Cały hak a Sign fr 2.0

klopsiq
Kontakt:

Cały hak a Sign fr 2.0

Post autor: klopsiq »

Witam, tak duzo mówi się o pękających hakach w signu fr 2.0 . dlaczego tak sie dzieje , i jak temu zapobiec?, prosze o odp które ułatwią mi życie ;)
dami133
Kontakt:

Post autor: dami133 »

szczerze... nic nie pęka bez przyczyny... hak sam w sobie nie ma prawa pęknąć... wina jest siedzącego na rowerze... W momencie kiedy lądujesz i naciśniesz na pedał... tak jak byś zaczął pedałować hak sie wyłamywuje... bo jeszcze przy zgięciu amora sie chyba napina łańcuch i do tego pedałowanie... i boom... to są moje własne odczucia bo mam signa fr 2... i ostatnio włąsnie przez przypadek nacisnąłem na pedał... i przerzutka w szprychach pozdro
michal15
Kontakt:

Post autor: michal15 »

klopsiqkup przezutke z krótkim wózkiem np sore ... ja tym sposobem wyeliminowałem w nim ten problem
*** EnDurO RiDe ***

.... Ride My Life ....

Dartmoor 4X
maciej76
Kontakt:

Post autor: maciej76 »

dami133 u mnie haki pekaly jak glupie, sprzedalem rame i nie mam problemu,

co do winy siedzacego, to mimo wszystko nie powinno tak latwo pekac, i jakos niespecjalnie mozliwe wydaje mi sie myslenie przy ladowaniu o pedalach
"po dość długiej nieobecności..."

http://ujeb.pl?hhi3tMB6HU - rower
morthias
Kontakt:

Post autor: morthias »

Mam Signa od 4 miesiecy, mam przerzutke z dlugim wozkiem i dosc dlugi lancuch, cisne po pedalach jak glupi i hak nie pekl mi ani razu... Nie wiem co powoduje problemy z hakami, ale wydaje mi sie ze to ma cos wspolnego ze zlym ustawieniem napedu. Innej opcji nie widze.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22483678 - Cane Corso '10 + Roco WC
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

morthias dokładnie.
Albo za krótki łańcuch i przy zamykaniy zawieszenia ciągnie za hak, który w końcu pęka, albo za długi i lata jak żyd po pustym sklepie :)
ja mam signa (ramę, nie rower) od półtora roku i hak jest jeden, wciąż oryginalny.
Z dłużyszm wózkiem przerzutka mi się gieła, a hak nie :)
teraz na sorze 08 mam spokój z napędem, przy 60km/h po maksymalnych wybojach pracuje idealnie. Gdzie alivio i deore skakało jak głupie
klopsiq
Kontakt:

Post autor: klopsiq »

jeśli chodzi o przerzutke to mam srama x.5 , czy długość łancucha moze miec na to jakis wpływ?
http://www.pinkbike.com/photo/3295191/ <-superman! :*
Johnyk
Kontakt:

Post autor: Johnyk »

Dokłanie, jak mówi morthias.
Zdaje mi się, że za krótki łańcuch. Mój jest na tyle krótki, by był dobrze napięty. Jednak zauważyłem, że jak wykręcę damper i mam tył na największej koronce, to zawieszenie hamuje mi na łańcuchu. Po tym gdy to wiem - nie skaczę, ani nie zjeżdżam z 1 z tyłu. Jest jeszcze inna sprawa - mam Deore - owszem lata jak głupia, ale rozkłada naprężenia. SRAM jest dość sztywny i naprężenia idą zamiast na latanie - na hak. Podobno opona wciąga łańcuch, ale troche w to powątpiewam. Dlatego - polecam: miejcie dobrej długości łańcuch, napinacz się przydaje, no i nie za sztywna przerzutka. Pamiętajcie, by dobrze wyregulować napęd, bo ja nie wiem jak wam się te haki łamią - ja mam 2 zapasowe, po tych wszystkich legendach, ale ani razu żadnego nie użyłem ;)
ODPOWIEDZ