Hayes V9 (224mm) kto jeździł, wrażenia, opinie (sprawdzone!)

exave
Kontakt:

Hayes V9 (224mm) kto jeździł, wrażenia, opinie (sprawdzone!)

Post autor: exave »

Jak w temacie. Kto z was jeździł już z tarczami Hayes'a V9 o średnicy 224mm ? nie chodzi o zasłyszane info tylko o realne testy
powód jest prosty: przód + tył Gustav'y
Przed modernizacją:
z przodu 190mm, tył 160mm

Po modernizacji:
przód 190mm
tył 203mm (na adapterze +40mm) z tarczą V8 Hayes'a
i z racji, że połączenie kiepsko wypada, na przód pójdzie właśnie V9 Hayes'a (na adapterze +40mm), tyle tylko że to w sumie rzadkość i nie widać tego na trasach
mrutbdg
Kontakt:

Post autor: mrutbdg »

ja jezdze na tarczy 224 forumli i wypada naprawde rewelka! Nie wiem jak Hayes ale z tego co mi wiadomo to tarcze Hayes ma bardzo dobre...
Demo 8 2010 BoXXer Race
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

exave a nie lepiej dac 203 hayesa na przod zwyczajnie? Boprzy mocnym hamulcu to róznice w powierzchni tarczy nie sa tak odczuwalne.
Liwcio
Kontakt:

Post autor: Liwcio »

im większa, tym "słabiej" musisz chamować by osiągnąć ten sam efekt, czyli zywotnośc hamulca się zwiększa (starcie klocków itd) jak rónież przegrzanie jest mniej prawdopodobne, bo i wiecej tarczy masz i słabiej hamujesz

bardzo wielkim minusem jest łatwosc uszkodzenia takiej tarczy oraz jej odkształcanie które powoduje strasznie wk*** mnie dzwonienie ;)
http://www.pinkbike.com/photo/1612744
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Liwcio ale własnie przy silnym hamulcu te bonusy sa % znacznie mniejsze.
exave
Kontakt:

Post autor: exave »

kolego Spaced owszem można wsadzić V8 na przód, tyle tylko że adapter do Gustava pod 8" jest dosyć drogi i trudno dostępny. Można również dokupić przedłużkę +20mm, ale powierzchnia klocki <-> tarcza nie współgrają i tu musi się pojawić tarcza 210mm, a co za tym idzie: jej zakup.
Moja sytuacja wygląda tak: zacisk jest pod 190mm, sprezentowany mam adapter +40mm, Gustav ma w swej ofercie 230mm ale do mnie nie przemawia (miałem ją w rękach) więc wybór padł na 224mm
Adapter (+40) który posiadam ma swój plus, bowiem posiada możliwość delikatnej regulacji +/- 2.5mm zatem V9 zgrywa mi się w sam raz z klockami
stąd właśnie moje pytanie, ponieważ najkrótszą drogą jest zakup V9
Wziąłem również pod uwagę kwestię różnicy w cenie V8 -> V9, a co za tym idzie, że oryginalny adapter się 'zwróci', itd., itp., ale kwestia 'tu i teraz' bardziej przemawia
pomimo jednak wszystkiego wolę zasięgnąć opinii
KHS + DHX 5.0 + Bombshell Marilyn 8 + Race Face
ODPOWIEDZ