Buty na DH

Solid
Kontakt:

Post autor: Solid »

Chciałem odświeżyć temat . Za niedługo kupuje pedały SPD i będzie to mój pierwszy raz na takich :) , chciałbym kupić buty które będą w miare uniwersalne czyli jeśli nie spodoba mi sie spd to żeby dobrze się platwormy trzymały . A cenowo to tak do 200zl
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

ArthurGreen pisze:
Podeszwa 5.10 również teraz dostępna w 661 Descend..

Ale kupując 5.10 na CRC wychodzi taniej niż Descend z PL Shocked Więc po co przepłacać Question
teraz już kosztują 277zł, a 5.10 są po 74 euro, czyli ciut drożej na obecna chwilę

tak czy inaczej ja osobiście mam obawy przed zakupem butów "w ciemno" dlatego na razie jeżdżę sobie w swoich lekko już zmasakrowanych reebokach do kosza. Ale długo już nie posłużą, maja ze 3 lata, z czego 2 na rowerze. I czaje się na Imapct High, ale nie wiem czy będą mi pasować. Wolałbym przy okazji przejechać się do wawy i znaleźć chociażby te 661 (mimo że niskie) zmierzyć, obejrzeć itd.

Jak jest w ogóle z rozmiarówką 5.10? I coś więcej o wykonaniu, trwałości, wygodzie? :)
ArthurGreen
Kontakt:

Post autor: ArthurGreen »

Krzyśku, sztywny, brzydki, lecz genialnie trzyma.. Miałem okazję przetestować..

Co do rozmiarówki, to Gonziakowi 44 brałem.. Podaj jaki masz nr buta i najrozsądniej będzie zmierzyć wkładkęw cm.. Zawsze tak kupuję buty w necie i zawsze było dobrze..

Btw: Dlaczego na High Impact się uparłeś?? Troszkę gorąco w nich latem..
http://BiotopRacing.com Problemy z hasłem? pisz - arthurgreen@wp.pl 

http://bicyklon.pl - mój ulubiony sklep! - dystrybutor http://oneindustries.com/bike
Sztywniak
Kontakt:

Post autor: Sztywniak »

wcale nie jest goraco, a poza tym, to doskonale chronia kostke...
zimer
Kontakt:

Post autor: zimer »

a shimano am40 ?
nie słyszałem o nich za wiele ale podobno podeszwa vibrama tez daje rade i wyglądem trochę mniej odstraszają niż 5.10

Obrazek

Obrazek
Bullit
Kontakt:

Post autor: Bullit »

SeraaX pisze:Jak jest w ogóle z rozmiarówką 5.10? I coś więcej o wykonaniu, trwałości, wygodzie?
W skali od 0 do 6:
Jakosc wykonania - 5
Trwalosc - 4.5
Wygoda - 5.5
Ochrona - 6

Jesli idzie o buty do pedalow platformowzch to naprawde nie maja slabych stron.
Kupilem na necie, tez sie obawialem rozmiarowki ale w koncu zaryzykowalem i nie zaluje. 5.10 ma podobna 'rozmiarowke' jak np. ecco. Kupilem 44.5 i w sumie do chodzenia mogly by byc 45 czyli tyle co moje ecco, ale na rower 44.5 jest poprostu idealne.
p.

edit:
Artur ale czy w tych 661 ta podeszfa z 5.10 to jedynie bierznik czy guma stealth tez?
Pytam bo wlasnie ta guma byla dla mnie najwiekszym zaskoczeniem. Miekka jak cholera, zostawia czarne slady na panelach podlogowych ale z drugiej strony wcale za mocno sie nie zurzywa (mialem caly sezon). Calosc jest przeniesiona z innych produktow 5.10 czyli butow do wspinaczki, a jak wiadomo tam od przyczepnosci butow zalezy czasem duzo wiecej niz w przypadku DH.
SeraaX
moderator
Kontakt:

Post autor: SeraaX »

Arturze, no to że 5.10 zbyt ładne nie są to wiem :)
Choć Five Ten Nathan Rennie Hi Impact mi się nawet podobają i chyba za tymi bym był. Tak samo wersja Hilla, tyle że to low i ma lekko "spedalony" pasek :]

Wersja hi dlatego ze lubię wysokie buty (teraz mam do kosza oczywiście za kostkę), moje kostki też bardzo lubią wysokie buty. Jedna to nawet lubi wysoki but i usztywniacz ortopedyczny :] Jak już mi się staw trochę zregenerował po kontuzji to zmienię pożyczonego pancernika na 661race brace pro, bo tamten dawał usztywnienie i komfort hokejówek :)

A co do butów, poczekam, zastanowię się i kupie może te Rennie, a może 661 czy jeszcze coś innego. Na razie małe rozeznanie już jest
Solid
Kontakt:

odpowie ktoś ??
ArthurGreen
Kontakt:

Post autor: ArthurGreen »

Solid Shimano DX.. Górnik śmiga w nich na platformach i chwali..

SPD też zamontujesz..
http://BiotopRacing.com Problemy z hasłem? pisz - arthurgreen@wp.pl 

http://bicyklon.pl - mój ulubiony sklep! - dystrybutor http://oneindustries.com/bike
Solid
Kontakt:

a axo Crossing nie będą lepsze ?
terefere
Kontakt:

Post autor: terefere »

aby nie tworzyć nowego tematu :D Gdzie znajde rozmiarówke 5.10 bo chce kupić ale nie znam długości wkładki w rozmiarze 44,5. Jak znajdziecie to dzięki :) szukałem na google ale nie znalazłem. Sorry jak gdzieś już było, ale nigdzie nie mogę znaleść.
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

średnio się w butach orientuję... nie ma czegoś tańszego z tą śmieszną podeszwą?
Dajmy na to do 170zł. Podeszwa wygląda na dobrze trzymającą, ale 270zł za buty to trochę sporo, jeżeli nie wiadomo jak z ich wytrzymałością.

Ostatnio jeździłem w Etnies Armada - dość śmieszne buty na deskę, na pięcie był jakby amortyzator, który pęka i skrzypi, ale ogólnie buty przeżyły lekko ze 3 lata, a dałem za nie 100zł. Jednak podeszwa mogłaby się trzymać trochę lepiej.
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

ArthurGreen a DX to nie byly 2 modele? SPD i zwykle? Tak, ze jedno nie miało usztywnianej podeszwy?

Jaca wiadomo jak z trwałoscia. 2 sezony i nic sie nie dzieje. Zdarza mi sie zaryć butem o ziemie i zero problemu. Mogłyby byc troche sztywniejsze bocznie ale nowsze modele podobno sa. Podeszwa jest swietna i trzyma bardzo dobrze. To nie chodzi tylko o bierznik tylko tez o bardzo fajną gume.
motomysz
moderator
Kontakt:

Post autor: motomysz »

zimer pisze:shimano am40
Własnie jestem na kupnie takich. Wychodza z CRC 215 zł, więc mieścisz się prawie w założonym budżecie 200 zł. Niestety Polski detal po ostatniej podwyżcze cen wynosi 307 zł.... więc słabo dość.

Jeśli chcesz taniej, to kup zeszłoroczny model DXów na platformy (uwaga! shimano ma 2 rodzaje podeszwy w DXach platofrma / SPD ). Zeszłoroczne DXy koszrtują w detalu w PL 189 zł. Np. w Rowmixie w Krakowie.

Zawsze możesz gdzieś pójść i poprzymierzac buty a potem zamówić z CRC :P Ja wczoraj mierzyłem DXy i jak normalnie nosze 45 to z Shimano mi spasiły 46 !! To ważne dość, szczególnie jeśli masz zamiar zamówić obów bez przymierzania.
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

Miałem kiedyś DX shitmano i rozpadły się po sezonie, sztywne i średnio trzymające się platform.
Obecnie mam 5.10 od 2 sezonów i wydolą jeszcze 3 spokojnie więc ja na trwałość nie nażekam. Buty mają niesamowitą podeszwę i można w nich spokojnie pociskać piesze wycieczki po górach z gwarancją przyczepności . 5.10 ma jeszcze taką zaletę że można w nich w trakcie treningów sprawdzać jak będzie się zachowywała opona na korzeniu w zakręcie bo ich podeszwa ma podobne tarcie co opony 40a. Wielu zawodników ze świata właśnie w 5.10 sprawdza przyczepność na trasie jak mają chodzone treningi. Skaczą na kamienie,korzenie i wiedzą co i jak bęiize na rowerze.

Mam wysoki model i doskonale chroni kostkę a nogi śmierdzą tak samo w niskich jak w wysokich.

Polecam 5.10 każdemu.Na rower i w góry :)
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
Wooyek
Kontakt:

Post autor: Wooyek »

Tylko gdzie je w Polsce zmierzyć? :/
Sztywniak
Kontakt:

terefere
Kontakt:

Post autor: terefere »

Sztywniak hhe dzieki :) ale nie o to mi chodzi :D ja bym chcial długość wkladki np w bucie 5.10 sam hill low impact :D Bo sa mnie wiem :D jedego buta mam 44 a innego 42,5 :)dlatego szukam długości wkładki
Sztywniak
Kontakt:

moje 5.10 przy rozmiarze 46 maja wkladke 300mm
ODPOWIEDZ