Marzocchi Z1 SPORT

RACAVAN
Kontakt:

Marzocchi Z1 SPORT

Post autor: RACAVAN »

Witam!

Posiadam w/w amortyzator w który został wyposażony mój NS CORE 2.
Amortyzator ma 160mm skoku, regulacje naprężania wstępnego i szybkość odbicia.

Ostatnio zauważyłem, iż amortyzator wydaje dziwny trzask przy odbijaniu, znajomi twierdzą, iż winą mogą być tłumiki, lecz nie wiem jaka jest prawda.
Prosiłbym o radę techniczną.

Pozdrawiam
kacperg2
Kontakt:

Post autor: kacperg2 »

Zmień na wolniejsze odbicie i zobacz czy nadal hałasuje.
RACAVAN
Kontakt:

No tak zmniejszyć szybkość odbicia, ustawiłem na najszybsze i wykręciłem trochę i nadal hałasuje, amortyzator w tej fazie powinien wydawać raczej dźwięk podobny do uchodzącego powietrza. Bardziej nie chciałbym zmniejszać jeszcze tego odbicia gdyż wolę aby szybko mi odbijał.
morthias
Kontakt:

Post autor: morthias »

Moj kolega mial ten sam problem. Okazalo sie, ze szybkie odbicie powodowane bylo tym, ze do komory powietrznej napompowane bylo za duzo powietrza. Spusc troche i ustaw dobrze tlumienie odbicia, to bedzie ok ;).
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22483678 - Cane Corso '10 + Roco WC
Godryk
Kontakt:

Post autor: Godryk »

Pociesze cię miałem podobna sytuacje w moim starym z150 jeździłem mimo to i nikt ze znajomych(ani forumowiczów :wink: ) nie wiedział co to jest . Okazało sie dopiero gdy korona dopenkala sie całkowicie. Po rozebraniu amora okazało sie ze w tłumiku hscv jest spora dziura zrobiona prawdopodobnie przez sprężynę która znajduje sie w środku kartusza. jeśli to co ty masz to to co u mnie to znaczy ze masz"1 stadium" czyli prawdopodobnie kartusz zaczyna sie rozpadać od środka :(

Ale nie załamój sie 2 takiej sytuacji jak u mnie jeszcze nigdzie nie widziałem :pp
Michal4X
Kontakt:

Post autor: Michal4X »

najlepiej by bylo jak bys go rozebral na czesci i zobaczyl to tam w srodku moze stukac.. tak to mozna tu pisac i pisac..
RACAVAN
Kontakt:

Zmniejszyłem szybkość odbicia i nie stuka, nie wydaje żadnego dźwięku przy pracy.

Dzięki
ODPOWIEDZ