pękające widelce - info

DZIKUS

pękające widelce - info

Post autor: DZIKUS »

poprosze o jak najwiecej KONKRETNYCH informacji na temat pekajacych amorow jednopolkowych oraz sztywnych widelcow.

chodzi mi o producenta, skok oraz okolicznosci (drop na plasko, niedolot na hopce etc) oraz miejsce uszkodzenia (nogi dolne, podkowa, golenie, polka rura sterowa na jakiesj wysokosci)

to samo odnosnie sztywnych widelcow. ja osobisice zlamalem ze dwa badziewne na trzonie, ale mi chodzi o info o takich konkretynych jak np bruiser, dmr, da bomb etc. gdzie one pekaja? czy pekaja na trzonie? jesli tak to w ktorym miejscu? zaraz nad miska sterowa czy zmoe wyzej?

obecnie jestem w trakcie robienia nowego amorka:
http://www.pinkbike.com/modules/photo/? ... age=282107

czesc rzczy jest w nim jzu zrobiona, pozostaje kwestai hakow i podkowy.
zakladam, ze reszta bedzie niezniszczalna, wiec najbnardziej martwe sie o rure sterowa. stad tez chcioalbym wiedziec gdzie one pekaja, nawet w sztywnych widelcach. czy ktos zlamal rure w bruiserze? jesli tak to w ktorym dokladnie miescu? przy dolnej misce, w polwe dlugosci czby przy gornej misce?
MaxDamageDA
Kontakt:

Post autor: MaxDamageDA »

Cala seria marcokow 2002 ( ofkoz nie xc )

Sam zniszczylem drop offa 2002

I nie byl to u nas odosobniony przypadek, amorki jezdzily normalnie, moj padl po upadku ze schodow na przod , wyjebal tlumik, potem pekal przy goleni.

Kolegi pekl calkowicie, jazda normalna, chopki , freeride.

Dubinowi tak samo polamalo golenie w z1 fr , piekny amorek , ale jebnal ;/

Cala seria DJ 03 , pekaja niezaleznie od stylu jazdy, niektorzy kreca na nich 360, wala niedoloty, amory pekaja, niektorzy jezdza sobie do lasu, czasem cos poskacza, i tez pekaja , lipa na maxa :( Mozliwe ze sprawa tyczy sie pracy przy mocnym heblu, xprotowi popekal z hfx9 8" , Mistrz ma takiego samego, z tego samego miejsca , jezdzi bez hebla z przodu i na razie sie trzyma, zobacyzmy jak dlugo.

Shivery SC 2002 , 2003 , Pekanie nad korona spowodowane niska sztywnoscia USD , szczegolnie pracowal pod wplywem silnego hebla, pekal podobnie jak DJ , rysy na koronie "M"

Dnm Usd 120, wyrwana rura sterowa, dokladniejsze okoluicznosci to prosze o wsparcie kolegi ;]

Jak jakies szczegoly to bardzo cie prosze na gg bo nie chce pisac referatu ktory wiekszosci sie nie przyda... A z toba mozna normalnei pogadac - kumasz baze :D
www.street-roulette.pl | www.ovb.pl | www.rowerowy.com
MaxDamageDA
Kontakt:

A rury sterowe zawsze lamaly sie nam przy dolnej misce, dokladnie tam gdzie rura wlazi w polke, ale nigdy w sztywnym widelcu treka ( mega sztywny i strasznie gruba rura, daj stalowa sterowke z 3mm scianka )
DZIKUS

kumam, kumam :] i tak mialem sie do ciebie odezwac dzisiaj w innej sprawie ale cie nie bylo. teraz nie mam czasu (jutro zaczynam welkie programowanie i frezowanie polki do amora, musze jeszcze dopiescic szczegoly :D ), wiec moze jutro wieczorem
Domestos_WC
Kontakt:

Post autor: Domestos_WC »

kufa, tfoj amorek miodzio, poszczekam, popacze i pokumam, czaisz baze? ;-)

Przemooo wygial bruisera nie wiem jak i gdzie, ale lansik przyjdzie podlansuje, pokozaczy i cos napisze ;-)))

a mi rury sterowe lubialy pekac wlasnie tam gdzie rura wlazi w pulke, najbardziej dawal dupy psylo z 2003 wlasnie przez rure sterowa...

nie wiem czy na moim podpisie widac, ale rura sterowa w moim widelczyku sie "zbananiła", tzn. zaczyna przypominac banana :-/ to jak kcesz wiedziec w jakich okolicznosciach sie bardziej "banani", to ci powiem

na dircie nie latam juz z 2 miechy, ale bylo pare niedolotow przednim kolem i to na pewno nie od tego bo wygiela by sie w druga strone... logiczne...

w takim razie co do CHOJA!?!?!?!?! chyba nikt nie bedzie mi pierdolil ze od 180 i manuali? no i zabaw na quarterze typu fufanu czy abubaca :-///

zaczyna mnie to martwic, zebym po raz drugi brody nie wyrwal ;/

w moim starym widelczyku peklo mocowanie kola... w pol...
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=273562 sprzedam na czesci pisac :* :D
nisan
Kontakt:

Post autor: nisan »

zainteresuj się programami MESowymi, dzięki nim w (w miare) prosty sposób znajdziesz miejsca koncentracji naprężeń, jak się postarasz i dobrze nałożysz siatkę to znajdziesz miejsca w których to będzie pękać, jak się orientujesz w CADach to z MESem też nie będziesz miał większych problemów, no chyba, że już używasz to sory za spam.
dualboy
Kontakt:

Post autor: dualboy »

to tak

w sumie to głównie tak jak max powiedział sterowa przy koronie

seria 888r po prawej stronie dolnej połki
podkowy w marzochu

ogólnie jest całkiem sporo miejsc gdzie amor potrafi pęknąć
głównie to podkowa i korona
czasem tesh lagi lubią pęknąć sobie

w sumie grube ścianki dokładność i dobra jakość stali bądź alu powinny załatwić sprawe
A tam
DZIKUS

programy mesowskie na nie wiele sie zdaja w starciu z brutalna fantazja niektorych rowerzystow. rozne, krzywe ladowania, niedoloty, upadki roweru z duzej wysokosci pod katem na przednie kolo. w dodatku, ciekawa sprawa jest np to, ze bardzo duze naprezenia sa w dolnej czesci glowki ramy (czesto tam pekaja na dolnej rurze) a mi wiekszosc sterow rozwala sie w gornej czesci. dziwne?
albo dlaczego amorki sie lamaly na podkowie a nie na goleniach lub na polce? jak bys tego nieanalizowal, zawsze ci wyjdzie ze na neij i na trzonie sa najwiesze naprezenia. a dzieje sie tak z powodu wiotkosci zaiweszenia, w skutrek czego postaja sily, ktorych teoretycznie nie powinno byc. zreszta wszyscy konstruktorzy z mojego wydzialu sa zgodni: mes jest tylko czems dajacm blade odzwierceidlenie tego co sie dzieje z matreialami pod obciazeniem. rozne czynniki (np niejednorodnisc materialu lub chropowoatosc powierzchnio lub powierzchniowy zgniot materialu po obrobce) moze w sposob znaczny wplynac na roznice naprezen teoretycznych od rzeczywistych

stad tez moje pytanie.
Xprot

Post autor: Xprot »

upside down......
mi sie ten plan nie podoba..... mniejsza sztywnosc i golenie na dole latwiej chyba zrysowac......

poczekajcie, poczekajcie.......
juz ja wam pokaze jaki prototyp z marzocha dostalem..........
dj x kurwaa ludzie nie macie pojecia co za potwor powstal.......
TO JEST niezniszczalne, boje sie o glowke..........
poczekajcie, poczekajcie na dniach beda fotki.......
Domestos_WC
Kontakt:

Post autor: Domestos_WC »

no a to ze w marcochach pekaja korony to przeciez kazdy wie... wogole amory suXx :]
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=view&image=273562 sprzedam na czesci pisac :* :D
quilong
Kontakt:

Post autor: quilong »

wszystkie zgięte rury sterowe jakie widzałem gieły się zaraz nad sterami.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=20382844
DZIKUS

to, ze jakis amor marahxxskcchi wyglada potwornie gowno znaczy, o czym kazdy chyba doskonale wie. firma od lat jedzie na swojej opini i jedyne na czym jej na prawde zalezy to regularne zwieskzanie obrotow.

co do konstrukcji mojego amora, to wcale sie nie spodziewam jakiesj malej sztywnosci mimo duzego skoku. po pierwsze, bombery maja podkowe tylko dla ozdoby, kazdy kto trzymal w reku same nogi dolne wie o czym mowie. strach to mocniej scisnac zeby sie nie ujebalo. czyli w zasadzie tak jak by tej podkowy wcale nie bylo! w dodatku, ja bede mial o wile wieksza polke, nogi beda trzymane na znacznie wiekszej dlugosci, to samo z trzonem. pomijajac oczywista sprawe, ze mozna je bardzo mocno skrecic. w ogole ta polka to troche wazy, nie wiem, czy uda mi sie zejsc poniezej pol kilograma.
kolejna sprawa: golenie mam ze stali, wiec beda one duzo stzywniejksze od aluminiowych. myslaem nawet czy rur gornych nie zrobic ze stali, ale wyspopily pewne problemy konstrukcyjne wiec zrezygnowalem.

to prawda, ze golenie na dole amora latwiej sie moga porysowac, ale nie jesli sa one zasloniete oslonami z tworzywa sztucznego (na rysunku ich nie ma, bo sa wciaz nie wymyslone) a poza tym, sa wykoanne ze stali stopowej o twardosci znacznie wiekszej niz jakies tam gownianie aluminium. golenie w swoim duzym amorze tez mam ze stali i po roku nie ma na nich sladu zuzycia. zadnych rys. za to do wymainy sa jzu zgarniacze, ale to normalne, ze sie predzej czy pzoniej niszcza.

reasumujac, po moim amorze spodziewam sie dosc duzej sztywnosci, bo tym razem robie cos na prawde masywnego. dodam, ze moj poprzedni amor nie byl zbyt stzywny, gdyz zalezalo mi na jego maksymalnym "odchudzeniu", zreszta wystarczy spojrzec na polki, to widac ile miesa z nich wydarlem przy frezowaniu. teraz ma byc inaczej: mocneij i stzywniej

wracamy do tematu: wytrzymalosc rur sterowych??
MaxDamageDA
Kontakt:

Nio xpro ma prototypowego DJ 'a teraz ;d

Tak jak moj monster , gorna polka nie jest orginalna ;p Jest duzo lepsza!
Xprot

to tez jest tak jak u ciebie ten moj dj nie pyraj.......skrecane i golenie i rura sterowa, polka wazy zdrowo ponad pol kilo.........

co do podkowy sie zgadzam ale na qr20 to nie czuc, mam wrazenie ze tera jest sztywniejszy przod niz jak mialem bruisera widelec ( mam dalej i lezy i czeka na lpsze czasy).............
Xprot

to tez jest tak jak u ciebie ten moj dj nie pyraj.......skrecane i golenie i rura sterowa, polka wazy zdrowo ponad pol kilo.........

co do podkowy sie zgadzam ale na qr20 to nie czuc, mam wrazenie ze tera jest sztywniejszy przod niz jak mialem bruisera widelec ( mam dalej i lezy i czeka na lpsze czasy).............
Xprot

co do podkowy sie zgadzam ale na qr20 to nie czuc tego jebanego macdonalda, mam wrazenie ze tera jest sztywniejszy przod niz jak mialem bruisera widelec ( mam dalej i lezy i czeka na lpsze czasy).............
Xprot

o nabilo mi trzy posty z nienacka przez te bleby krytyczne!
nabije se czwartego! ;p;p;p
redrock
Kontakt:

Post autor: redrock »

Dziś na kazoorce jeździło 2 agentów z drop offami 03 i oba pękają na koronie :/ Po za tym widziałem jeszcze (w ciągu wakacji kręcąc sie po wawie) z 2 dj'e 03 i 1 dj'a 04 z popękanymi koronami i te amory na serio nie były aż tak katowane!!! Jak dla mnie jedynymi mocnymi amorami to albo shermany (jeśli 1 półka) albo jakiś jr'ek :/ A sam jeżdże na ns'ie który dziś chyba złapał luzy :/

Peace
http://www.pinkbike.com/modules/photo/?op=list&function=myphotos&photouserid=12452
Kruk
Kontakt:

Post autor: Kruk »

Mam tu taką myśl, ale nie nie sądze, że ją użyjesz w swej konstrukcji, rure sterową grubą zajebiście bez możliwościa nabcicia szyszki w środku z takim gównem z gwintem na śróbke którą byś dorzucał do kompletu.
Wiesz co mnie boli? Że rower się pierdoli!
ODPOWIEDZ