PROBLEM Z ZAWIESZENIEM?! Prosze o pomoc

Zią
Kontakt:

PROBLEM Z ZAWIESZENIEM?! Prosze o pomoc

Post autor: Zią »

Witam, mam problem. Od niedawna sie przesiadlem na Dangerous Mike 2.0 FR, wchodzac w zakret gdy nacisne tylni chamulec, wchodzac w zakret bokiem (czyu tam driftem jak kto woli ;p ) to tyl mi tak jakos dziwnie podskakuje jakby w HT bylo za duzo powietrza w tylnim kole. Da sie to jakos wyeliminowac?
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Może naciskaj hamulec zamiast chamulca ;)

A tak poważnie to masz prosty 1 zawias i masz zwykłego brake-jacka. W takich konstrukcjach ratuje to pływajacy zacisk ale nie słyszałem o takim patencie w DM. Jedyne co mi przychodzi do głowy to nauczyc sie z wiekszym czuciem hamowac.
Zią
Kontakt:

Może naciskaj hamulec zamiast chamulca :PP pomylka ;p

Yhy, myślałem ze można to jakoś wyregulować damperem (tłumienie powrotu, kompresja)
No nic trzeba będzie coś wykmninic ;p u mojego kumpla w 4 zawiasie tez tak jest.
Trzeba sie będzie chyba przyzwyczaic ;p
0gór
Kontakt:

Post autor: 0gór »

podczas hamowania blokuje sie zawieszenie - tak mi sie wydaje ;)
Digas
Kontakt:

Post autor: Digas »

dospawaj sobie pływający zacisk hamulca :D albo nie hamuj :twisted:
muras
Kontakt:

Post autor: muras »

raczej wina makabrycznie gientkiego wahacza (mialem, wiem) troche ratuje sytuacje piasta na nakretki, dosc radykalnie podnosi sztywnosc. poza tym tak jak myslales odpowiednie ustawienie zawieszenia tez moze pomoc ale jesli masz DNMa z ktorym byly sprzedawane to o tej opcji zapomnij. poza tym tak jak masz napisane wyzej; cwicz technike ;)
enduromaster
Kontakt:

Post autor: enduromaster »

Digas pisze:dospawaj sobie pływający zacisk hamulca
żaden kuźwa pływający zacisk tylko drążek reakcyjny .
pływający zacisk pracuje wzdłuż osi koła, czyli jak masz krzywą tarczę to taki zacisk eliminuje drgania klamki przy hamowaniu, oraz posiada tylko jeden tłoczek, drugi jest dociągany.

drążek reakcyjny powoduje to że hamowanie nie blokuje koła.
zacisk przy pomocy dźwigni do ramy i mocowaniu przy osi koła jest cały czas w takim samym położeniu niezależnie od ugięcia .

jest jeszcze opcja zamontowania słabszego hamulca ay koła nie blokowało a jak wiadomo największa siła hamująca jest przy granicy poślizgu koła
power of diesel
http://pl.youtube.com/watch?v=0qIBHg8NSLY&feature=related
Digas
Kontakt:

Post autor: Digas »

enduromaster pisze:żaden kuźwa pływający zacisk tylko drążek reakcyjny .
nie ma się co denerwować - zwyczajowo przyjęło się że pływający zacisk hamulca w rowerku zjazdowym to właśnie drązek i raczej ludzie wiedzą o co chodzi:). Na potwierdzenie moich słów: http://zumbi.pl/dhteam.php - rama uzbrojona w drążek reakcyjny nazwany później w specyfikacji "pływający zacisk hamulca" :)
Zią
Kontakt:

a moze wie ktos z Was jak powinien byc damper ustawiony ?
To jest orginalny damper BURNER
(moze moje pytania Was dziwia ale dopiero zaczynam ;p ;) )
okok
Kontakt:

Post autor: okok »

SAG około 25% do FR, 33% do DH (tak któraś tam firma podaje), a tłumienie jak sobie lubisz... I tak regulował będziesz dopiero w trakcie użytkowania, na sucho nie ma co... Bo i tak nie czujesz jak się rower będzie zachowywał na przeszkodach...
Johnyk
Kontakt:

Post autor: Johnyk »

Hmm... kumpel ma tą samą ramę, przejechałem się na niej raz i jakoś tak dziwnie się jeździło, ale nie o to mi chodzi. Przy zakręcie... Faktycznie też dziwnie, ale jakoś tak mi się wydaje, że nie powinno się hamować na nim, tylko przed nim, albo po. Ja tak jeżdżę i jest fajnie. Kumpel też się tak przyzwyczaił i też jest spoko, ale jak jechałem na tym jego rowerze to na początku nie zrobiłem, jak mówiłem, bo jakoś o tym zapomniałem i faktycznie było jakoś nie swojo, ale potem pomogło :)
Zią
Kontakt:

ja zawsze chamuje przed zakretem jak zjezdzam z jakiejs gory czy cos takiego, ale jak sie chce zeby z tyl sypalo sie je.bnie z hamulca i sie leci boczkiem ;D

mailem sign ds i na nim sie nauczylem ze sobie jade i nagle jeb bokiem w jakis zakret albo cos takiego ;D i tak z przyzwyczajenia walnie sie niekiedy z hamulca a tu jakos zaczyna dziwnie tyl podksakiwac ;p n nic pomyslimy co z tym zrobic jak bede mial jakiegos sposoba to Wam napisze ;p ;)
Xxsin
moderator
Kontakt:

Post autor: Xxsin »

Następnym razem pomyśl nad działem
Zią
Kontakt:

Następnym razem pomyśl nad działem

To gdzie to powinno do chu.ja byc?
Jak Ci cos k.u.r.w.a. niepasuje to usun temat lub przenies go w miejsce do tego odpowiednie. Wkoncu od tego jestes jak du.pa od sra.nia ;]
ArthurGreen
Kontakt:

Post autor: ArthurGreen »

Ale ostro ziom pojechałeś, jak dla mnie aż za ostro.. Rozumiem niektóre wulgaryzmy, ale tyle w 1 poście to przesada..
http://BiotopRacing.com Problemy z hasłem? pisz - arthurgreen@wp.pl 

http://bicyklon.pl - mój ulubiony sklep! - dystrybutor http://oneindustries.com/bike
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

Zią pisze:chamuje
zainwestuj w słownik, na serio

co do ramy nie dość,że utwardza sie przez hamulec to jeszcze korba próbuje "kopać" co może owocować takim zachowanie roweru.
Zią
Kontakt:

Dobra spoko urazilem kogos przsepraszam.
ODPOWIEDZ