Jak w temacie. Kto z was jeździł już z tarczami Hayes'a V9 o średnicy 224mm ? nie chodzi o zasłyszane info tylko o realne testy
powód jest prosty: przód + tył Gustav'y
Przed modernizacją:
z przodu 190mm, tył 160mm
Po modernizacji:
przód 190mm
tył 203mm (na adapterze +40mm) z tarczą V8 Hayes'a
i z racji, że połączenie kiepsko wypada, na przód pójdzie właśnie V9 Hayes'a (na adapterze +40mm), tyle tylko że to w sumie rzadkość i nie widać tego na trasach
Hayes V9 (224mm) kto jeździł, wrażenia, opinie (sprawdzone!)
im większa, tym "słabiej" musisz chamować by osiągnąć ten sam efekt, czyli zywotnośc hamulca się zwiększa (starcie klocków itd) jak rónież przegrzanie jest mniej prawdopodobne, bo i wiecej tarczy masz i słabiej hamujesz
bardzo wielkim minusem jest łatwosc uszkodzenia takiej tarczy oraz jej odkształcanie które powoduje strasznie wk*** mnie dzwonienie
bardzo wielkim minusem jest łatwosc uszkodzenia takiej tarczy oraz jej odkształcanie które powoduje strasznie wk*** mnie dzwonienie

http://www.pinkbike.com/photo/1612744
kolego Spaced owszem można wsadzić V8 na przód, tyle tylko że adapter do Gustava pod 8" jest dosyć drogi i trudno dostępny. Można również dokupić przedłużkę +20mm, ale powierzchnia klocki <-> tarcza nie współgrają i tu musi się pojawić tarcza 210mm, a co za tym idzie: jej zakup.
Moja sytuacja wygląda tak: zacisk jest pod 190mm, sprezentowany mam adapter +40mm, Gustav ma w swej ofercie 230mm ale do mnie nie przemawia (miałem ją w rękach) więc wybór padł na 224mm
Adapter (+40) który posiadam ma swój plus, bowiem posiada możliwość delikatnej regulacji +/- 2.5mm zatem V9 zgrywa mi się w sam raz z klockami
stąd właśnie moje pytanie, ponieważ najkrótszą drogą jest zakup V9
Wziąłem również pod uwagę kwestię różnicy w cenie V8 -> V9, a co za tym idzie, że oryginalny adapter się 'zwróci', itd., itp., ale kwestia 'tu i teraz' bardziej przemawia
pomimo jednak wszystkiego wolę zasięgnąć opinii
Moja sytuacja wygląda tak: zacisk jest pod 190mm, sprezentowany mam adapter +40mm, Gustav ma w swej ofercie 230mm ale do mnie nie przemawia (miałem ją w rękach) więc wybór padł na 224mm
Adapter (+40) który posiadam ma swój plus, bowiem posiada możliwość delikatnej regulacji +/- 2.5mm zatem V9 zgrywa mi się w sam raz z klockami
stąd właśnie moje pytanie, ponieważ najkrótszą drogą jest zakup V9
Wziąłem również pod uwagę kwestię różnicy w cenie V8 -> V9, a co za tym idzie, że oryginalny adapter się 'zwróci', itd., itp., ale kwestia 'tu i teraz' bardziej przemawia
pomimo jednak wszystkiego wolę zasięgnąć opinii
KHS + DHX 5.0 + Bombshell Marilyn 8 + Race Face