piotrex źle mnie zrozumiałeś

z tym skakaniem chodziło mi o to, że człowiek postawiony pod przymusem a przed chęcią będzie się inaczej zachowywał, przykład może trochę źle trafiony ale myslę że zrozumiały
co do kary śmierci- choćby mieliby dać ci strzykawkę, amupłkę i pakuj do złotego strzału- byleby wszystko legalnie.
co do nauki- w podstawówce akurat miałem luz, przez pierwsze 2 klasy gim zaczęło być trochę ostrzej...
a ja myslę, że patriotyzm to próba związania ludzi wokół zasad, które ustanawiaja ci, którzy żądzą- bo żadnych większych ideałów nasz naród nie ma, historia- tragiczna, nie ma się czym chwalić, a opinia naszych rodaków poza krajem...? "złodzieje, pijaki, tania siła robocza"... więc tu też nie ma się czym pochwalić
ale nauczyciel może mieć obowiązek nauczania tych, którzy chcą, a nie tych których się przymusza, tak samo z lekarzem- musi leczyć tych którzy chcą być wyleczeni, ew. tych, którzy nie są w stanie się sprzeciwić(w sensie nieprzytomny itp.)
może i jesteś starszy, i pewnie masz wiele doświadczeń za sobą, jednak mnie moje krótkie życie nauczyło nie ufać temu, co mnie poważnie zawiodło... religia...? przez bardzo nieciekawą historię z KATECHETKĄ zostawiłem to, bo zauważyłem że to są poprostu złodzieje(to tak na przykład, jest jeszcze kilka innych przypadków)