55-sztywna oś-luz na kole:/ pomocy poczatkujacy..

daro_53
Kontakt:

55-sztywna oś-luz na kole:/ pomocy poczatkujacy..

Post autor: daro_53 »

Witam! Szybko i na temat. Mam w moim NS Core 1 55r. To mój pierwszy amortyzator ze sztywna osią. Teraz do rzeczy. Zakładam kolo wkręcam oś, i sprawdzając kolo czuje luzy na boki:/ nie wiem czy to może na piaście czy przez szprych niedociągnięte? Jest na to jakaś rada? Co może sie dziać? Z góry dzięki pozdrawiam!
bikerman
Kontakt:

Post autor: bikerman »

Jak byś miał coś czuć przez szprychy to najwyżej sprężynowanie na kole. Moze to być niespasowana sztywna oś ( wada fabryczna) może to być spowodowane przez piastę ( tulejki ) . Ciezko określić. Najlepiej przełóż koło do innego amora, albo wsadź do swojego czyjeś. Tak najszybciej wykryjesz co jest nie tak.
Driver
Kontakt:

Post autor: Driver »

Pure Freeride
daro_53
Kontakt:

tylko nie mówcie ze wada fabryczna:/
bikerman
Kontakt:

daro_53 wszystko się może zdarzyć..
http://www.pinkbike.com/photo/2138053/ - Ride !
dhcyc
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

w takim wypadku miałbym na to jedno wytłumaczenie (jeśli dobrze rozumiem), tzrebaby trochę skrócić oś, bo jak skręcisz ją z obu stron to śruby nie dociskają lag dolnych a te tulejek piasty, wiec jest to podobnie, jakbys miał zbyt długa sterówke i próbował skręcić stery a kapsel zamiast dociskac mosket cisną sterówke. No ale oś przychodzi z amortyzatorem, wiec dziwne, moze jakąs podkładke miedzy piaste a lage, ale żeby jej nic nie odkrzywiało czasem...
http://dhcyc.pinkbike.com
daro_53
Kontakt:

dhcyc właśnie tez mi przyszła na myśl jakaś podkładka.. Oddam jutro rower do serwisu i zobaczę co powiedzą..
Driver
Kontakt:

Post autor: Driver »

musze Cie zmartwic bo to wada fabryczna nowego rozwiazania marzocchi (przeczytaj link ktory dalem)
Pure Freeride
daro_53
Kontakt:

fuck:/ nie załatwi tego jakaś podkladka albo coś? chodzi żeby to było bezpieczne? jesli to wadato co teraz bedzie?:(
dhcyc
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

sam postaraj sie coś wymyśłić, jak zlokalizujesz gdzie jest luz, to wymyśl jak go wyeliminowac żeby nic nie rozwalić, bo przez neta trudno móic nawet o tym samym...teraz np czytam że nowe marcoki mają jakiś idiotproof system, wiec moze to ma też coś wspólnego z tym....chociaz w filmiku co koleś z tamtego forum nagrał brzmi to raczej jak luz pom goleniami, a piastą.
http://dhcyc.pinkbike.com
daro_53
Kontakt:

to w sumie na czym dokładniej ta wada polega? troszeczkę zasługa oska która robi ten luz? bo powoli sie w tym gubie:/
utros
Kontakt:

Post autor: utros »

no to nic tylko oddac rower albo amora NSA-owi niech oni juz to zalatwiaja przeciez masz gwarancje...
first learn to be humans then learn to ride bike!!!
Daniel
Kontakt:

Post autor: Daniel »

Myślę, że się mylicie. Te seryjne piasty na oś 20 mm w rowerach NS Bikes 08 są bardzo proste, wystarczy je skontrować jak starą piastę na konusy i będzie ok. (mieliśmy takie przypadki)
Zadowoleni klienci i dobre ceny ...
www.rowerowy.com

... na maile odpowiadamy zawsze
daro_53
Kontakt:

Panowie otóż poszedłem na pogawędkę z moim 55 i "rozmowa" wyglądała tak:
Obróciłem rower do góry kolami i sprawdziłem kolo. Luz w okolicach piasty (wydaje mi sie ze piasta "biegała" po osi w granicach niecałego 1mm). Skręciłem mocniej oś (prawie na cały możliwy zakres) poruszałem kołem i luzu praktycznie wyczuwalnego nie było. Obróciłem rower na 2 koła i ruszając kołem niby luz jakiś było czuć (wydaje mi sie prędzej ze obręcz chodziła na boki i miałem odczucie tego niby całego luzu). Wsiadłem na rower podskakiwałem w miejscu uderzałem nim o ziemie itd itp etc... obróciłem go znowu kolami do góry luzy praktycznie znowu nie było a kiedy postawiłem go znowu na 2 kola powtórzyła sie sytuacja z obręczą. Powtórzyłem znowu to podskakiwanie itd itp etc... i znowu nie było nic wyczuwalnego gdy rower stał go góry kolami dopiero wyczułem coś jak rower stał kolami na ziemi i ruszałem kołem na boki. Dodam ze mam nienaciągnięte szprychy.. luźne są. teraz nasuwa sie pytanie czy to rzeczywiście jest wada fabryczna? Wydaje mi sie ze jak naciągnę szprychy to powinno być ok. Wg bezpieczna jazda by była gdybym w razie "draki" miał maluteńka podkładkę założoną? Jutro jadę do serwisu zobaczę tez co oni powiedzą ale jak myślicie co w takim razie będzie z tym? Mogę sie czuć bezpiecznie jeżdżąc na takim amortyzatorze? nie chce szukać zębów po trasie:/
Karol85
Kontakt:

Post autor: Karol85 »

Jak czujesz luz to napewno to nie szprychy chyba ze masz je bardzo poluzowane ale jak bys tak mial to b sie nie dalo jezdzic. Moim zdaniem jest os ciut za dluga poprostu daj podkladke i zobacz czy luz zniknie jak nie to cos innego.
Dedal dał mi marzenia, powiedział jutro będzie wiatr...
bikerman
Kontakt:

daro_53 to nowy 55? jak tak to leć do dystrybutora na gware. Mi w wigwamie wymieniali jak jakiś travis miał takie coś. :) ale to chodziło o mianiciaka...
http://www.pinkbike.com/photo/2138053/ - Ride !
daro_53
Kontakt:

bikerman tak nowy 55R był w NS Core 1.. ale nowa krótsza oska by nie zalatwiła sprawy? albo ta podkładka?
ACextreme
Kontakt:

Post autor: ACextreme »

A ja mam dla Ciebie taki maly eksperyment.
Jesli sie nie myle to w nowym 55 tak jak w 66 jest nowy patent marcocha w ktorym nie ma zadnych srob tylko wkrecasz os w jedna lage az przeskoczy. I wtedy jest luz na kole.
Wyciagnij os, od strony "wajchy" ktora krecisz powinno byc cos w stylu uszczelki, gumowy oring taki. Sciagnij go z osi, wkres ja w lage az przeskoczy i zobacz co sie stalo.
Napisz jak tego dokonasz co z tego wyszlo.
http://www.endura.pl
daro_53
Kontakt:

ACextreme poskutkowało... zrobiłem jak piszesz i kolo sie już trzyma. Wydaje mi sie że już kolo dobrze leży i nie biega po osi. Natomiast dopatrzyłem sie jednego. Gdy przyłożę kolo do ziemi i zacznę nim wyginać to czuje luz na pięście.. chyba to będzie przyczyna mojego problemu:/ Rower już jest w serwisie zobaczę czy mu pomaga..
ODPOWIEDZ