Dartmoor StreetFighter-kupić czy nie kupić, oto jest pytanie

derbixxx
Kontakt:

Dartmoor StreetFighter-kupić czy nie kupić, oto jest pytanie

Post autor: derbixxx »

Cześć!

Zwracam się z uprzejmą prośbą o poradę. Mam teraz Scotta Voltage YZ4 '06, rozm. L, czyli 18" i mam w nim dużo pozmieniane w stosunku do serii... praktycznie jest sama rama, sztyca, suport, stery...

Przychodzi w pewnym momencie czas gdy trzeba zmienić na coś innego i tu pojawia się pytanie - na co? Rower ten byłby mi potrzebny do lekkiego freeride'u, w miarę praktyki większego... skoki ze dropów, stolików itp też by się pojawiły, ale nie przeogromne. Poza tym to chciałbym go używać do jazdy w miarę normalnej (z większym amortyzatorem, szerszymi oponami itp to nie będzie normalna :)) w mieście + lekkie bajery typu manual, bunny hop.

Trafnym wyborem wydaje mnie się być rama Dartmoor StreetFighter '09, rozm. 14" (wg tej tabeli 14" ma dłuższą rurę górną niż 16"...). Resztę osprzętu mam, czyli amortyzator Duro 06 (nie zmienię go teraz - $$), kierownica i mostek hussefelt, korba bop, hamulce tarczowe BB5, mocne, stabilne koła itp.

Niestety nie jestem znawcą w kwestiach praktycznych - nie umiem sobie za bardzo poradzić z doborem ramy, dlatego też proszę Was o pomoc :-) Proszę o zweryfikowanie mojego wyboru, podanie innego pomysłu :)
KefirQn
Kontakt:

Post autor: KefirQn »

po ;
1 napisz ile masz kasy na ramke
2 moze byc uzywana ?
3 ile masz wzrostu ?
Części rowerowe na sell: smietana.dh@gmail.com Pisz czego szukasz :)
derbixxx
Kontakt:

sorki, zapomniałem tak ważnej danej technicznej jak wzrost i cena!

1. do 500-550 zł, ale jak będzie coś super mega proponowanego to pomyślę gdzie by uskubać...
2. nie jestem przekonany za bardzo do używanej, nie znam innych ZA poza lepszą ceną.
3. 175 cm i jakoś powoli się stabilizuje
adrian99
Kontakt:

Post autor: adrian99 »

Ja bym ci proponował ns bitch'a w bdb stanie kupisz używke i ci jeszcze kasy zostanie albo faktycznie dozbieraj i kup nową. tylko pytanie czy aż taka ci potrzebna ale trzeba mysleć przyszłościowo 8)
Konan1994
Kontakt:

Post autor: Konan1994 »

NS Surge?:) troche jeszcze dozbieraj i będzie git ramka!:D a Dartmoor też jest spoko, z Duro będziesz miał dobre geo. Ale wiadomo Surge to Surge:P albo Bitch?
derbixxx
Kontakt:

"tylko pytanie czy aż taka ci potrzebna" - no właśnie :) dobre spostrzeżenie... myśleć przyszłościowo - ma też sens - kupić raz na długi czas, ale nie mniej jednak ramy przechodzą rożnego rodzaju ewolucje....

A co do rozmiaru to... ?? 16" czy 14"
Slopstyler
Kontakt:

Post autor: Slopstyler »

Miałem SF dość długi okres czasu. Jeździła najpierw z Duro a później z Z1 Sport RV (150mm). Skakałem na niej dropy do 1,5 m i dawała rady. Widziała sporo tras, kamieni, korzeni, niedolot się zdarzył. Ogółem była przyjazna, lekka, tania, sztywna i wytrzymała. Sprzedałem ja za 200 zł. Jeździ dalej. Sam miałem rozmiar 14" przy wzroście 177cm. Niby była ok ale jednak jakbym miał ją brać jeszcze raz to wziąłbym 16". Luknij do mojego albumu na Pinkbikeu to zobaczysz i tego SF i rzeczy nim latane.

Pozdro!
http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=10861186
Fest3r
Kontakt:

Post autor: Fest3r »

co do rozmiaru to jak nie robisz jakis konkretniejszych tricków typu 360, can can itd to myśle ze 16 wystarczy ale ogólnie 14 była by sprytniejsza, ja mam 16 i czasami faktycznie przydała by sie mniejsza, ale za daleko musze dojeżdzac a na 14 było by zbyt nisko. Sam powinienes wiedziec jaki rozmiar będzie dla Ciebie odpowiedni zwłaszcza ze masz teraz podobną rame.
Las3k_91 Ldz
Kontakt:

Post autor: Las3k_91 Ldz »

Jak koniecznie tego SF'a to 14".
Ale lepszy będzie używany Bitch. Naprawdę.
Fest3r
Kontakt:

Las3k_91 Ldz pisze:Ale lepszy będzie używany Bitch. Naprawdę.

też jestem tego zdania, nawet widziałem niedawno na allegro za 450, wybrał bym bitcha
balek09
Kontakt:

Post autor: balek09 »

Sam jeżdżę na Bitch 06 w dh i rama jest świetna bardzo sztywna w porównaniu do SF. Jak jeździłem na SF to jak jechałem to było uczucie jakbym jechał na gumowej ramie praktycznie SF ma 0 sztywności w porównaniu do Bitch
Fest3r
Kontakt:

balek09 a ponoć to stalowa ramka jest bardziej miekka i tłumi drgania przez to jest lepsza do dh a alu jak to alu sztywne jest co nie?
LestatBiker
Kontakt:

Post autor: LestatBiker »

balek09 sf to najsztywniejsza ramka jaką można kupić nowa za te kase i nie pierdziel głupot
Back in black
Suzaku_666
Kontakt:

Post autor: Suzaku_666 »

Moim zdaniem gdybyś miał brać SF'a to 14"
Gdzieś czytałem ze 14" wybiera się jak masz od 170 do 175 wzrostu(coś koło tego ;P)

A co do np NS Bitch'a, to sam się na nią zajeb*ście napaliłem ale niestety mój fundusz był ograniczony i musiałem wziąść coś z niższej półki ;)
http://suzaku666.pinkbike.com/

Pomagaj tym, którzy choć trochę szanują Twoje zdanie.
k@szt@n
Kontakt:

Post autor: k@szt@n »

SF fajna ramka ale moi dwaj kuple mieli je, i jeden mial 888 z przodu i mu pekla, ale to chyba nic dziwnego (180 skoku) a drugi. wyladowal tylem i zahamowal tylnim hamlem (avid bb5 160mm!!!) i mu wyrwalo macowania na hamulce... wg mnie ta ramka jest dobra na poczatek, (ladnie wyglada i jezdzi sie fajnie) ale jesli chce sie poszalec to lepiej dozbierac na cos lepszego. apropo bitcha... slyszalem duzo o tym, ze pekaja(rama jest ze stali, cieniowana zeby zredukowac mase, wiec... jest czrobiona z ciekich rur,)...... i zazwyczaj pekaja na jezdzie w skate parkach o (bitchu mowie to co slyszalem). rama voltage jest swietna ale dla mnie 18" to zaaaaaa wiellkaaaa :D pzdr
k@szt@n
adrian99
Kontakt:

Post autor: adrian99 »

k@szt@n no widzisz, a bitch ma gwarancje na 2-półke i jakby na to nie patrzeć to jest ze stali i 100 razy wytrzymaly niż wiekszość aluminiowych. Jej przeznaczenie to Fr a nie street i nie mów ze pekają na skatep. moze jekies pojdyńcze przypadki i to tych nowych roczników. To jest jak z 888 te. z tego co pamietam to z 2008 się zapadaja ale i tak uwazane sa za jedne z lepszych amorków i masa ludzi na tym jeździ.
derbixxx
Kontakt:

k@szt@n pisze:rama voltage jest świetna ale dla mnie 18" to zaaaaaa wiellkaaaa smile pzdr
no właśnie dlatego zmieniam, ze jednak zdeka za duża mniej powolne wycieczki po lesie ;)

ogólnie to dzięki za doradztwo! i tak duży odzew.
ODPOWIEDZ