kind shock 508 200mm

bender111
Kontakt:

kind shock 508 200mm

Post autor: bender111 »

wlasnie przymierzam sie do kupna dampera kind shock 508 wyjety bodajze z ramy kross sign fr2 co myslicie o tym damperze oczywiscie damper bedzie urzywany glownie w xc i freerajdzie oczywiscie na umiarkowanym poziomie :) prosilbym jak ktos mial stycznosc z tym damperem powiedzial czego moge sie po nim spodziewac[/url]
mozartt
Kontakt:

Post autor: mozartt »

Damper jest ogólnie bardzo słaby. Zresztą czego mozesz się spodziewać, bo damperze z ramy, która nowa kosztuje około 1000zł.
Poszukaj używanych Fox Vanilla, na allegro nie raz były już po około 200zł.
bender111
Kontakt:

aha tylko ze jest jeden problem do mojej ramy jaka mam raczej nie nada sie ten Fox Vanilla poniewaz on ma 222mm dlugosci a do mojej ramy mieszcza sie maximum 220mm :( jak by co to mam meride umf stormbringer kick 17"
bikerman
Kontakt:

Post autor: bikerman »

bender111 pisze:urzywany glownie w xc i freerajdzie

aha
http://www.pinkbike.com/photo/2138053/ - Ride !
dawid1991
Kontakt:

Post autor: dawid1991 »

odradzam ;] szybko się psuje ... i jest do wyżucenia albo na sprzedaż za bezcen
karol_slask
Kontakt:

Post autor: karol_slask »

przyłącze sie do pytania bo moze ktos to wie- jaka jest średnica wewnętrzna w zbiorniku na powietrze w tych damperach? Oraz jak sie to rozkręca? Wogole sie go rozkręca czy tam jest jakis inny patent? Potrzebuje tylko te wnętrze i zaworek :)
zixpt
Kontakt:

Post autor: zixpt »

Nie wiem jaka jest srednica ale na allegro sa 2 zesroki na 1 aukcji na czesci wiec moze cos z tego wygrzebiesz. Byl jeszcze 1 ostatnio ale sprawny 508 i poszedl za 200zł moj oczywiscie :lol: Kto to kupil... :shock: Az sam sie dziwie.
http://pl.youtube.com/watch?v=D7CVrVW0lYc
Kondi_GK
Kontakt:

Post autor: Kondi_GK »

Witam mała podpinka pod temacik niech ktoś napisze jak rozebrać totalnie kind shocka 501 co jak sie rozkręca.
B.Z.
Kontakt:

Post autor: B.Z. »

Przyłaczam się do pytania ktoś to rozbierał? Mam właśnie przed sobą jedną taką sztukę, w której odkręcił się tłok od popychacza, gdyby tylko rozebrać cylinder to by można było zmontować amor, a jednocześnie mu troszkę pomóc, jak widzę ten kanalik w tym popychaczu to się kurde nie dziwię że to mułowato chodzi, z ciekawości zabwię się w tuning spróbuję rozwiercić te otworki. Taki zabieg powinien także odciążyć o-ringi i uszczelniaczepoprawiając trwałość amora. Jeśli wyjdzie z tego coś fajnego to podzielę się tym na forum. Tylko prosiłbym o wskazówki jak to rozebrać, w ostatecznosci spróbuję na chama, ale nie chciałbym tego robić...
bender111
Kontakt:

hej kupilem ten amorek i juz go przez chwile uzywalem moim zdaniem chodzi w miare dobrze jak za taka cene jaka za niego dalem (170zl) oczywiscie w pelni sprawny i malo uzywany widac po amorze ale mysle ze w wakacje go zatluke :D strzala
Kondi_GK
Kontakt:

Siema ma ktoś może link do jaiegoś schematu budowy wewnetrznej tłoka KS lub ewentualnie jezeli ktos ma zdolnosci artystyczne to niech zrobi jakis ryzunek pogladowy. Dzieki.
B.Z.
Kontakt:

Jak ci nie wystarczy to co w załączniku to mogę Ci porobić zdjęcia z rozbiórki...
Załączniki
508-2.jpg
508-2.jpg (40.25 KiB) Przejrzano 4648 razy
Kondi_GK
Kontakt:

Dzieki ale fotki niebedą juz potrzebne osobiście sobie obejżałem :)

zmiany:
- oba otwory rozwiercone wiertłem 3 (chyba troszke za duże polecam zacząc od czegoś mniejszego)
- zalany olejem silnikowym 15W

- tłumienie jest choć mogłoby być wieksze może sie poprawi po zmianie spreżyny na jakaś delikatniejszą
- praca powinna sie poprawić po napompowaniu komory powitrznej (zapomniałem po montażu)

efekty:
- tlumienie jest nie buja jak na łodzi
- podstawowa zaleta operacji nie żyga już olejem nawet przy pokonywaniu przeszkód na któych wczesniej traciłem olej

Ogólnie jak ktoś sie za to poważnie weżmie i bedzie przeprowadzał zmiany stopniowo i sprawdzał działanie po każdej zmianie to istnieje duże prawdopodobieństwo uzyskania zadowalających wyników.
B.Z.
Kontakt:

Pod koniec tygodnia będę się bawił z moim KS-em, spróbuję poprawić jego działanie. Na pewno trzeba zacząć od rządkiego oleju, to co jest spowalnia bardzo mocno nawet przedmuchiwane powietrze, wiec wydaje mi się, że nawet zalanie rzadkiego płynu nie zrobi z niego przyzwoitego amora, będę kombinował z blaszkami na tłoczku.
B.Z.
Kontakt:

Dzisiaj przeanalizowalem zwłoki KS 504 i faktycznie potwierdzam - trzeba rozwiercic otworek, bo przez to co jest to nawet powietrze niezbyt chętnie się przeciska.

Druga sprawa - ten damper NIE MA REGULACJI TŁUMIENIA KOMPRESJI. To niebieskie pokrętło reguluje zarówno kompresję jak i odbicie. Cały ten patent NIE POSIADA zaworka zwrotnego, który przepuszczałby olej w jedną stronę bez oporu, przykręcając pokrętło tłumimy przepływ oleju W OBIE STRONY, czyli zwiększamy zarówno tłumienie kompresji jak i odbicia. Odbicie zaś DODATKOWO możemy tłumić czerwonym pokrętłem. Czerwone pokrętło służy wyłącznie do regulacji odbicia, gdyz w tłoczku znajduje się zaworek zwrotny.

Trzecia sprawa - No i własnie ten zaworek w połączeniu z małą średnicą otworka powoduje, że podczas odbijania olej jest pompowany prosto w uszczelniacze, które po którymś razie wymiękają i przepuszczają olej na zewnątrz.

Wniosek nr. 1 - w związku z tym, że regulacja kompresji jest de facto regulacją ogólnej charakterystyki amortyzatora każdy musi sobie SAM stuningować swój amor, małymi krokami. Mozna jak najbardziej w ten sposób uzyskać zadowalające efekty, ale trzeba mieć na uwadze, że ten erzac zamiast prawdziwej regulacji kompresji powoduje, że zupełnie inaczej taki damper tuningować będzie trzeba do enduro a inaczej do FR. Kazdy sam musi wypracować jakiś kompromis.

2. jeśli nie chcemy rozwiercać otworka w popychaczu tłoka to trzeba chociaż odkręcic czerwoną gałkę na minimum tłumienia. Jeśli za słabo będzie tłumic to przypominam, że niebieska gałka reguluje zarówno kompresję jak i odbicie, problem będzie jedynie wtedy, jeśli ktoś będzie chciał mieć lepsze tłumienie odbicia bez jednoczesnego zwiększania tłumienia kompresji. Jest możliwość osłabienia tłumienia kompresji poprzez ROZWIERCENIE KANAKIKÓW W TŁOCZKU, ALE NIE WSZYSTKICH, TYLKO TYCH MNIEJSZYCH POGRUPOWANYCH PO DWA, JEDNOCZEŚNIE UWAŻAJĄC, ABY NIE WPRAWIĆ, ŻE BĘDĄ WYSTAWAŁY POZA BLASZKĘ OD STRONY POPYCHACZA, KTÓRA ZATYKA JE, KIEDY TŁOK PORUSZA SIE DO GÓRY. Na pewno FRowcy będazainteresowani większą różnicą między siłą tłumienia kompresji i odbicia niż endurowcy, ja akurat będę robił swój na potrzeby enduraka.

3. Lepiej jest dac gęstszy olej i zwiększyć jednocześnie przepływ oleju, poprzez rozwiercenie otworków i toczenie blaszek niż lać rzadszy olej. Rzadszy olej ładnie będzie przepływal przez te małe otworki, ale też dużo łatwiej będzie przeciekał przez uszczelniacze. Lepiej więc zapewnic taką samą przepustowość gęstszemu olejowi. Kondi_GK już sprawdził, że 15 W nie powoduje rzygania, więc tego się trzymajmy, spróbuję poeksperymentować też z czymś gęstszym.

4. Właśnie, spróbuję nalać 20W, jeśli samo rozwiercenie dziurki w popychaczu tłoka nie wystarczy (przy okazji istotna sprawa - nie wiem czy rozwiercenie na aż 3mm nie spowoduje problemów z wytrzymałością i czy ma sens - bo w kanaliku i tak jest pręt regulacyjny, który i tak spowalnia cały przepływ, możnby co njwyżej pomyśleć jak go wywalić) to można lekko stoczyć blaszki, które trwale zatykają dziurki w tloczku od strony śruby. W żadnym razie nie rozwiercajcie dziury w śrubie mocującej, to może ją zbytnio osłabić, a taką blaszkę mozna łatwo w razie czego dorobić jak coś się schrzani. No własnie - zeby nie dać ciała blaszkę spiłowywać za każdym razem małymi kroczkami - po dziesiątej milimetra, kontrolując za każdym razem siłę tłumienia. Dobrze jest mieć na porównanie jakiś dobry tłumik (ja akurat mam Vanillę R, niezbyt wyszukany damper, ale przekroje otworów i gęstość oleju ma dobrane dobrze), inaczej trzeba za każdym razem wszystko montować w rower i porównywać sobie rozciagając ręcznie, albo nawet bardziej naukowo, wieszając ciężar i sprawdzajac czas opadania.

5. Koniecznie zmienić o-ring uszczelniający komorę zbiorniczka wyrównawczego i dorobić sobie narzędzie do zakręcenia deklielka. Trzeba to dokręcić mocno (ofkoz na tyle , zeby nie rozwalić) i porządnie uszczelnić, montaż fabryczny pozostawia wieeeeele do życzena a i trudno mieć zaufanie do tak popierdółkowatej uszczelki, jaką dali. Od tego jak długo komora będzie trzymała ciśnienie zależy kiedy damper się zapowietrzy, jeśli się tego dopilnuje to nie wykluczone, że okresy miedzyserwisowe zrobią się całkiem normalne.

Na koniec mała uwaga do tego co napisał Kondi_GK i jednocześnie ostrzeżenie dla niego samego - NIE ZALEWAĆ OLEJEM SILNIKOWYM, taki olej rozpuszcza uszczelki.

Ogóleni jednak można powiedzieć "Kindshokowcy wszystkich krajów łączcie się". Damperek jest solidny, a cała lipa tkwi w szczegółach. Oczywiście nie będzie nigdy żaden cud, w stylu amortyzatorów platformowych, ani nawet bez platformy, a z pełną regulacją, ale porządnie pracujący i nie psujący się co chwila amor to może być jak najbardziej. Jeśli ktoś ma jakąś czterozawiasówkę to moze się okazać, że po dokładnym dopracowaniu wszystkich tych rzeczy, o których pisałem niclepszego nie będzie mu potrzebne.
Kondi_GK
Kontakt:

B.Z. dzięki za info o rozpuszczalności uszczelek( wsumie i tak sa do wymiany ale warto zapamiętać). Chciałem jeszcze dodać ze ja bawiłem się z KS 501 jego budowa jest znacznie mniej skomplikowana (nazwałbym ją prymitywną) nie posiada wogóle pokrętła regulacji kompresji i z tego co zauważyłem (albo przeoczyłem ale nie chce mi sie w to wierzyć) posiada tylko jeden główny kanał z wejsciem w centralnej części tłoka i wyjsciem w sciance popychacza.

Odnośnie tego nizej - no tak chodziło mi tylko o to ze nie ma kilku otworów jak to bywa w innych konstrukcjach tylko 2 otwory i juz
B.Z.
Kontakt:

KS 501 nie posiada regulacji kompresji, zresztą tak jak pisałem KS 504 też tego de facto nie posiada, więc wcale wiele nie straciłeś, będziesz musiał po prostu dobierać dokładnie gęstość oleju, nie będzie żadnej inej możliwosci wpywania na ogólną charakterystykę ddampera.

A to ze proste - nie licząc damperów z platformami wszystkie są proste i działają na identycznej zasadzie, fox Vanille R jest tak samo prymitywny, cały mok polega tylko na tym, że spowalnia rych sprężyny dokładne o tyle ile potrzeba, a otworki dobrane są tak, żeby nie wywalilo oleju przez uszczelniacz.
kamil85
Kontakt:

Post autor: kamil85 »

jak to naprawic tz wsadzic do srodka :lol: ?? http://www.wrzuta.pl/obraz/7Rjy2A2BDD/kind_shock

ks 508
ODPOWIEDZ