WOŚP

Digas
Kontakt:

Post autor: Digas »

ale zaraz zaraz, ludzie! ja tutaj wystąpiłem w obronie kościoła który został pojechany, a Pan Owsiak ogłoszony królem, a Wy uczepiliście się tej orkiestry ... :) no dobrze, odpowiem, ale więcej nie mieszajcie mnie w sprawę która mnie nie dotyczy - niech orkiestra gra, kto daje jego sprawa (a zatem nie moja i głosu w dyskusji nie mam):

Wjtk pisze:Digas
Kryszna to sekta?
zmieniłem w swojej wypowiedzi słowo sekta, zanim mi to wypomniałeś. Jednak jeśli ich działalnością zajmują się organizacje badające sekty to coś w tym jest :). Po dokładniejszym przyjrzeniu się ich działaniu na terenie Stanów i Europy można wysnuć różne wnioski. Nie mówię o działalności na wschodzie - tam to wszystko wygląda inaczej, a każda religia jest podstawą życia dla tamtejszej ludności, niezależnie jakiego są wyznania. Więc proszę nie przyrównuj takiej mentalności do naszej, europejskiej. Co nie zmienia faktu że podczas powodzi we Wrocławiu o ile się nie mylę, rozdawali zupę :) ale to jeszcze nic nie znaczy :) mają też swoje dziwne strony :)

Morris pisze:a Woodstock jest podziękowaniem dla wolontariuszy za trud jaki sobie zadają, aby zebrać środki na szczytny cel... więc chyba im się należy, prawda...? I nie wmawiajcie mi, ze jest inaczej...
no, co roku jadą tam sami wolontariusze :) napisałbym Ci, że chyba tam nie byłeś, gdybym sam w tym uczestniczył, jednak znam osobiście ludzi którzy tam jeżdżą, a jeszcze wolontariusza wybierającego się na woodstock nie spotkałem. Wnioskuję że popierasz swoją wypowiedź jakimś konkretnym przykładem, którego ja nie znam. Woodstokowicze i zarazem moi znajomi mają z Orkiestrą tyle wspolnego, że dobrze się dzięki niej bawią, więc stąd moje wnioski.
Morris pisze:A tych odsetek nie można wydać na sprzęt, bo jest to w pewnym sensie zarabianie, czyli wydaje mi się, że trzebaby było płacić podatek od tego, więc lepiej wydać te 2mln. na Woodstock niż 22%/7% z 37mln skarbówce... (22%=8 140 000zł z 37 000 000zł; 7%=2 590 000zł z 37 000 000)zł... z tym mogę się mylić, to są tylko moje przypuszczenia
owszem - mylisz się :) oprocentowanie jakie daje Ci bank, jest już podawane w kwocie po potrąceniu podatku, więc czy tak, czy siak odsetki są opodatkowane :) ale to co stwierdziłeś jest dziwne, że tak pomyślałeś - czy Ty płacisz podatek od swoich oszczędności które ciągle rosną na Twoim koncie? :)

Nie znam historii finansowania Woodstocku aż tak dokładnie jak zdajesz się ją znać Ty, ale to co napisałeś oznacza że kasa z Orkiestry jest trzymana rok w banku żeby ktoś na niej zarobił?! to jest jakaś paranoja :P To tak jakbym ja prowadził akcje dla dzieci, ludzie daliby mi 30 milionów a ja bym to wsadził na konto i po roku za odsetki zrobił bibę stulecia, a za ofiarowane pieniądze dopiero pomagał - troszkę nie tego, prawda? :)

i proszę mnie nie atakować bo jak napisałem - niech orkiestra sobie gra, ja na nią nie daje i mam spokój. Kto daje - jego sprawa, ale temat został poruszony to wyrażam swoją opinię ;) i ręce od tego pisania już bolą, wiec wybaczcie ale wyłączam się z dyskusji :)
Wjtk
Kontakt:

Post autor: Wjtk »

Digas Czemu mam nie przyrównywać(pomijam fakt wolności wypowiedzi etc.^^)? Czy my jesteśmy zacofani? Są różne, ale nie znaczy, że nie możemy się niczego od nich nauczyć. Ja np bardzo dużo się nauczyłem i swój okres buntu zakończyłem moim zdaniem dobrym efektem :] Czasami bez względu jak zatwardziali jesteśmy w naszych osądach/poglądach niekiedy doświadczenie pokazuje nam, że nie mamy racji i powinniśmy się zmienić.
[b] Monkeyman [/b]
Digas
Kontakt:

Post autor: Digas »

Wjtk bo dla nich religia to życie, a w naszych stronach to różnie bywa :) Mało komu, niezależnie jakiego jest wyznania chce się codziennie rano i wieczorem modlić, a do tego robić to z taką gorliwością. Ludzie wschodu są w stanie rzucić wszystko aby o określonej przez ich religię godzinie, odprawić konieczne modlitwy, a nam niekiedy nie chce się pójść w święto do kościoła, czy odprawić modlitw koniecznych dla innych niż katolickie religii :)

Tam liczą się odwieczne wartości i tradycja, a u nas? U nas w tym czasie zakładamy dla hecy kościół latającego potwora spaghetti (to nie żart. Dla tych którzy nie wiedzą - jest taki kościół, odsyłam na wikipedie: http://pl.wikipedia.org/wiki/Lataj%C4%8 ... _Spaghetti )

ale chyba wraz z Wjtk odeszliśmy od myśli przewodniej, zatem ludzie nie zwracajcie na nas uwagi :))
Wjtk
Kontakt:

Digas
Masz rację. "Wschodnie wychowanie" uczy pokory, która jakby nie patrzeć jest cnotą. Ale dalece odbiegamy od tematu kolego.
A to forum staje się coraz mniej rowerowe^^ ale możliwe, że to właśnie jego zaleta.

a tu zapis z czatu z Owsiakiem

~karola1994: Jak myslisz dlaczego sa ludzie którzy krytykują Wośp??
~Jurek_ Owsiak: nie mam pojecia, ale wydaje mi sie, ze dzisiaj raczej nie slysze takich glosow, po prosu - jak komus nie pasuje - nie przeszkadza i to jest najlepszy punkt widzenia.

i zgadzam się to najlepszym punkt widzenia bo nie ma sensu się kłócić, w tak prostej sprawie. Jesteśmy albo za, albo nie wspieramy.
[b] Monkeyman [/b]
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

KaczorAC1 > Utrzymanie fundacji też kosztuje, tam nie pracują tylko wolontariusze. Płaci się za lokal, media, obsługę prawną, podatki ( np od wypłat dla pracowników ). Kasa wydawana jest również na Przystanek Woodstck ( i wolno mu to robić, jego pomysł, jego realizacja ). Fundacja nie zajmuje się jedynie zbieraniem kasy i kupowaniem sprzętu dla szpitali. Słyszałeś np o kup[owaniu pomp insulinowych dla dzieci 0-10 ? To też kosztuje. Zresztą finanse są klarowne i wielu od lat próbuje się do czegokolwiek przyczepić, gdyby tylko cokolwiek było nie tak zostało by to natychmiast wykorzystane.

Fils > pokaż mi lepszą organizację niż WOŚP. W jednym masz rację KK to też sekta ( tylko trochę większa niż obejmuje ścisła definicja )

A ogólnie to jestem przeciw pomaganiu komukolwiek za publiczne pieniądze. Owsiak przynajmniej robi to elegancko a nie jak państwo wydaje moje podatki na pomaganie nierobom, matkom z dziećmi, rodzinom wielodzietnym itp. Z obywatela zdejmuje się maksymalnie konieczność samodzielnego myślenia i płaci się za jego błędy ( nikt normalny nie będzie zakładał wielodzietnej rodziny jak go na to nie stać, no ale państwo da ). I rośnie kolejne pokolenie kretynków na utrzymaniu pracujących.
Jestem absolutnie przeciw pomaganiu przez państwo/społeczeństwo w sposób odgórnie zorganizowany. Jednie pomoc powinna pochodzić od ludzi, którzy DOBROWOLNIE chcą pomagać ( np właśnie Owsiak )
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
inq
Kontakt:

Post autor: inq »

Nie ma to jak z tematu, który zaprasza do licytowania gadżetów grandypropagandy zrobić kącik wywodów na temat religii. Błazenada. Opinie o sektach czy tez Kosciołach wschodnich, zachodnich, północnych i południowych można by przedstawiać na forum typu sektyswiata.com.at.de.pl
Choc nie powiem ze zgadam sie z Digasem :P

Co do Owsiaka to niech robi, co robi, juz pewnie sporo służb obserwuje jego tranzyty pieniędzy, wiec jak cos, to sie o tym dowiemy :)

Jak ktos wierzy w Owsiaka i Orkiestre niech licytuje, jeżeli nie, to niech zostawi to w spokoju.
Steel2
Kontakt:

Fils pisze:Pajacyk, Fundacja Anny Dymnej... Po prostu uważam, że pieniądze są w tej organizacji źle 'rozdawane'. Nie daje - nie mam pretensji. Oczywiście nie zaprzeczam - ta organizacja robi też wiele dobrego teraz, a kiedyś na początku swojej działalności faktycznie pomagała polskim szpitalom.
Pajacyk mimo pozornej słusznej działalności robi absolutnie nie właściwie. "Karmienie" dzieci i fundowanie im obiadów oducza rodziców odpowiedzialności. Wędka nie ryba.

Fundacji Dymnej nie znam.

A WOŚP nie pomaga szpitalom, pomaga pacjentom w dostępie do nowoczesnego sprzętu. I to jest wędka a nie ryba. O to właśnie w pomaganiu chodzi. I nadal pomagają i to w sposób znaczący.
SegatiV
Kontakt:

Post autor: SegatiV »

owczar i temu podobni, najmocniej przepraszamy żę małe dzieci ciężko chorują i Ci wszyscy zbrodniarze wyłudzający pieniądze CIĘŻKIE PIENIĄDZE bo przecież 1pln od każdego polaka TO OGROMNA KWOTA ................ WYBAAAAAAAACZ !!!!!

owczar Jłop.. Tylko tyle Mi do głowy przychodzi

http://www.wosp.org.pl/fundacja/index.php/11/2/1/5893
royal delfi
Kontakt:

Post autor: royal delfi »

a tak szczerze mówiąc to nikt z nas nie wie jak i co się dzieje z naszymi pieniędzmi które daliśmy... moge tylko powiedzieć, żę efekty tego widać.... oby tak dalej Panie Owsiak ! ! ! i myślę, że zakończmy ten wątek bo i tak się pewnie nigdy nie dowiemy co się dzieje z tymi pięniędzmi możemy tylko najwyżęj gdybać ! :mrgreen:
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

Digas wybacz ale nie podejmę rękawicy...nie mam siły się spierać przez sto stron czy palono na stosie i jakie bogactwa zgromadzono w trakcie wypraw krzyżowych gdzie legalnie mordowano w imię boga. Powaga,szkoda klikania a temat o licytacji na szczytny cel.

Każdy może sam postawić dowolną fundację na dowolny cel. Srodki zebrane musi wydawać zgodnie ze statutem fundacji. Jak chcesz możesz postawić Fundację rowerową i za zebraną kasę organizować zawody i rozdawać wypasione rowery. Każdy może to zrobić więc do dzieła !! Jak macie do Owsiaka że coś zarabia to postawcie swoją i też będziecie zarabiać....

Zawiść to nasza narodowa duma !!

oddech podstawą egzystencji, a być szczęśliwym to cieszyć się zdrowiem i mieć krótką pamięć...
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
owczar
Kontakt:

Post autor: owczar »

bodzio2k pisze:Nie twierdzę, że w/w mają idiotyczne poglądy - to są idioci! Very Happy
oraz
bodzio2k pisze:Ja czytać potrafię, natomiast Ty jesteś ****** - z całą pewnością!
to akurat już mnie nie dotyczy

Dość często używasz słowa "id_iota" co oznaczać może 3 rzeczy:
1. Jesteś dość ograniczony słownikowo.
2. Mama/Tata/rodzina/koledzy tak do ciebie mówili - mówią i teraz tak zostało.
3. Jesteś szcześliwym posiadaczem wypranego mózgu przez orkiestrę, który bezkrytycznie przyjmuje co J.O. ci podaje.

Osobiście obstawiam 1lub 3.

Na czym opierasz swoje stwierdzenie że jestem ****** - bo nie lubie orkiestry? bo nie lubie tej komercyjnej papki? Czy może dlatego, że nie zgadzam się z większością z Tobą?
Czy może jesteś jak moher, który będzie zajadle i bezmyślnie bronił ojca dyrektrora?
Nie wiem czemu akurat takie porównanie mi przychodzi mi do głowy ale kilka szczegółów się zgadza. Dlaczego inne fundacje mogą pomagać bez wielkiej i drogiej pompy?

Co do "GWIAZD" Kazik kiedyś śpiewał: "Wszyscy artyści to prostytutki" - więc się nie dziwię że chcą kawałek z ciasta zwanego WOSP - dlaczego wszyscy mają nażreć się oprócz artystów? Dziwne jest to że w większości przypadków WOSP sie na to zgodziła również w tym roku.

http://www.tinyurl.pl?Rg2MgT3W
Może część z was po przeczytaniu tego będzie straci trochę bezkrytyczności i ślepego wielbienia J.O. i WOSP i jednak stwierdzi, że nie wszystko jest do końca OK.

SIEMA SIE NIE MA
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

owczar wybacz ale ten link tylko pokazuje że Owsiak pokazał specyficzny palec pseudo artystom !! Jak jesteś zespołem komercyjnym który robi sobie super mega promocję przy okazji tak wielkiej akcji charytatywnej i jeszcze żąda za to pełną stawkę to niech spada na bambus. Albo potrafisz się dzielić i wspierać bezinteresownie albo niech promotor zespołu zorganizuje koncert,sprzeda go i wypromuje a z uzyskanej kasy niech opłaca artystę !! Jak znane osoby kwestują na cmentarzach w rejonie święta zmarłych to nie płaci się im stawki za dzień tak jak w filmie,teatrze czy reklamie tylko poświęcają swój prywatny czas dla dobra społeczeństwa.To jest ich osobisty wkład w zbieranie funduszy na remonty zabytkowych pomników na cmentarzach, lub na inne cele jasno określone przez organizatora zbiórki. Tak się dzieje w dużych miastach i co roku na cmentarzu Powązkowskim spotkasz znanych artystów,marznących w szczytnym celu!!

Jak się "dziwki" chcą promować na plecach orkiestry to powinny mieć minimum dobrego gustu i robić to za minimum ( zwrot kosztów - bez gaży ) Ludzie i tak przychodzą w takie miejsca gdzie odbywa się orkiestra, bez względu czy gra Maryla czy Doda zrobi loda i czy Arka zatonie na scenie. To jest po prostu akcja typy pospolite ruszenie i każdy średnio rozwinięty obywatel ma tego świadomość że z uzbieranej kasy kupowany jest sprzęt medyczny dla szpitali które mogą tylko o takim marzyć.

Może kiedyś oponenci i krytycy będą mieli dzieci ( oby zdrowe- wiem co to znaczy mieć osobę niepełnosprawną w domu ) które trafią na taki sprzęt - pozyskany z akcji Owsiaka - i dowiedzą się że maleństwo ma wadę słuchu,czy inne schorzenie - a dzięki wczesnej diagnozie zostanie wyleczone i będzie pełnosprawne. Może wtedy spłynie na was łaska boża i zostaniecie olśnieni że jednak warto mieć takiego animatora który pozyskał na to fundusze!!!

nie wiem jak trzeba być bezdusznym aby tego nie ogarniać i pisać takie brednie ?? ale widocznie można jeśli można czytać takie wpisy.

bez urazy ale strasznie cierpicie i nawet o tym nie wiecie, kiedyś się wasze cierpienie zakończy, zrobicie sobie bilans dobrych i złych uczynków i odpowiecie sami przed sobą...nie przed bogiem czy jakimś innym wymysłem.Przed samym sobą, ruszy was sumienie i obyście mieli odwagę się przyznać do tego , - sami sobie zgotowaliście ten los.

" wybaczcie im, nie wiedzą co czynią.."
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
Steel2
Kontakt:

Też mi się komercjalizm nie podoba. Prawda jest jednak taka, że bez komercjalizmu nie ma możliwości osiągnąć wielkiego sukcesu na miarę WOŚP.

Koncert jakiejś pseudoartystki w Sopocie oglądają miliony, a prawdziwe gwiazdy światowego formatu często grają jedynie kameralne koncerty ( np Nick Cave ) gdzie bilety kosztują gigantyczną kasę ( i nie mówię to marnych o kilkuset zł ) i oczywiście relacji w TV nie ma.

Jurek po prostu wykorzystuje ( i skutecznie ) narzędzia dotarcia do tłumów. Pierwsza WOŚP miała klimat, to było coś, a potem to już tylko coraz gorzej jakościowo za to lepiej finansowo ( a o zebranie jak największej kasy tu chodzi ) więc widać, że Jurek drogę wybrał dobrą.
Wjtk
Kontakt:

Po co ta kłótnia jak i tak wiadomo że Owsiak to stary żyd + wróg #1 Polski, Polskości, Narodu Polskiego i Wolnego i Niepodległego Państwa Polskiego, polonofob, komuch, dywersant, świnia Orwell'owska, oszust, renegat, degenerat i deprawant polskiej młodzieży, spec od anarchii i ..."róbta co chceta"

Z tego co ja wiem to często pije krew niemowląt, a całe złoto ma zakopane w ogródku i w woreczku na szyji.

info z
http://www.polonica.net/Lista_zydow_w_z ... lsce.htm#O
[b] Monkeyman [/b]
karol.fr
Kontakt:

Post autor: karol.fr »

Steel2 pomimo tego, że popieram owsiaka i podoba mi sie to co robi to nie możesz zapominać o CARITSIE. Wiem, wiem jest powiązany z kościołem ale dla mnie liczy się cel. Popatrz na działalność caritasu w 2006 roku :

* 1017 placówek Caritas w Polsce i na świecie,
* 4495 pracowników,
* 69440 wolontariuszy,
* 109 tys. dzieci, którym sfinansowano wakacje,
* 1,5 mln osób potrzebujących, którym udzielono pomocy różnego rodzaju,
* 150 tys. dzieci dożywianych codziennie,
* 47 tys. dzieci uczęszczających do świetlic socjoterapeutycznych,
* 1086 dzieci objętych indywidualną opieką w programie wyrównywania szans edukacyjnych "Skrzydła",
* 38 tys. dzieci uczęszczających na zabiegi rehabilitacyjne,
* pomoc zagraniczna skierowana do ofiar trzęsień ziemi w Indonezji, Pakistanie i Azji Południowo-Wschodniej

Finanse w 2006 roku:

* wpływy w sumie - 239,8 mln zł,
* pomoc w sumie udzielona w kraju i za granicą - 234 mln zł,
* pomoc udzielona w Polsce - 229 mln

Zupełnie nie ta skala co Owsiak ale nie ma takiego szumu o nich i ludzie po prostu o tym nie wiedza...
http://www.pinkbike.com/photo/6739274/
sloniu
Kontakt:

Post autor: sloniu »

powiem wam ze moim zdaniem spokojnie można zrobić cos dobrego, jako zajawkowicze. rozkminice zrobić zawody w kooperacji z wospem, pozyskać sponsorów i wygrane przeznaczyć na WOŚP. Myślę, że wyszłoby to tylko na dobre bo może w końcu nasze środowisko przestałoby być odbieranym jako coś złego przez społeczeństwo sami byśmy się pobawili (bo dużo osób by się chętnie w zimie po ścigało na normalnej trasie)i byłoby to pożyteczne dla innych. tylko trzeba kogoś kto by się tym zajął i miał jakieś znajomości.
http://sloniu.pinkbike.com/
ddex
Kontakt:

Post autor: ddex »

dlaczego jak tylko zobaczylem naglowek WOSP to wiedzialem ze nie bedzie mi sie chcialo czytac bo milion osob sie wypowie na ten temat, .... przeczytalem temat pobieznie i:
wezcie chlopaki idzcie na rower, a po drodze wrzućcie dwa zlote do puszki, jakas czesc tego zawsze sie moze wrocic (wypadek na rowerze) a jak nie to strata nie wielka.

Zgdodze sie z Digas em ze instytucje koscielne tez robia sporo dobrego hospicja itp tylko z tej okazji nie zapraszaja do parafii Wisniewskiego i nie puszczaja przytoczonych sztucznych ogni dlatego Schodek pewnie nawet o tym nie wiedzial

peace
Zablokowany