Konstrukcje warte uwagi( RAMY )

SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

Spaced pulley eliminuje w tej ramce wydłużane łańcucha (bez wydłużał by się strasznie, a z nawet minimalnie się skraca :) ) no i kopanie (bez jakieś 30-40 stopni, z- 5-10 )

mozartt tyle że Twoja endorfina która tu pokazałeś byłą źle zaprojektowana i przy skoku ~90-100mm zawieszenie by się "zacięło"
mozartt
Kontakt:

Post autor: mozartt »

SeraaX tak, dokladnie. To byla tylko koncepcja zawieszenia.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

SeraaX wiem co eliminuje po prostu nie widzialem go w ramie z takim ptkem obrotu ;)
SeraaX
moderator
Kontakt:

Spaced pytałeś ile to ma sensu, więc od powiadam że dużo ;)
Spaced
moderator
Kontakt:

SeraaX wiem ile ma to sensu w typowych ramach w których to jest montowane czyli głownie w ramach z mocno wstecznym ruchem osi. Ja moze cos zle widze ale czy rama z takim pktem obrotu jak katipo nie powinna skracac wachacza wraz z ugieciem? O to mi chodziło, ze wtedy idea rolki nie ma tyle sensu i na rolce łańcuch mogłby być luzny. No ale moze mi sie cos mylic bo cos do konca tej ramki nie widze.
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

Powie mi ktoś co to k*wa jest? :D Wiem, ze standardowa rama to po prostu odpowiednia kratownica ale to przeszło moje wszelkie oczekiwania hehe

Obrazek
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
Acidusss
Kontakt:

Post autor: Acidusss »

To można nawet kupić. Podobno lżejsze od standardowych rozwiązań. Niestety nie pamiętam jaka firma to robi, może ktoś będzie miał lepszą pamięć. Coś mi się tłucze, że powiązane z jakimś uniwersytetem w USA.
czaju
Kontakt:

Post autor: czaju »

http://www.filmyrowerowe.pl/bike/web/fi ... ilm_id/580
kiedys byl artykul na PB o tym ale nie moge znalesc :/
nikom
administrator
Kontakt:

Post autor: nikom »

Obrazek

mozart naprawde fajny rowerek , szkoda ze to nie jezdzi.
B.Z.
Kontakt:

Post autor: B.Z. »

http://www.filmyrowerowe.pl/bike/web/fi ... ilm_id/580
kiedys byl artykul na PB o tym ale nie moge znalesc :/
OMG... Niewątpliwie ciekawa konstrukcja, ale polemizowałbym jeśli chodzi o praktyczne zastosowanie... Cztery dodatkowe przekładnie i chyba ze dwa metry rur, duża waga i opory...

Tak się zastanawiam, były tutaj różne fikuśne ramki, a nikt nie wrzucił jeszcze Sintesi Bazooka:

Obrazek

Niezwykle rzadko się zdarza, że jestem podjarany jakimś rozwiązaniem technicznym, ale ten przypadek jest wyjątkiem. Nie mam pojęcia jak się na tym jeździ, w dodtku widzę na niej tylko zatrzęsienie spawów które potencjalnie moga wymięknąć, ale kiedyś jak nadarzy się jakaś okazja to nie wykluczam ze się skuszę... Jak by mi nie przypasowała to bym sobie ją powiesił nad wyrem, niewiele jest równie osobliwych wynalazków.
Spaced
moderator
Kontakt:

B.Z. to nie jest przemalowane syntesi?
mozartt
Kontakt:

Post autor: mozartt »

nikom nie jeździ, w sensie, że nie jest zrobione? Czy nie ma prawa jeździć?;)
morthias
Kontakt:

Post autor: morthias »

Spaced, jest, ale on o tym napisal. ;)
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=22483678 - Cane Corso '10 + Roco WC
SeraaX
moderator
Kontakt:

co do dziwnych sztywnych ramek jest np slingshot:
Obrazek
albo foes zigzag
Obrazek
Obrazek

A z fulli ostatnio dziwny wydał mi się macmahone pluriel. Niby krzywki ładne, ale po co tsk komplikować jednozawiasa
Obrazek
tobo
Kontakt:

Post autor: tobo »

po co udziwniac?
po to samo dlaczego tak maluje sie rame - zeby wyroznic sie z tlumu, bo bardzo czesto decyduje to o sukcesie rynkowym.
dla ilu osob nęcący jest turkusowy kolor yeti czy czerwona anoda na piastach?
Spaced
moderator
Kontakt:

morthias uhh racja. Mnie tylko martwi, ze te ramy maja długą historie pekania.

SeraaX wiesz yeti 303 to w sumie tez udziwniony 1 zawias ;) Ogniwa posredniczace słuza do sterowania charakterystyka zawieszenia. Dolnie linki sa tak durnie poprowadzone bo nie chcieli dzielonej podsiodłowej ale górnych nie rozumiem.

A co do dziwnych HT to pamieta ktos jeszcze ta rame o strukturze pajeczyny? 10tys $ za rower? ;)
SeraaX
moderator
Kontakt:

Spaced 303 jednozawias? w rozumieniu jednoosiówki ? raczej to virtual chyba jednak ;)
Wątpie aby charakterystyka macmahone była wybitnie ( o ile w ogóle) lepsza od np nie udziwnianej specjalnie nicolai ufo. Zawsze mogli dać taki patent jak w prototypie akity fr (nie pamiętam pierwowzoru) do regulacji charakterystyki i też nie musieli by ciąć podsiodłówki. A to co zrobili to tylko więcej miejsc do łapania luzów ( no ale się wyróżnia fakt. Tyle że niektórzy jak ja wolą prostsze rozwiązania)
A górne linki to zapewne to co w 303- dla sztywności bocznej
B.Z.
Kontakt:

Post autor: B.Z. »

morthias uhh racja. Mnie tylko martwi, ze te ramy maja długą historie pekania.

Heh, celowo własnie pisalem o gigantycznej ilości spawów... Ma co pękać, ewidentnie przekombinowana. Chyle jednak czoła przed gostkami którzy to spawali...
Spaced
moderator
Kontakt:

SeraaX zapcha ci sie błotem szyna i masz 1 zawias ;) Doł jak ci mówilem dałoby sie inaczej ale musieliby w innym miejscu dac damper albo podzielic podsiodłową. Widocznie nie chcieli.
ODPOWIEDZ