24" do DH/FR to nie jest jakies swietne rozwiazanie.. ja pisali wyzej male kolo wpada w wieksza ilosc dziur, jest bardzo mala dostepnosc opon i rewalacji tez nie ma.. hmm jakie plusy to bedzie troche lepsze przyspieszenie a co do wytrzymalosci nie bedzie bardzo odbiegalo od 26" bo zazwyczaj 24" maja mniejsza wage, gdyby mialy taka sama jak 26" to byly by bardziej wytrzymale.. czy geo ci sie polepszy to nie wiadomo, zalezy kto co woli.. ;] jeżykBDG lzejsze o ile? srednio ok 50 gram patrzac np na double tracka..
Michal4X pisze:a co do wytrzymalosci nie bedzie bardzo odbiegalo od 26" bo zazwyczaj 24" maja mniejsza wage, gdyby mialy taka sama jak 26" to byly by bardziej wytrzymale..
Chyba logiczne że obręcz o mniejszej średnicy będzie lżejsza, zużywa sie na nią poprostu mniej materiału.
Michal4X pisze: co do wytrzymalosci nie bedzie bardzo odbiegalo od 26" bo zazwyczaj 24" maja mniejsza wage
Chodziles na fizyke?
Do Signa z takim damperem kolo 24" to jedyne sensowne rozwiazanie, ale i tak katy beda takie, ze rower bedzie sie nadawal glownie do huckowania dropow. Ja polecam damper 200 mm i 2x26" - sam tak mam i sprawuje sie wysmienicie.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22483678 - Cane Corso '10 + Roco WC
glowna wada kola 24 jest to ze ciezko jest dokrecac na prostrych utrzymac wieksza predkosc zwlaszcza na mniejszym blacie z przodu , za to napewno sztywniejsze , lzejsze , szybciej przyspiesza ...
Zaleta - wytrzymalsze i imvho lepsza przyczepność.
Wada - gorszy wybór opon, wymaga większej zębatki z przodu (np 32 zębna na kole 26 odpowiada circa 36 zębna na 24), gorzej przechodzi przez poprzeczne przeszkody.
morthias no chodzilem i dalej chodze :P.. jeszcze zauwaz ze ty masz ok 200 skoku na przodzie o ile sie nie myle a on ma pika ktory ma 140mm (wiec geo bedzie sie duzo roznilo nawet jak zalozy 24").. hmm troche mnie zastanawia jego polaczenie, 140 z przodu i 215 z tylu no ale dobra.. ja bym zostawil te 26" na tyle.. no ale jak kto woli..
Dzordzi nie znasz jakiejs osoby ktora ma kolko 24"? jesli tak to pewnie bedzie jakis streetowiec, jak to jest jakis twoj znajomy to pozyc od niego kolo i zamontuj kasete (o ile wogole sie da) i zobaczysz jak ci sie bedzie jezdzilo i sam dojdziesz do wniosku na czym sie lepiej jezdzi.. taka moja propozycja.. ;] o zaletach i wadach masz tu wyzej wypisane praktycznie wszystko wiec sam dokonaj wyboru..
Michal4X pisze:morthias no chodzilem i dalej chodze .. jeszcze zauwaz ze ty masz ok 200 skoku na przodzie o ile sie nie myle a on ma pika ktory ma 140mm (wiec geo bedzie sie duzo roznilo nawet jak zalozy 24").. hmm troche mnie zastanawia jego polaczenie, 140 z przodu i 215 z tylu no ale dobra.. ja bym zostawil te 26" na tyle.. no ale jak kto woli..
Co do fizyki - powinienes zatem wiedziec ze mniejsze kolo bedzie duzo mniej podatne na uszkodzenia ze wzgledu na inny rozklad sil dzialajacych na nie.
Zauwaz takze, ze napisalem mu zupelnie to samo, tylko innymi slowami.
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22483678 - Cane Corso '10 + Roco WC
Głowne wady to zmiana geometri bika. Przyspieszenie i mocne koło to raczej zalety poboczne. Tak czy siak dla mnie sens ma to sredni bo do nastepnej ramy bedzie ci to juz pewnie nie pasować.
Kurde i tak to jest, wyrwac okazyjnie damperek i teraz wszystko sie pitoli... rower prowadzi sie troche nerwowo, w sumie az tak bardzo mi to nie przeszkadza. A jakis inny myk na poprawe tego?
Pozdrawiam! =)
[K] Kone SCRAP, SHRED, STUFF w rozmiarze S
[K] RS Domain 318 U-Turn