reklamacja - dj, bikestacja - probowal ktos?

Krzywy
Kontakt:

reklamacja - dj, bikestacja - probowal ktos?

Post autor: Krzywy »

W mojej gwarze bikestacja nie wypisal nr seryjnych, ale mail ktory wyslal jawnie dowodzi ze to jest amortyzator od niego :) tak wiec pytanie moje brzmi, jak i prosba:
jesli ktos ma, moze podeslac mi skana/zdjecie gwary? moze moglbym cos zdzialac, jakbym mial kilka skanow innych gwarancji od niego na ktorych widnieje 24 miesiace ;)

Sprawa wyglada tak, ze amor ktory byl prawie niejezdzony pierdolnal w dosc dziwnym miejscu - w polowie dolnej goleni, od strony szprych. zaznaczone mam to na focie:

http://img340.imageshack.us/my.php?image=photo2tj7.jpg
http://img169.imageshack.us/my.php?imag ... to1er2.jpg

jestem drugim albo nawet trzecim wlascicielem. brany byl z allegro od uzytkownika bikestacja.

czy ktos mial z nim stycznosc? wporzadku jest sprzedawca? ile udziela gwary z tego allegro, rok czy dwa lata? bo nawet nie pamietam kiedy byl brany, ale ma juz przynajmniej poltora roku amor...

jest sens wogole reklamowac, czy strace tylko czas i kase na wysylke etc?

ewentualnie moze ktos wie ile nowe dolne golenie na 20mm kosztuja (os w sumie mam...) bo gregorio oczywiscie musi od godziny miecn on stop zajety telefon?

za ile moge ewentualnie tego amora sprzedac? a moze jezdzic na nim, tylko tasma zakleic? mial ktos juz taki przypadek w marcoku?
www.bikeaction.pl
'moja glowa granice mi wytycza' /hurt
Krzywy
Kontakt:

Znalazlem przed chwila gwarancje. Byla wypisana na rok. Ktos sie dokladnie orientuje jak to jest - czy jest obowiazek udzielania gwarancji na towar na dwa lata? czy jesli mam ta gwarancje na rok wypisana to moge sobie ja w dupe wsadzic?

wyglada ona tak :

http://img256.imageshack.us/my.php?image=photo1ys0.jpg
www.bikeaction.pl
Wicked
Kontakt:

Post autor: Wicked »

No niestety producent nie ma obowiązku udzielenia gwarancji. Czyli na gwarze ci tego nie zrobią. Możesz reklamować towar z tytułu niezgodności towaru z umową.
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

Wicked producent ma obowiazek udzielenia gwarancji na 2lata w swietle obowiazujacych przepisow unijnych na towar nowy,natomiast w wypadku sprzedazy towaru uzywanego w gre wchodzi tylko rekojmia i niezgodnosc towaru z umowa.

to co pokazales to nie gwarancji producenta,tylko tak naprawde niewiele warty swistek ze sklepu.nic Ci nie da bo nie ma tam numeru seryjnego widelca,a jak widze data sprzedazy to 2000rok..troche to wszystko nieprawdopodobne ale coz...
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
Wicked
Kontakt:

piotrex pisze:Wicked producent ma obowiazek udzielenia gwarancji na 2lata w swietle obowiazujacych przepisow unijnych na towar nowy,natomiast w wypadku sprzedazy towaru uzywanego w gre wchodzi tylko rekojmia i niezgodnosc towaru z umowa.
No w prawie unijnym nie ma zapisku o obowiązku udzielenia gwarancji. Wiem bo mój ojciec jest prawnikiem 8)
Krzywy
Kontakt:

piotrex to jest 2006 rok. tak wpisane ze na zdjeciu jak 2000 wyglada :/

mam gwarancje od sprzedawcy z allegro. kupilem amor od kumpla. on go z allegro bral. i chce uderzyc o gwarancje wlasnie do sprzedawcy z allegro.

z allegro byl kupiony jako nowy, stad karta gwarancyjna.

pytanie tylko CZY gwarancja MUSI byc na dwa lata od sprzedawcy z allegro?

a co do numeru seryjnego, to faktycznie nie ma - kumpel ktory z allegro bral amora taka karte gwarancyjna dostal. wlasnie pisze maila do tego sprzedawcy (www.bikestacja.pl) zobaczymy co sprzedawca odpowie.

jesli uzyskam odpowiedz ze 'gwarancja obowiazywala tylko rok' - mam prawo sie klocic, ze powinny przyslugiwac dwa lata? kiedy wszedl ten przepis?
www.bikeaction.pl
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Krzywy Pogadaj z Wicked nim jego tata jest prawnikiem :D A co do gwary to jesli sklep sprzedaje nowy towar od polskiego dystrybutora to gwrancja obowiazuje tak jak zalecil producent, przewaznie 2 lata. Inaczej jest jesli amor jest OEMowy czyli wymontowany z bika badz z zagranic to wtedy gwary u producenta nie ma i sklep sie zobowiazuje naprawy amora we wlsnym zakresie.
piotrex
Kontakt:

Wicked jak to zwal,tak to zwal.to co na codzien bierze sie pod nazwa "gwarancja" to polaczenia gwarancji,rekojmi i niezgodnosci z umowa.
tak czy siak ustawowa odpowiedzialnosc sprzedawcy (prowadzacego dzialanosc gospodarcza) to 2lata.
Wicked
Kontakt:

Jeśli chodzi o tak zwaną eurogwarancję to nie ma w niej zapisków dotyczących czasu trwania gwarancji. Są natomiast te, które zobowiązują producenta do udostępnienia możliwośći naprawy wadliwego sprzętu na terenie państw należących do UE.
piotrex
Kontakt:

Wicked dobra,od poczatku bo chyba nie rozumiesz o co mi chodzi:

termin "gwarancja" jest opatrznie rozumiany przez cos,co jest i ma byc zawsze.ja w swoim poscie rowniez uzylem go w tym sensie.natomiast formalnie oznacza on zobowiazanie producenta/sprzedawcy do nieodplatne naprawienia towaru (w duzym skrocie).to jest tak naprawde dobrowolne.

i teraz-abstrahujac od gwarancji sprzedawca ma odpowiedzialnosc ustawowa (czyli narzucona odgornie) za sprzedawany towar,sa to 2lata (dyrektywa unijna) z tytulu ustawy o sprzedazy konsumenckiej.

reasumujac:jesli towar jest nowy to sprzedawca jest za niego odpowiedzialny przez dwa lata od sprzedazy.podstawe prawna,z grubsza,masz wyzej.

wyrazilem sei nieprecyzyjnie w pierwszym poscie,przepraszam,tu masz dokladnie wyjasnione o co mi chodzilo.
Bullit
Kontakt:

Post autor: Bullit »

piotrex zanim cos napiszesz sprawdz prosze najpierw u zrodla bowiem calosc z opisanego tutaj przypadku podlega pod kodeks cywilny czyli:

http://isip.sejm.gov.pl/PRAWO.nsf/4326b ... 0093Lj.pdf

Art 577 par.2 mowi:
"Jeżeli w gwarancji nie zastrzeżono innego terminu, termin wynosi jeden rok
licząc od dnia, kiedy rzecz została kupującemu wydana."

Tak wiec gwary masz rok a co rekojmi proponuje zaczac od str.100 art 535 (mi sie juz nie chcialo)
pozdr.
Piotr
piotrex
Kontakt:

Bullit jakzes taki madry to powiedz mi co stoi na samej gorze w hierarchii waznosci przepisow?
odpowiedz: konstytucja i przepisy miedzynarodowe.Potem dopiero mamy ustawy.W zwiazku z tym dyrektywa unijna regulujaca czas zobowiazan sprzedawcy wobec kupujacego ma wyzsza range niz ta ustawa.
Bullit
Kontakt:

no nie zgadzam sie na chwile obecna nie ma czegos takiego jak "europejski kodeks cywilny". Obecnie trwaja nad nim prace ale prawdopodobnie bedzie on ukonczony dopiero za trzy lata. Polecam artykul:
http://prawo.money.pl/aktualnosci/wiado ... 70706.html

Cytat:
■ Czy przepisy te zastąpią w przyszłości kodeksy cywilne w poszczególnych państwach Unii?

- Nie. Przygotowywana w UE regulacja nie będzie ogólnym kodeksem europejskim. Unia Europejska nie ma obecnie uprawnień do tego, aby przeprowadzić tak obszerną regulację, która w dodatku musiałaby zostać przyjęta przez wszystkie państwa członkowskie.

Wiec daj juz spokuj albo podaj jakies konkrety a nie syp ogolnikami zaslyszanymi gdzies w autobusie.
Koniec.
piotrex
Kontakt:

no to ciekawe ze jestes madrzejszy od moich wykladowcow.
poza tym czytanie ze zrozumieniem sie klania-konkret w postaci nazwy dyrektywy unijnej masz podany wyzej.

jesli to Cie nie zatysfakcjonuje to pozwole sobie zamiescic fragment listu Rzecznika Praw Konsumenta:

"Sprzedawca, który jednocześnie jest gwarantem nie może wyłączyć odpowiedzialności z tytułu ustawy. Oznacza to, że konsument ma prawo reklamować towar (żądać wymiany lub naprawy; ewentualnie odstąpić od umowy - por. art. 8 ww. ustawy) na podstawie dowodu zakupu przez dwa lata od momentu wydania towaru."

wystarczy?
Bullit
Kontakt:

Nie. Prosze o zrodlo.

A juz mam:
A wiec dajesz mi tekst z jakiegos forum i ponoc list od rzecznika z 2006 roku?
A czemu nie dolozyles kawalka z wczesniejszcej linijki ???
Cytat:
"na pytanie o okres gwarancji i obowiązek serwisowania urządzeń dostałam taką odpowiedź od rzecznika: "gwarancja to jednostronne oświadczenie woli gwaranta (gwarant może ograniczyć swoje obowiązki i termin np. do 12 m-cy)."

A tak wlasciwie to tez udowadnia ze "zalozyciel" tego tematu ma TYLKO rok gwarancji.

Proponuje skonczyc ten temat (oczywiscie po twojej odpowiedzi) a ocene watku zostawiam czytajacym. Tylko bez cisnien prosze bo "skoro jestes taki madry" i kawalek o czytaniu ze zrozumieniem mile nie byly a ja chcialem tylko pomoc.
Narazie.
Krzywy
Kontakt:

Bullit a ja proponuje nie konczyc tematu. bo temat jest moj i moze bede mial jeszcze pare pytan?

dzieki wszystkim za odpowiedzi, czekam na odpowiedz na mojego maila od sprzedajacego. tez wlasnie kolata mi sie ze sa to dwa lata. jesli rok to mam spora lipe, bo nic nie zdzialam wtedy.

zobaczymy jak to bedzie
www.bikeaction.pl
xxxxxx
Kontakt:

Post autor: xxxxxx »

Nie wiem jak to jest ,ale słyszałem , że gwarancja albo jest na minimum 2 lata, albo jej nie ma, i nie ma opcji zrobienia jej na któtszy okres... Ale nie jestem pewny.
Bullit
Kontakt:

Krzywy pisze:tez wlasnie kolata mi sie ze sa to dwa lata.
no to nizej masz kolejne potwierdzenie ze gwarancja obejmuje tylko rok. Gosc ma dokladnie takie same watpliwosci:

http://krapkowice.net/kurier,art,id_5698

Rekojmia tez odpada bo tez obowiazuje tez tylko rok- Art 568 KC, wiec moim zdaniem jestes na straconej pozycji.

Nie wiem czego jeszcze oczekujesz bo dostales juz wszystko, lacznie z odnosnikami do obowiazujacych obecnie przepisow i przykladow 'z zycia' innych konsumentow.
pzdr.
p.
Krzywy
Kontakt:

a moze tego ze ktos juz konkretnie u usera bikestacja reklamowal?
www.bikeaction.pl
ODPOWIEDZ