Dopalacze - czyli podróże w nieznane :)

owczar
Kontakt:

Post autor: owczar »

Schodek pisze:płacimy wszyscy !!! każdy palacz powinien płacic za siebie !! kupisz fajki a z części kasy jest fundusz na debili co ćpają gówno !!! i po sprawie...podobne mam zdanie o ludziach co bez pasów autem śmigają....jest taki uczestnikiem wypadku i potrzebna karetka bo wyleciał z auta przez brak pasów - to ponosi koszty akcji, jak ***** był piany to płaci za akcję plus karę !!! czemu normalni ludzie mają ponopsić koszty innych ?

Spoko tylko, że palacze tytoniu płacą akcyzę - wcale nie niską. A te pieniądze nie idą na leczenie chorób raka wywołanych "przez palenie" - idą na raka zwanego państwem i pomoc ****** którzy zabijają się samochodami, albo debilom pieszym wyłażącym pod koła, albo tak jak napisałeś ćpunom i innym fanom ziółek i grzybków którzy się strują, albo na pana józka bo wypił glikol etylowy - płyn chłodniczy, albo chlał denaturat. Wy**bać darmową służbę zdrowia przymusowe ubezpieczenia, składki emerytalne. Niech każdy sobie skrobie i nie będzie problemu.

Poza tym nie niktotyna powoduje raka tylko substancje towarzyszące spalaniu tytoniu - związki benzeno- jakieś tam. Co śmieszniejsze takie substancje są wydzielane również podczas pracy silnika, kominy elektrowni też swoje dorzucają, ba nawet podczas palenia ogniska.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Wielopier% ... romatyczne

Zrobili wam wodę z mózgu że papirosy zabijają, żeby odciągnąć od prawdziwego probelmu.
Na poparcie mojej tezy 2 zdania:
1. "Złe rokowanie i stały wzrost liczby zachorowań sprawia, że rak płuca jest największym problemem współczesnej onkologii. (Jak to przecież coraz mniej ludzi pali tytoń)"
2.
"Etiopatogeneza raka płuca nie jest znana. Na obecnym
etapie badań wiadomo, że jest to nowotwór indukowany
zespołem zewnątrzpochodnych czynników rakotwór-
czych, w specyficznych warunkach wewnątrzustrojowych
(12-21). Szczególną rolę przypisuje się ekspozycji na
czynniki rakotwórcze: dym tytoniowy (22-26), skażone
środowisko, warunki w pracy zawodowej, niedobór jako-
ściowy żywienia (27-49), przewlekłe zapalenia (26-50)
i predyspozycje genetyczne (13-18). " Oba zdania są z dokumentu poniżej
http://www.almamedia.com.pl/pliki/OP/20 ... _3_129.pdf

TYLKO 25% chorych na raka płuc ma go od palenia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! No przecież główną przyczyną tak hucznie i radośnie przyjętą jest palenie tytoniu. A tu kupa.
Co z resztą podtypów raka atakującego inne narządy? Też papierosy? możliwe że częściowo, ale napewno w mniejszym stopniu niż w przypadku raka płuc. nie chce mi się każdego narządu opisywać i szukać potwierdzeń

Schodek jak chcesz to pal ziółka, jedz grzybki i cokolwiek tam sobie chcesz. Twoje ciało twój wybór. Tylko nie narzucaj wszystkim czegoś o czym tak naprawdę pojęcia nie masz - przejdź się np jako wolontariusz do jakiegoś zakładu opieki paliatywnej oddział chorych na raka. Porozmawiaj z tymi ludźmi i dziwnie wyjdzie bo ponad połowa tych ludzi nie miała styku z tytoniem. A co do palenia biernego - Na przystanku się raka nie nabawisz od tego że ktoś puszcza dymka - bardziej od spalin z drogi przy której stoi przystanek. Cała zabawa polega na tym, że należy wystawić się na długotrwałe działanie dymu, a nie poranne bierne zaciągnięcie się na przystanku.
AlanCK
Kontakt:

Post autor: AlanCK »

owczar pisze:TYLKO 25% chorych na raka płuc ma go od palenia!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
No taak co to jest te 25%, co czwarty palacz ma raka płuc z powodu papierosów ale przecież to jest jedyne 25 % i aż 75% raka z tego powodu nie ma !! :shock: :lol:

a w Polsce mamy około 10 mln palaczy, i statystycznie codziennie zaczyna palić 500 chłopców i dziewcząt... przedewszystkim dlatego że papierosy są ogólno i łatwodostępne wszędzie !!!

I pomysleć że niektóre chłopaki idą gibać za połówke MJ, a Ci co sprzedają dzieciom papierosy mają wszystko w dupie i są bezkarni...
Sell: Rower - Intense M9
Schodek
Kontakt:

Post autor: Schodek »

viejo nie pyskaj chłopcze jak nie kumasz bazy !! zdrowe zioła to tysiące roslin stosowanych od wieków w medycynie...poczytaj człowieku co to jest konopia indyjska i jakie ma zastosowanie w przemyśle nim zaczniesz szczekać do mnie !!! jak nie wiesz nic w temacie to poczytaj więcej nim zaczniesz się rozpychac !!

viejo pisze:Schodek napisał:
Grzyby jakie rosną wszędzie znane są od tysięcy lat i nikt jeszcze po nich nie umarł.....zioło jest notowane od 9500lat i też nikt nbigdy nie zmarł z powodu gibona

Skad masz takie wspaniale dane ? Ja znam osobiscie dwa przypadki (jeden posredni - wypadek samochodowy po zjaraniu sie zielskiem, wesola jazda i skrzyzowanie na czerwonym, bo kierowca smiejac sie powiedzial ze zdazy. Dwa trupy, dwie osoby w szpitalu). Mysle, ze mnostwo by sie tego znalazlo.

a ile znasz przykładów że po alkoludzie się pozabijali na imprezie, ile pijaków policja łapie w święta, ilu mordów dokonano pod wpływem alkoholu ???

palacz nalogowy średnio pali od 20-60ptów na dzień....a ktoś kto pali zioło skręca 2-7 gibonów na dzień !!! zioło jest z zasady naturalne i rośnie z mocy słońca i ziemi a w petach masz masę ścierwa dodatkowego- są substancje rakotwórcze których koncerny nie chcą zastapić bezpiecznymi syntetykami bo te nie mają już takich mocy uzależniających !!! koszt wytworzenia paczki petów jest w okolicach 10groszy a te pieniądze które zarabia państwo na akcyzie nie trafiają do szpitali !!!

viejo tak się składa że znam kilku dorosłych ludzi którzy doskonale sobie radzą w życiu prywatnym i zawodowym i nie mają problemu że zapalą czasem blanta w miłym klimacie !! Pisanie że artyści to w rynsztoku zdychają to imbecylizm totalny....ilu policjantów zachlanych co dzień do pracy przychodzi, !! ??

owczar wybacz ale nie mamy wiedzy jaki wpływ na życie pozostałych ma palenie nikotyny w okolicy...jak całe życie pracujesz w otoczeniu palaczy to jako bierny wchłaniasz ścierwa wcale nie mniej !! badania dotyczą konkretnie wpływu na raka płuc - a co z rakiem krtani,podniebienia,móżgu,przewodu pokarmowego....?? myślisz że palenia nie ma wpływu na cały organizm ???

co jesz tym srasz, co pijesz tym szczasz, co palisz tym się pocisz...może tego nie czyje osoba paląca jak bardzoi śmierdzi !!! ale to bardzo czuć !! pot,włosy,slina..

nie pitol mi że nie mam pojęcia co to nałogowe palenie...moi rodzice palili po 20 lat i oboje uwolnili się z nałogu....ojciec miał kłopoty z gardłem i mało nie umarł a mama do dziś ma kłopoty i powikłania po nikotynie !!!

Palę bo lubię to zakłamanie !! palisz bo musisz !! - organizm domaga się nikotynu po 20minutach od ostatniego peta... jak nie zapalasz to zaczynasz się denerwować i jedyne o czym myślisz to jak zapalić !!!

Pozdro i miłego ćpania ścierwa !!

palacz zioła - może zapalić ale nie musi - a nikotynowy narkoman w środku nocy będzie zbierał kiepy z popielniczki aby dymka złapać !!
http://www.gravitycamp.pl
Gorczański Park Rowerowy - Koninki- Gravity Park już ruszył !!
owczar
Kontakt:

Post autor: owczar »

Schodek Nie no teraz to przestawiłeś obraz komiczny jak w Seksmisji. Może jeszcze palaczy będziemy winić za gradobicie? - żart, aluzja do filmu.

Nie będę pisał o każdym organie z osobna bo wtedy by mi czasu brakło :P
Podałem przykład raka płuc - przecież takie przykłady podają nam media i większość. Gdybyś przeprowadził ankietę: Jakiego raka powoduje palenie? myślę że ponad 80% powiedziało by pierwszej kolejności płuc. Oczywiście gdy podałem kontr argument, że tak do końca nie jest zaczynamy zabawę w szukanie takiego organu, w którym będzie rak w 100% będzie powodowany paleniem tytoniu.

Napisałeś że zioło jest naturalne. Jeśli sam chodujesz to może. Kupne jest 98% "zakwaszane" chyba tak się to mówi. Czyli pewnie na którym etapie przygotowania dodaje się chemii - problem w tym że sam nie wiesz co to jest.
A tytoń jest sztucznym wytworem?
http://pl.wikipedia.org/wiki/Tyto%C5%84
Poza tym jakie trujące korzenie? Pali się liście tytoniowe.

Nie mówię że tytoń jest dobry. Uzależnienie jak każde inne - kawa, tabletki, narkotyki, guma do żucia, komputer lub gry. Tylko nie wiem skąd tyle wrogości w tobie do fajek ? Bo rodzice palili rzucili? Szacunek im się należy i gratulacje, ale jeśli oni potrafią to wszyscy potrafią? Tak do końca nie jest to prawą że jeżeli ktoś coś potrafi to reszta też. Dla mnie palacz zioła i palacz tytoniu to takie samo uzależnienie. Jedni palą paczkę fajek dziennie inni 3 paczki, jeszcze inni 3 papierosy w ciągu dnia wypalają. Ten który pali 3 sztuki dziennie jak nie zapali to nic mu się stanie i w sumie może od tak przestać. Gwarantuję ci gdybyś palił 10-20skrętów(tyle samo w gramach trawy ile tytoniu jest w paczce) dziennie to jakby cię odciąć to też byś słabo wyglądał pewnie gorzej niż palacz bez tytoniu.
AlanCK pisze:No taak co to jest te 25%, co czwarty palacz ma raka płuc z powodu papierosów ale przecież to jest jedyne 25 % i aż 75% raka z tego powodu nie ma !! Shocked Laughing
Widzę problemy z czytaniem ze zrozumieniem. Co czwarty chory na raka to palacz fajek. Reszta chorych to niepalący. Różnica dość znaczna.

Poza tym odwieczna walka co zdrowsze czy "ziolo" czy tytoń jest bez sensu. Nie ma pełnych danych odnośnie palenia "ziola" dlatego że "zioło" jest nielegalne. Przecież indianie palili też od dawien dawna tytoń i jakoś nie wyginęli przez niego.
Który z palaczy zioła idąc na prześwietlenie płuc w sytuacji gdy lekarz pyta się czy pali papierosy - mówi nie palę tytoniu palę zioło!?
viejo
Kontakt:

Post autor: viejo »

Schodek pisze:viejo nie pyskaj chłopcze jak nie kumasz bazy !! zdrowe zioła to tysiące roslin stosowanych od wieków w medycynie...poczytaj człowieku co to jest konopia indyjska i jakie ma zastosowanie w przemyśle nim zaczniesz szczekać do mnie !!! jak nie wiesz nic w temacie to poczytaj więcej nim zaczniesz się rozpychac !!
Smieszny jestes. Swoja kultura osobista najlepiej prezentujesz poziom przecietnego cpuna. Nie wdam sie w potyczki slowne, a chlopcem to raczej ty jestes do mnie.
Kazdy uzalezniony wypiera sie tego. Sam widzisz jak za wszelka cene sie bronisz aby udowodnic, ze twoj nalog to nic zlego i ze to nie nalog :)
Schodek pisze:palacz zioła - może zapalić ale nie musi - a nikotynowy narkoman w środku nocy będzie zbierał kiepy z popielniczki aby dymka złapać
Hehe palacz ziola - nikotynowy narkoman, a moze palacz tytoniu i ziolowy cpun ?
Schodek pisze:viejo tak się składa że znam kilku dorosłych ludzi którzy doskonale sobie radzą w życiu prywatnym i zawodowym i nie mają problemu że zapalą czasem blanta w miłym klimacie
A radzacych sobie palaczy i alkoholikow nie znasz ?

BTW tyton to tez ziolo i to rownie stare jak inne. Poczytaj wiecej.

Hehe musze to napisac ale: twoja wypowiedz sie nadaje tylko do zal.pl
Steel2
Kontakt:

Post autor: Steel2 »

Proponuję zmianę tytułu wątku na: Dopalacze - czyli podróże w GŁUPOTĘ.
I to całkiem serio.
[url=http://www.weeze.pl/][color=#ff0033][b]weeze.pl[/b][/color][/url]
Wjtk
Kontakt:

Post autor: Wjtk »

myślę, że temat wyczerpany. Teraz to już będzie powtarzanie w kółko tego samego :wink:
[b] Monkeyman [/b]
Michał DH
Kontakt:

Post autor: Michał DH »

Schodek a jak ludzie giną w wypadkach właśnie przez to ze zapieli pasy bezpieczeństwa to co? Odszkodowanie? Znam bardzo dużo takich przypadków np. VW Passat wypada z drogi, koziołkuje, 4 pasażerowie wypadają przez okna, z auta zrobiła sie praktycznie kulka, gdyby pozostali w środku 0 szans na przeżycie. Podczas wypadku kierowce pojazdu przerzuciło na fotel pasażera, w fotel kierowcy wbita była na wylot gałąź od drzewa (akurat taty znajomy). Otyły Pan miał wypadek pasy wybuchły, zacisnęły sie serduszko nie wytrzymało. Także nie zapięcie pasów czasami ratuje życie kolego, chociaż czasami prowadzi też do jego utraty. Nic nie jest proste:D Sądzę ze temat wyczerpany.
http://tiny.pl/rqbn
Spaced
moderator
Kontakt:

Post autor: Spaced »

Schodek tak i chinole sie o opium u angoli wkurzyło bo im az za dobrze z nim było. Bo to taki miły srodek. Ja nikomu nie zabraniam sobie czasem zajarać czy wziac jakis psychodel bo sam swoje próbowałem ale nie bede udawał, ze jest to nieszkodliwe. Wlasnie tego nie rozumiem w zwolennikach dragów, ze wielu robi z tego mistyczne super duper cudo, które muchy nie skrzywdziło, a prawda jest taka, ze to tak ładnie wyglada tylko wtedy kiedy sie stosuje z umiarem.

A co do argumentu, ze w cywilizacjach azjatyckich pala i jest ok to sry stary ale to zaden argument bo umieralnosc tam wieksza, zero statystyk i wszyscy maja w dupie czy ktos sie przekreci czy nie.

Zreszta z dragami to jest taki problem, ze bronia ich czesto ludzie umiejacy sie z nimi obchodzic ale uzywaja ich wszyscy i potem masz debila co sie zjara i wypadnie przez balkon (a był taki przypadek). Próbowac jasne można ale bronienie, ze to nieszkodliwe i spoko jest zwyczajnie nielogiczne.
jurasek666
Kontakt:

Post autor: jurasek666 »

O dopalaczach mogę powiedzieć tyle że jest tam coś takiego jak "legalna" Marihuana, jest to Marihuana która jest mieszana z różnego rodzaju guwnianymi chemikaliami i bardzo szkodzi zdrowiu... Dostajesz lekki chaj ale to samo osiągniesz normalną Marihuaną która ci nie szkodzi bo jest naturalna a jak dobrego skręcisz blunta z tytoniem to jest i smaczne i ładnie pachnie... I masz niezły ubaw ;D
Ścigam się po lesie więc wiem co to hardcore dziwko. !
Dragon-kr
Kontakt:

Post autor: Dragon-kr »

a po cholerę brać różnego rodzaju "dopalacze"? żeby co...dobrze się bawić? być odważniejszym? popisać się? itp?

niech mi ktoś wytłumaczy bo ja już chyba jestem za stary na pojęcie tego tematu
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

Dragon-kr, zrozum ze dla wielu ludzi rower to za mało i szukają innych wrazeń, jakby zamiast inwestować w ten syf, nie mogli oszczędzić kasy na odwiedzenie zagranicznych miejscówek, wypadów, itp, itd, a zdobyli by dzięki temu doświadczenie i mieli ostry funn z jazdy.
Na rowerze oczywiście :)
Back in black
babolfr
Kontakt:

Post autor: babolfr »

Wszystkim uważającym narkotyki, dopalacze, używki itd. za rozrywke i sposób zabijania czasu polecam film pt"Requiem dla snu"- nieźle daje do myślenia...
tanie części, ciuchy, kaski, ochraniacze troya, foxa, thora itdi... 4920194
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

babolfr, ,,Kołyska strachu" dalaby im więcej do myslenia :mrgreen:
Back in black
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

babolfr pisze:Wszystkim uważającym narkotyki, dopalacze, używki itd. za rozrywke i sposób zabijania czasu polecam film pt"Requiem dla snu"- nieźle daje do myślenia...
Wszystkim uważającym alkohol za rozrywkę i sposób zabijania czasu polecam film z mojego podpisu, i np to: http://www.youtube.com/watch?v=5LWPuRXDpU4 - nieźle daje do myślenia...

Nie można generalizować, każda używka wymaga głowy, żeby móc jej bezpiecznie używać. Ludzie piją alkohol od wieków i cywilizacja nie upadła. Ludzie palą trawę od wieków, biorą lsd od 71 lat i cywilizacja nie upadła. Są rzeczy, których bym nikomu nie pozwolił wziąć - kokaina, amfetamina... wszystko, co silnie uzależnia, ale są też rzeczy, które, ponieważ dostały kiedyś etykietkę "narkotyk", teraz są zakazane, bez względu na to jak działają i jaki mają wpływ na człowieka...

http://www.funhostr.com/p/0KuJtYKZ/Draw ... nce_of_LSD

To są obrazy witkacego, który jak może niektórym wiadomo, malował po psychodelikach, sam zresztą malując ludziom portrety, oceniał je wg własnej skali "realności"... :

http://artyzm.com/obrazy/witkacy-rabanie.jpg
http://www.nova-polska.pl/pl/site/dossi ... Cejlon.jpg
http://artyzm.com/obrazy/witkacy-kompozycja2.jpg

http://pl.wikipedia.org/wiki/Aldous_Huxley

http://www.youtube.com/watch?v=WANNqr-vcx0 - do tego utworu lsd także się przyczyniło

sporo jest tego, ale do nikogo nie dociera, no bo to w końcu narkotyki, czyli całe zło tego świata, a każdy kto używa jest brudnym ćpunem...
Spaced
moderator
Kontakt:

Jaca ludzie do siebie strzelaja, gwałca sie etc. i tez cywilizacja nie upada wiec to kiepski argument ;)
A co do twórczosci po draga to nawet psychodelicznych artystów znajdziesz kilku tworzacych bardzo dobrze bez nich. Probowanie z ciekawosci rozumiem ale dalej mnie irytuje reklamowanie wielu uzywek jako cos super dobrego. LSD w nadmiarach moze powodowac bardzo szkodliwe powikłania psychologiczne wiec branie bo poza warunkami kontrolnymi jest ryzykowne. To co mnie irytuje to raczej blokowanie badan nad narkotykami bo LSD skutecznie leczyło alkoholizm w latach 60tych.

BTW. Wielu znanych artystów miało tez schorzenie bipolarne i jakos nikt nie twierdzi, ze to cos dobrego. Nawet jesli zwieksza pomysłowość ;)
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

Spaced pisze:Probowanie z ciekawosci rozumiem ale dalej mnie irytuje reklamowanie wielu uzywek jako cos super dobrego.
nie popieram tego, ale nie podoba mi się, że wielu używkowych "prawiczków" wyraża zdanie wpojone im przez konserwatystów na temat czegoś, o czym wiedzą tylko tyle, że jest i w przyszłości przez nich i im podobnych dalej nic się nie zmieni, mimo, że np paląc "zło absolutne i niepodważalne" nikomu nie robię krzywdy.
Spaced pisze:LSD w nadmiarach moze powodowac bardzo szkodliwe powikłania psychologiczne wiec branie bo poza warunkami kontrolnymi jest ryzykowne
Jak wszystko, ale samo w sobie lsd jest sporo mniej szkodliwe od np alkoholu, a nawet mj.

Spaced pisze:To co mnie irytuje to raczej blokowanie badan nad narkotykami bo LSD skutecznie leczyło alkoholizm w latach 60tych.
No bo to zło absolutne ;] LSD Hoffman wynalazł, gdy próbował stworzyć lek działający rozkurczowo na macicę w czasie porodu. Dopóki prowadzono badania, znaleziono jego zastosowanie między innymi jako lek na bóle migrenowe.

Ale czytałem, że od 2006 prowadzi się badania nad lsd, psylocybiną i innymi w celach medycznych, niekoniecznie legalnie :]
Spaced
moderator
Kontakt:

Jaca ale mozna dyskutowac z ludzmi anty narkotykowymi bez udawania, ze dragi sa super, spoko i eloszka.
Alkohol ma ta przewage, ze aby efekty byly widocznie i powazne to trzeba pic duzo i najlepiej regularnie, a jesli ktos tak robi z innymi uzywkami to jest spłukany, a w przypadku LSD juz dawno zamkniety w pokoju bez okien ;)
04dw
Kontakt:

Post autor: 04dw »

http://www.clipser.com/watch_video/423302

fajny film dokumentalny, jeszcze go w calosci nie obejzalem ale z pewnoscia to zrobie jak bedzie okazja :)
ODPOWIEDZ