ostatni pobór

Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

siwy-84 brat nie musiał płacic za szkole zeby woja unikac Da sie to bez tego robic. Cos mało szczwany był.

Speed_Street eee nie widzisz róznicy miedzy obecna sytuacja, a tamtym czasem? Zwłaszcza, ze wtedy tez poboru nie było ;)
easy_rider
Kontakt:

Post autor: easy_rider »

tak sobie rzuciłem okiem na ten temat i powiem że lepiej ściemniać niż iść na 9 miesięcy do woja (oddajesz przysługę ojczyźnie). Teraz liczy się profesjonalizm, nie ma co porównywać żołnierza poborowego (zaciągniętego silą) który raz trzymał kbkak, rzucał granat "gumowy" :lol: i raz był na strzelnicy (resztę służby spędził na "rejonach" :lol: i profesjonalistę który z chęcią wstąpił do armii. Utrzymanie takiego poborowego kosztuje a można to rozdysponować jakoś bardziej sensownie.
viejo
Kontakt:

Post autor: viejo »

Hehe ale sie usmialem :)

Mnie kategoria D (czyt. Dupa, nie zolnierz :D ) kosztowala czekoladki dla pani doktor ;)
Za ojczyzne bym walczyl jakby trzeba bylo, ale w czasie pokoju to ja wolalem studiowac niz siedziec w baraku.

A jak ktos z tego powodu poszedl na studia (albo jeszcze lepiej jakies platne badziewie) i traci tam czas to dla mnie taki sam... gluptas :D (zeby brzydkich slow nie uzywac) jak ten co trafil na koszary bo nie umial nic wymyslic (no chyba ze chcial sluzyc bo to inna sprawa).
wojtec
Kontakt:

Post autor: wojtec »

sam uciekam od wojska i wkoncu mi sie udalo .
nareszcie ilosc jakosci ustepuje miejsca , przymusowa sluzba wojskowa to glupota .
Kupie damper dhx 4.0 lub 5.0 dlugosc 222
Lisek-Tm
Kontakt:

Post autor: Lisek-Tm »

piotrex pisze:brzmi troche anarchistycznie...
to TROCHE w Twojej wypowiedzi mi przeszkadza ;p wiec to slowo wykreslmy.
no masz racje ze jezyki po czesci stworzyla natura grupujac ludzi. ale natura nie stworzyla podzialow, podzialy stworzyli ludzie. masz racje ze ludzie od zawsze laczyli sie w gminy, tak wlasnie powstaly miasta, panstwa, itp. tylko ktos tym wszystkim chcial rzadzic i do tego sie moj post sprowadzal.

viejo przez to ze kazdy mowi ze by walczyl za ojczyzne sa wojny, wyobraz sobie co by bylo gdyby wszysyscy zolnieze na wszystkich frontach swiata powiedzieli "nie, nie po to sie urodzilem zeby zabijac innych ludzi, takich samych jak ja" czy nie bylo by pokoju? gdyby byl pokoj - wojsko nie bylo by potrzebne. gdyby wojsko nie bylo potrzebne - nie bylo by tego tematu. ale chyba nie jest mozliwe aby kazdy zrozumial fundament czlowieczenstwa, Anarchie.
Morris
Kontakt:

Post autor: Morris »

bobnh dobrze prawi, polać mu :D bo "Biada narodom które ojczyzne kochają bardziej niż WOLNOŚĆ!" po co nam sztuczne podziały, państwa itp. skoro to nam zabiera wolność... gdyby głębiej się przyjrzeć to demokracja ogólnie panująca na świecie jest zbiorem ograniczeń, a nie praw i wolności- te są tylko tak nazywane, a są to tylko czyny, które w wielkim stopniu nie zagrażają rządzącym... przynajmniej takie jest moje zdanie, ale to tak w ramach OT... a co do tematu- z tego co słyszałem ostatni pobór jest około 24... więc dla bezpieczeństwa wypadałoby jednak nie rzucać szkoły ;)
piotrex
Kontakt:

Post autor: piotrex »

Lisek-Tm jezyki stworzyla natura,jezyki (a przepraszam rozne jezyki to nie podzial?bo wg mnie tak) stworzyly grupy,grupy stworzyly panstwa-ergo panstwo wywodzi sie z natury.jest jeszcze jedna droga podzialu,rowniez naturlna-uksztaltowanie terenu.naturalnym bylo ze pewne plemiona,zamieszkujace stosunkowo bliskie tereny,nie stykaly sie z powodu np gor.ten naturalny podzial.
anarchia jest pieknym pogladem,bo to idealizm,zaklada ze wszystko moze ze soba wspolgrac w harmonii.z tego samego powodu anarchia jest glupim pogladem.
ktos madry kiedys powiedzial "kto ma 20 lat i nie jest rewolucjonista nie ma serca,kto ma 30lat i dalej jest rewolucjonista nie ma rozumu".
Nie udzielam porad przez PW/nie skupuje sprzetu
Morris
Kontakt:

piotrex jesteś jedyną osobą postronną jaką znam, która zna założenia anarchii... jednak jestem pewien, że gdybyśmy chcieli, moglibyśmy być naprawdę wolni, wszystkie te założenia są możliwe... dużym nakładem pracy, nie w naszym pokoleniu, ale jednak. pomyślcie sobie- gdyby każdy z nas przyuczał swoje dzieci, wnuki itd. do takich przekonań, to czy nie osiągnęłyby tej harmonii...? może anachia jest systemem utopijnym, jednak człowiek z takim przekonaniem nie zdziała nic, aby to zmienić, więc bierzmy się do pracy :D
piotrex
Kontakt:

jak dla mnie to jest bledne kolo,popatrz: zakladajac ze faktycznie ludzie beda wychowywac dzieci do zycia w idealnej harmonii dazac do anarchii,powiedzmy za 5pokolen ludzie faktycznie beda gotowi na to.likwidujesz wladze.i co potem?po pierwszym pokoleniu zaczna zanikac pewne cechy i znowu pojawia sie zgrzyty i problemy,znowu stworza sie grupy,wroci wladza chociazby po to aby zapewnic jakas forme organizacji tychze grup,wspolistnienia.co potem?znowu przyuczac?

btw-poza tym ludzie sa naprawde wolni,tylko tego nie widza.jak dla mnie najlepsza definicja wolnosci jest ta liberalna "moja wolnosc konczy sie tam,gdzie zaczyna sie wolnosc drugiego czlowieka".
PutekKona
Kontakt:

Post autor: PutekKona »

Taki offtop mały z basha :D

<calcium> siemasz, pamietasz Marka z liceum?
<jojoo> no jasne, co tam u niego?
<calciumc> no na miescie go spotkalem dzisiaj, wiesz co on wykombinowal? postanowil, ze zostanie zawodowym zolnierzem
<jojoo> hah xD udalo mu sie?
<calcium> ale babka w WKU powiedziala mu ze na dzien dzisiajeszy nie przyjmuja ot tak, ze trzeba miec jakies wyjatkowe zdolnosci, znac jezyki itp.
<calcium> to ten ***** powiedzial, ze ma takowe zdolnosci, babka sie pyta jakie a on: no biore na klate 140 kg...
<calcium> przyjeli go...
<jojoo> lol
www.pogoda.czasnawakacje.pl
Lisek-Tm
Kontakt:

piotrex "moja wolnosc konczy sie tam gdzie zaczyna sie wolnosc drugiego czlowieka" - przeciez ta mysl zawiera sie w Anarchistycznych pogladach, bedac Anarchista nie czynisz drugiemu czlowiekowi tego co dla niego nie mile wiec nie wchodzisz mu w "jego wolnosc". masz racje ze aby ludzie zyli w Anarchii potrzeba bardzo wiele czasu, przede wszystkim kazdy musi byc na to gotowy, kazdy. teraz sa takie czasy ze ludzie lacza sie w organizacje ktore w jeszcze wiekszy sposob ograniczaja im wolnosc. nie moge sie zgodzic ze jestesmy wolni. wolnosc to jest cos co siedzi w naszej psychice, ludzie sa zniewoleni przez system, a Ci co o tym wiedza - sa wolni.
nie pamietam tytulu piosenki o tej porze rano ale na pewno Włochaty: "gdy ludzkosc dojrzeje Anarchia przyjdzie sama" i "rzad znaczy chaos, panstwo znaczy nielad, najlepsza wladza to ta ktorej nie ma". czy naprawde chcesz aby ktos Toba rzadzil?

Morris dokladnie, to jest mozliwe, i wszystko mozemy osiagnac. gdyby kazdy sobie pomyslal "jesli bardzo chcesz zmieniac swiat to nie zapomnij zaczac od siebie". ja od siebie zaczalem, zacznij i Ty ;p
"my przedzej czy pozniej zburzymy stary lad. My mlodzi i silni stworzymy nowy swiat" defekt muzgó.
Lisek-Tm
Kontakt:

piotrex czy nie chcial bys zyc na swiecie gdzie wszyscy byli by rowni, gdzie KAZDY by byl dobrym czlowiekiem i gdzie jedyna rzecza jaka Cie ogranicza to "moja wolnosc konczy sie tam,gdzie zaczyna sie wolnosc drugiego czlowieka" ale skoro KAZDY byl by dobrym czlowiekiem wiec to nie bylo by zadne ograniczenie. to jest wlasnie Anarchia.
piotrex
Kontakt:

Lisek-Tm no wlasnie,ograniczenie siedzi w ludzkiej psychice,wiec problem nie lezy we wladzy,tylko w ludziach.zreszta popatrz sie na wlasnym przykladzie-czy uczylbys sie gdybys nie byl motywowany przez nauczycieli?zapewne nie.wiec nie mialbys wyksztalcenia,tak samo wiekszosc spoleczenstwa.to teraz wyobraz sobie pare pokolen takich nieukow-w krotkim czasie swiat cofnalby sie do epoki sredniowiecza..no ale bylaby anarchia.
przedstawilem juz argumenty dla ktorych uwazam anarchie za utopie niemozliwa do osiagniecia.
co do drugiego posta-nie bede komentowal bo ograniczyl sie do (bez urazy) sloganow.

p.s.autor "mojej" definicji wolnosci nie mial nic wspolnego z anarchia.byl kapitalista.
Lisek-Tm
Kontakt:

piotrex moze i by swiat sie cofnal, ale ludzie byli by szczesliwi, nie potrzebowali by wielu obecnych dostepnych udogodnien zycia. poprostu sami w sobie byli by szczesliwi, nie przywiazywali by wagi do przedmiotow. co do uczenia sie, zakladajac ze ludzkosc bedzie DOJRZAŁA, to czemu miala by sie nie uczyc? kazdy by sie uczyl dla wlasnej satysfakcji oraz poszerzenia wlasnej wiedzy, a nie bral udzialu w wyscigu szczurów w szkole.
a co do sloganow w poscie, poprostu uzylem bardzo prostych do interpretacji cytatow, ktorych chyba rozpisywac nie musze bo kazdy rozumie o co w tym chodzi.
Autor moze i nie mial nic wspolnego z Anarchia, ale definicja wolnosci jak najbardziej słuszna. ta definicja tez jest utopijna, tak jak Anarchia.
Morris
Kontakt:

Lisek-Tm o to się nie martw, zacząłem... dzisiaj kłócąc się z nauczycielką zapytałem "skoro mamy PRAWO do nauki to czemu nas do tego zmuszają?" a ona "bo macie taki OBOWIĄZEK" (mniej więcej tak, nie chce mi się tego całego pisać) ... skoro nazywają to PRAWAMI CZŁOWIEKA to czemu tak na prawdę są one nakazami...? tak samo niezbywalne prawo do życia... ktoś chce umrzeć, jednak boi się popełnić samobójstwo- musi żyć ze świadomością, że SYSTEM, czyli władza, ci, którzy mieli czynić jak najlepiej dla niego skazują go na znienawidzone przez niego życie- skoro ktoś chce umrzeć, to rząd powinien udostępnić mu tą opcję w jak najłagodniejszy i najgodniejszy sposób... a tym czasem jeśli w ogóle da się coś takiego wywalczyć, to trwa to latami i jest mnóstwo papierkowej roboty...

piotrex a czy ktoś kazałby Ci skoczyć w ogień skoczyłbyś? a gdybytś sam chciał, skoczyłbyś? na tym to polega... człowiek nigdy nie robi chętnie tego co mu każą, zawsze lubi robić to, co chce, a w takiej sytuacji wiele byłoby osób które uczyłyby się... na własnym przykładzie- rodzice ciągle naciskali mnie pod kątem nauki, ja chwyciłem się za gitarę. teraz naciskają mniej, poprawiłem oceny, przy czym potrafię pogodzić kapelę(wersja beta xD) ze szkołą... orłem nie jestem, jednak ze zdobyciem promocji nie mam większych problemów

poza tym- w szkole jak ktoś już trafnie wspomniał próbują nam wpajać sztuczny patriotyzm, to kolejny czynnik który oddala nas od takich przekonań, gdyż pokazują go jako obchodzenie świąt, parad, defilad itp. a który młody umysł zainteresuje się takimi nudami...? zadajcie sobie pytanie, czy takie rzeczy interesowaly i pociągały was w młodości? ja z czystym sumieniem na ten czas (bo młody jestem) mogę powiedzieć że wolałbym się nudzić w domu niż pójść na taką defiladę i patrzeć jak debile składają kwiaty ja jakimś pomniku, który mówi o tym, co było... przeszłość też nie ma dla mnie znaczenia bo była, i nie możemy jej zmienić, liczy się teraźniejszość.... jak to kiedyś powiedział Gienek Olejarczyk "teraz gram punk rocka, a potem? zobaczymy..." przyszłość też jest zmienna więc nie można jej planować
Lisek-Tm
Kontakt:

Morris dokladnie, mowi sie ze zyjemy w panstwie prawa, tak naprawde to zyjemy w panstwie nakazu i obowiazku.
patriotyzm jest zawsze sztuczny, bo czy czlowiek myslacy moze przywiazac sie do czegos co do szczescia nie jest mu potrzebne. tak naprawde patriotyzm jest przyzwyczajeniem, ale nie do kawalka ziemi, a do nawyku, do wykonywania co jakis czas takich samych czynnosci. ktos mnie zaraz zjedzie ze jakby tak mysleli moi przodkowie to co by teraz bylo, moi przodkowie nie walczyli w czasie wojen o obchodzenie swiat narodowych czy koscielnych, moi przodkowie walczyli o wolnosc.
a co do szkoly to przytocze kumpla jak zmienialismy nazwe naszego zespolu: "szwindel juz oklepane jest, a zagrozenie to dobra nazwa, zreszta lisu jako wokalista prezentuje soba 100% zagrozen" ;p
piotrex
Kontakt:

Morris zrozum,nikt Ci nie broni zrobic sobie krzywdy,chcesz to skocz w ogien,chcesz to skocz z ogna.ale tu tez pojawia sie przymus,tworzony przez Ciebie-jak Ci sie nie uda,to ktos bedzie musial Ci pomoc.
"- skoro ktoś chce umrzeć, to rząd powinien udostępnić mu tą opcję w jak najłagodniejszy i najgodniejszy sposób.." swiatowym problemem nie jest to zeby zezwolic na eutanazje i inne formy legalnego samobojstwa,tylko KTO ma tego dokonac.jesli chcesz tego dokonac sam-nikt nie stoi Ci na przeszkodzie.ale dlaczego chcesz zmusic lekarza zeby kogos usmiercil?Ty w tym momencie stawiasz sie nad kims-wlasnie naruszasz cudza wolnosc.

nauka-teraz potrafisz pogodzic nauke z gitara,ale co by bylo gdybys nie byl naciskany przez cala podstawowke przez rodzicow?nie mialbys czego godzic-proste.

patriotyzm-w patryiotyzmie nie chodzi o przywiazanie do ziemi,tylko do historii,idealow.i o narodowa dume.zrozumiesz jak Ci przyjdzie wyjechac na dluzszy czas z kraju :).

swoja droga-do kazdego prawa przypisany jest obowiazek. Ty masz prawo do nauki,nauczyciel ma obowiazek nauczania.Ty masz prawo do leczenia,lekarz ma obowiazek.naprzeciwko KAZDEGO prawa stoi obowiazek.
Morris
Kontakt:

piotrex źle mnie zrozumiałeś ;) z tym skakaniem chodziło mi o to, że człowiek postawiony pod przymusem a przed chęcią będzie się inaczej zachowywał, przykład może trochę źle trafiony ale myslę że zrozumiały :)

co do kary śmierci- choćby mieliby dać ci strzykawkę, amupłkę i pakuj do złotego strzału- byleby wszystko legalnie.

co do nauki- w podstawówce akurat miałem luz, przez pierwsze 2 klasy gim zaczęło być trochę ostrzej...

a ja myslę, że patriotyzm to próba związania ludzi wokół zasad, które ustanawiaja ci, którzy żądzą- bo żadnych większych ideałów nasz naród nie ma, historia- tragiczna, nie ma się czym chwalić, a opinia naszych rodaków poza krajem...? "złodzieje, pijaki, tania siła robocza"... więc tu też nie ma się czym pochwalić

ale nauczyciel może mieć obowiązek nauczania tych, którzy chcą, a nie tych których się przymusza, tak samo z lekarzem- musi leczyć tych którzy chcą być wyleczeni, ew. tych, którzy nie są w stanie się sprzeciwić(w sensie nieprzytomny itp.)

może i jesteś starszy, i pewnie masz wiele doświadczeń za sobą, jednak mnie moje krótkie życie nauczyło nie ufać temu, co mnie poważnie zawiodło... religia...? przez bardzo nieciekawą historię z KATECHETKĄ zostawiłem to, bo zauważyłem że to są poprostu złodzieje(to tak na przykład, jest jeszcze kilka innych przypadków)
viejo
Kontakt:

Post autor: viejo »

Anarchia jest utopia ! Tak samo jak np. komunizm (on tez jest piekny w zalozeniach).

A problem jest jeden... CZLOWIEK... jestesmy chciwi, leniwi i glupi. Zeby to zmienic to trzeba by cofnac ewolucje do samego poczatku bo nie wierze, ze uda sie to nagle cofnac.
Anarchia oznaczalaby najprostsza droge do segregacji ludzi na tych brutalnych, inteligentnych i bogatych oraz reszte, ktora to by najszybciej wyginela w czasie kolejnych wojen toczonych o wladze, ziemie i pieniadze.

Wiec, za przeproszeniem, skonczcie pierd... o tej anarchii. To sie nadaje tylko na temat piosenki i naszywki na plecakach.
ODPOWIEDZ