jakiejś fajnej wytrzymalej ramy do szeroko pojętego fr, ale chciałbym by była taka żeby dało się na niej pojechać gdzieś w dalszą trasę z niemałą średnią. Do tej pory jak gdzieś jechałem, to miałem taką średnią że wstyd :oops: Nie chodzi mi oczywiście o jakieś maratony. Z drugiej strony rama musi wytrzymać dwupółkę (boxxer) no i nie może pęknąć np. przy skoku z garażu (ok. 3m. na płaskie). Czy jest taka rama. czy może za dużo chce?
polecam bullita ,ze wzgledu na niska wage ok 4kg i wtrzymalosc. Trakcja pierwszorzedna i uzywke za 200 kupisz. Z tymi 3ma metrami na plasko to przesada, twardej sprezyny by trzeba a ona zabila by cala przyjmenosc na innych trasach.
caly rower moze wazyc od ok 16kg choc jak sadze u ciebie nie mniej niz 17-18.
sprzedam rame Santa Cruz Bullit L-ka 04 dodatki . sprzedam roco tst 215 + sprezyna
Spaced
moderator
Kontakt:

To akurat kwestia kasy z tą wagą, nie wytrzymałości ;)
topick
Kontakt:

Post autor: topick »

Spaced pisze:To akurat kwestia kasy z tą wagą, nie wytrzymałości
wiecej swiatla! pliz..
sprzedam rame Santa Cruz Bullit L-ka 04 dodatki . sprzedam roco tst 215 + sprezyna
Zaborowski1
Kontakt:

Post autor: Zaborowski1 »

1. Ile możesz wydać kasy ??

2. Wydaje mi się że Bullit się dobrze spisze, ponieważ spokojnie pojedziesz na nim w DH, gdzieś tak "poprostu" pojeździć , poskakać . W końcu Bullit to taka uniwersalna rama nie tak jak V10,Orange,Session 10... na bullicie porobisz wszystko co ci się podoba , i możesz tam wsadzić Boxxera , niepowinno być problemu.
GG:13430637
http://weeze.pl/ [S] mostek Straitline 2010 28mm
radzik1259
Kontakt:

Post autor: radzik1259 »

a może DC akita?
Spaced
moderator
Kontakt:

Niech lepiej powie chłopak ile ma kasy bo takie strzelanie nie ma szans bo równie dobrze w tym momencie jego przedział cenowy to może być sign, a i może być foes (a nowy fly jest całkiem nice ;) )
dm88
Kontakt:

Post autor: dm88 »

LoL odpisujecie a nawet tematu postu nie umiecie przeczytac :lol:

Rama do dh na której można pojeździć w xc/enduro do 2000zł.
Spaced
moderator
Kontakt:

oj, racja ;) To chyba z nowych to akitka
dm88
Kontakt:

Hmm no nie wiem czy akita trafia w jego zapotrzebowania,moze wypunktujmy:
re5pect pisze:wytrzymalej ramy
Posiadacze wypowiedzcie sie,ja slyszalem wiele zlych opinii n.t wytrzymalosci ram DC no ale nikt nie wie lepiej niz sami wlasciciele.
re5pect pisze:Z drugiej strony rama musi wytrzymać dwupółkę
Poniekad wiaze sie to z poprzednim ale ta rama jest tez przystosowana pod amory 1 polkowe,boxxer moze mu zepsuc geometrie.
re5pect pisze:Najlepiej żeby to był cztero/wielozawiasowiec,
Akita jednozawias
sudi
Kontakt:

Post autor: sudi »

dm88 Myślę, że z tych nowszych serii dc, nie ma problemów z wytrzymałością.

Akity to naprawdę wytrzymałe ramy i nie mające problemów większych... ale jednozawias - z kolei 1500zł i Masz w bdb stanie z bdb tłumikiem pokroju swingera np. :) Używka naturalnie .

Tosa - Uzywkę może w okolicach 2200zł by dostał ( naturalnie mówimy o tosie 06< ) ... te też nie mają jakiś problemów z wytrzymałością, tymbardziej przy takiej jeździe... Osobiście znam tylko jedną minimalnie naruszoną Tosię w krk .

Generalnie nowe ramy dc mają już wytrzymałość na naprawdę przyzwoitym poziomie ( fulle ) .

Egzekwo jeśli już bawimy się w wybieranie, to wszechpolecany bullit też jest jednozawiasem :) Ale fakt... ta santa to smakowa jest wg. mnie i także mółgłbym polecić - sam kiedyś mało nie stałem się właścicielem rocznika 04 ) .

Pozdro !
WWW.WFSPORT.PL
http://tiny.pl/bcjf - rowery na 2009...
Spaced
moderator
Kontakt:

i zasmażka...

Dm ale za tą cene to te wymogi są nieosiągalne i chyba od razu widać ze re5pect przesadził.
Co do 1 półki to nie jestem pewien czy w ogóle re5pect wie czemu potrzebuje 2 półki(no ja jestem ciekawy czy w ogóle robisz coś przy czym ta niesztywnosc mogłaby ci przeszkodzić;) ), a nie 1 półki skoro uważa, że mu potrzeba baja robiącego dropy z 3 m na flat. To troche wina durnej propagandy niektórych bikerów, że trzeba mieć super hc ramke, a potem tacy spece nawet roweru od ziemi żeby korzeń przeskoczyć oderwać nie potrafią ( a to byłby najwiekwszy hc jaki w zyciu robią). Ludzie robią duuże dropy na bikach jak bottlerocket czy sx trail i nie maja z nimi problemu.
Ok rozumiem, że akita może nie starczyć na lata ale w tym przedziale cenowym lekkiego fr bika może być trudno znaleść. Bullit pewnie bedzie droższy. Może uda sie wyciągnąć jakiegos stinkiego czy coilera(pewnie lepszy byłby bo widzialem je zbudowane na am i na fr i spokojnie radzące sobie na dropach w leogangu). Tylko co do 4 zawiasa to ja juz nie rozumiem. Bo bardziej w teori skomplikowane? Obecnie zawieszenia 1 zawiasowe oferują znacznie wiecej(Foes, Commencal, Turner, Morewood, Corsair...), a 4 zawias w dobie amorów z ProPedalem już nie jest tak bardzo potrzebny.

re5pect po prostu może powiedz nam jakie sa najwieksze hardcory jakie w zyciu robiles (no offence czy cos) bo może okaże sie, że spokojnie na normalniejszym sprzęcie bedziesz w stanie jeździć.
BikerJG
Kontakt:

Post autor: BikerJG »

poison furan... lekki, sztywna os i bardzo mocny (mam wlasnie z boxxerem i rower 16,5kg :) pzdr
dm88
Kontakt:

sudi wlasnie zapomnialem o Tosce napisac :wink: ,mysle ze bardziej trafialaby w jego wymogi jesli juz mialby decydowac sie na DC.

Spaced no Stinkacza pewnie wyrwalby w tej cenie chociaz wszyscy dobrze wiemy jaka ona ma prace :wink: ,ale tak jak mowisz nie wiemy co on rozumie przez pojecie hc wiec moze by styklo.A jeszcze tak spytam z ciekawosci w Leo byles sam czy na obozie? wybierasz sie za rok?
Spaced
moderator
Kontakt:

Sam rok i 2 temu, miałem być na obozie na 2 turnusy ale za każdy turnus reką złamana w 1 miejscu ;)
I z 1 miecha na biku zrobił sie 1 dzień w wakacje ://
Dalej mnie to wpienia niemiłosiernie. Zwłaszcza, że wyjazd w ten weekend do myslonów mi sie posypał i dopiero na wielkiego trupa jade.

Za rok pewnie też bede probować sie zabrać.
tomek059
Kontakt:

Post autor: tomek059 »

jak chce chłopak ramkę żeby sobie pojeździć to może warto pomyśleć nad koną howller?? stawiał bym na sprzęt z troch mniejszym skokiem. co wy na to??
dm88
Kontakt:

Mysle ze nie jest to najlepszy pomysl,howler to mala ramka bez wzgledu na to ile ma cali po geometri widac ze jest przystosowana do trickow,krotki trojkat i jednoczesnie mniejsza stabilnosc przy wiekszych predkosciach,duzy kat glowki ramy (69 stopni) przy amorku zaledwie 100mm wiec gdzie tam jaka dwu półka wejdzie albo amor FR ze 150-180 skoku.Pozatym do tego co on potrzebuje to 100mm skoku z tylu to troszke za malo...
ODPOWIEDZ