Korba...

Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Co do manetki to bym dolozyl do Lxa. Miałem ze 3 manetki prawe deore, po pol roku sie rozlatywały. Lx jakos dluzej trzymal i nie mial luzow.
wojtek234
Kontakt:

Post autor: wojtek234 »

Znalazłem lepsze rozwiązanie i wiem, że Shimano jest sprawdzone, bo mój kumpel, który dość dobrze jeździ katował najzwyklejsze stare Alivio przez kilka lat 4 metrowe dropy i nic. Z tego co wiem Hone to odpowiednik LX. A LX to naprawdę dobra korba. No i Hone dostanę za 300 zł z supportem Hallowtech II, który też jest zarąbisty z tego co widziałem i jeździłem na nich. Tak więc biorę taki zestawik:
Korba: Shimano Hone
Support: Shimano Hallowtech II
Zębatka: Dartmoor Sting, 36 zębów, czerwona
Napinacz: Dartmoor Tracko
Klamki: Avid Speed Dial 7
Manetka: Deore LX (dzięki za radę Bombell, bo dużej różnicy w cenie nie ma)

Mam zamiar sobie odkręcić zębatki z Hone i wsadzić tą Dartmoor. Oryginalnie Hone ma, albo za duże, albo za małe. I piszę to dlatego, że chciałem się spytać czy będzie się dało przykręcić tą zębatkę do Hone ? A może LX lepsze ? Ale raczej nie bo to podobno jest to samo inaczej pomalowane i wybiorę Hone jeżeli nie ma różnicy bo jest ładniejszy. Proszę o odpowiedź czy będzie grała ta zębatka z Honem ?
Bombell
Kontakt:

Będzie grała, bo wiekszosc teraz zebatkek jest w standardzie na 4 sruby w rozstawie 104mm. Jesli zalezy ci na sztywnosci i dlugim uzytkowaniu zebatki to wez jakas stalowa. Mialem truvativa dh i po roku zabki zaczely zanikac a i tak sie lekko zgiela (36z)
wojtek234
Kontakt:

Spoko. A co sądzisz o takim rozwiązaniu ?
Bombell
Kontakt:

jedynie mialbym watpliwosci co do korby i suportu. Zalezy tez od twojego stylu jazdy. Moze niech sie wypowiedza uzytkownicy. ja tam mam zaufanie do mojego starego hussefelta. Nie jedno w swoim zyciu widzial, dropy, sciganki, street czy dirt a trzyma sie elegancko. Ale to zalezy tez od egzemplarza mi sie wydaje.
wojtek234
Kontakt:

Ja mam do Shimano zaufanie, a do korby LX tym bardziej, bo na przykładzie kilkum osób działa super. Hone to jej odpowiednik. Jak mi narazie Alivio nawet luzów nie złapało to Hone będzie jak dla mnie raczej super. A co do mojego stylu jazdy to się uczę także narazie lekki street i dropy maks 1m :wink: .
Slopstyler
Kontakt:

Post autor: Slopstyler »

ja mam support dartmoora harrdbarr i szczerze polece, wytrzymal 1,20m na plaskie (glupi bylem), loty po 5-6 w dal, do tego schody i mam go dalej juz 2 rok a niewaze malo.

A zebatka moze nie grac, moja nie grala z dartmoora rebela do truvativa, roznica moze 1 milimetra. co firma to inne robi.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=10861186
wojtek234
Kontakt:

Slopstyler pisze:A zebatka moze nie grac, moja nie grala z dartmoora rebela do truvativa, roznica moze 1 milimetra. co firma to inne robi.
Mój kumpel ma teraz LX i zamówił sobie w sklepie gdzie pracuje jego kumpel. Gość zna się na rzeczy naprawdę i nie zamówłby mu czegoś co nie pasuje :wink: .
Johnyk
Kontakt:

Post autor: Johnyk »

mrutbdg Może jest szerokie i głębokie... Jak nie wiesz co to za klamki to milcz. Ja od siebie za .|. nie polecam klamek avida - mają piekielnie kijowe śruby - zrywają się główki niszczą gniazda, rwią gwinty - totalne badziewie, a potem takie kosztują połowe ceny nowych klamek. Teraz mam Deore LX i jestem zadowolony ;] Więc, jak jeszcze nie kupiłeś klamek to bierz lepiej Deore. Ja miałem te Avidy z BB5 i powiem szczerze, że teraz hebel lepiej chodzi niż z tymi Avidami. Co do korby, suportu i napinacza, to teraz jeżdżę na secie z Reactem, Hard-barrem i Prodigy Profess. Jak na razie wystarcza mi ten zestaw - napinacz spełnie oczekiwania, no może przydała by się rolka na łożysku, ale i bez tego da się żyć. Suport - fajnie się kręci, nie łapie luzów, spoko. Co do korby - mam ją prawie rok i dotąd byłem zadowolony, lecz gdy przyszło do montażu w nowej ramie i regulacji napinacza, zauważyłem, że jest krzywa i lata na bok o ok 1 - 1,5mm w każdą stronę. Trochę to utrudniało regulację, ale dałem rade i się udało. Na razie nic z tych rzeczy nie planuje zmieniać bo jestem zadowolony ;] Może kiedyś korbe....
wojtek234
Kontakt:

Aha. Chciałem jeszcze spytać czy ktoś nie wie czy kroba Shimano Hone ma rozstaw śrub zębatki na 104mm ?
ODPOWIEDZ