Bike Park Bytom - pomoc w realizacji

SegatiV
Kontakt:

Bike Park Bytom - pomoc w realizacji

Post autor: SegatiV »

Witam.

Byłem dzisiaj na spotkaniu z Prezesem MZDiM który przekazał nam oficjalnie teren pod Bike Park, do końca kwietnia mamy zgłosić się z planami zagospodarowania terenu, regulaminem użytkowania i potwierdzeniem że mamy stowarzyszenie (Wymaga tego żeby MZDiM miało czyste ręce w razie wypadku, Oni dają teren pod stowarzyszenie udostępniając sprzęt ciężki i potrzebną ilość ziemi, a co z nim zrobimy to nasza sprawa, podpinamy się pod jedno już istniejące), jest też szansa na uzyskanie środków finansowych z OSiR, UM i UE. Wszystko jest w 100% do realizacji i zaczną się prace porządkowe jak tylko pogoda pozwoli, Prezes MZDiM jest zaangażowany w projekt, dzwoni po różnych placówkach i wspiera nas siłą roboczą przy porządkowaniu terenu, tor ma powstać głównie naszymi silami (może uda się załatwić pomoc, ale tego jeszcze nie wiem)

Jeśli chodzi o pomoc forumowiczów to porady względem formalno-prawnym, ubezpieczenie, regulamin użytkowania i co ważne projekt. W projekcie mają być uwzględnione wszystkie odległości, wysokości i kąty, band, hop itp.

Pytania:
- Jakie ubezpieczenie
- Co robić w razie wypadku na terenie bike parku
- w czym łatwo bez znajomości 3d itp projektować taki tor, jeśli nie uda się załatwić projektanta ?
- Regulamin, Myślałem żeby skopiować ten z Chorzowskiego, jeśli ktoś go ma lub inny dobry proszę o przesłanie na podany niżej emil
- Jakieś porady pomocne przy realizacji projektu

Teren jest dość spory i w całości może być zagospodarowany(uwzględniając wycinkę drzew [ale bez przesady :P]:
Obrazek

Będzie się mieścić na nim techniczny tor FR, Dirt Park i Slopestyle. oraz ośla łączka, wstępne Plany już są, jeśli znajdzie się rąk do pracy zrobimy jedno z nielicznych w PL takich miejsc, gdzie będzie miejsce na kilka naście/dziesiąt dirtów, hopek, NS'ów, dropów, band...

W czynie społecznym, my jako grupa "FR Division" zrzeszająca rowerzystów z Bytomia, będziemy sprzątać teren nam powierzony z liści i śmieci komunalnych itp.

Proszę o pomoc osoby które Miały/Mają kontakt z takimi przedsięwzięciami, czekam na cenne porady czy też na chęć współpracy/ pomoc przy realizacji..

Modów proszę o usuwanie niepotrzebnych postów niewnoszących nic do tematu

Dziękuję w Swoim imieniu jak i w imieniu "FR Division" :)

Elim segativ@o2.pl

Jeśli są Osoby spoza miasta chcących spotkać się w celu ugadania pomocy proszę pisać na PW, nie zaśmiecać tematu

Edit:

re5pect zwrócił Mi uwagę na coś o czym myślałem ale zapomniałem umieścić, za co Mu dziękuję.

Mianowicie nachylenie terenu jest tam zauważalne jednak nie jest duże, ma odcinku 100m może na oko jest ok 2 m więc szału niema, jednak na FR wystarczy do tego zaprojektowałem i uwzględniłem hopki z lądem nadającym prędkość
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

SegatiV a nie myslałeś żeby zrobić jakieś wspólne "zebranie" bikerwó z BTM i okolic to by się to przedyskutowało w wiekszym gronie :wink: :?:
Hajdas
Kontakt:

Post autor: Hajdas »

SegatiV proponuje zaczerpnąć porady u prawnika :) na pewno są jeszcze ludzie tacy jak radcy prawni którzy powinni nawet darmowo doradzić :)
miecio000027
Kontakt:

Post autor: miecio000027 »

oo wreszcie zaczyna się coś dziać. Jakiś gościu w Bytomia już jakiś rok temu nawijał na WPKiW o tym projekcie i planach.

Gdzie to dokładnie będzie?

Też jestem za zebraniem...
SegatiV
Kontakt:

wojtasu Nic nie wnosi do tematu, w Btm niema ludzi poza zaangażowanych w sprawę którzy znali by się na rzeczy, więc spotkanie takie niema sensu, bo ciągle jesteśmy w kontakcie

Modów proszę o usunięcie tych 2 postów
Johnyk
Kontakt:

Post autor: Johnyk »

Jak to jest taki park to nikt po zdjęciu z satelity nie może powiedziec jak tam są ustawione drzewa, by poprowadzić jakikolwiek tor. Musi ktoś być tam na miejscu, a raczej nikt nie przyjedzie kilkadziesiąt kilometrów, zobaczyć jedno miejsce i wrócić. W ogóle macie zgode na ewentualną wycinke drzew?
Co zrobić w razie wypadku? Pozbierać sie i jechać do domu / zadzwonić na pogotowie jak sie nie umiesz podnieść. To chyba oczywiste...
W czym łatwo zrobić? W paincie, w końcu chodzi o rozmieszczenie elementów, prezesa MZDIM raczej nie obchodzi jakie będziecie mieli profile...
Regulamin z WPKIW może być
Co do pomocy zagadaj do chłopaków z GrandaPropaganda - oni wiedzą ocb.
SegatiV
Kontakt:

Johnyk Jezu Wy nie możecie sobie dać spokoju ? Właśnie nie chodzi Mi o "porady" stałych bywalców, wymądrzających się gówniarzy itd.... Porady tyku:
"w paincie" czy "co ich to obchodzi" są mi nie potrzebne i głupie, a nie proszę o to żeby ktokolwiek przyjeżdżał do Mnie, a żeby pomógł w 3D,

Modów jeszcze raz proszę o Usunięcie tych postów, dzieki

Johnyk
Kontakt:

Post autor: Johnyk »

SegatiV jacy zaś "wy"? nie jestem stałym bywalcem po bytomiu jeździłem może 2 razy, co do gówniarzy to sobie wypraszam. Rozumiem, że bez znajomości programów 3D chcesz sobie zrobić projekt bike parku... Wygrany. Kartka papieru i linijka w dłoń i do roboty bo inaczej nie widze tego, jak chcesz zrobić projekt komputerowy bez znajomości programu. Widze że zarząd MZDIM też będzie latał na chopach bo interesują ich profile, jakby to nie można było podpisać każdego rysunku. I tak pewnie będą poprawiane 100x więc nie wiem na co komu dokładny projekt. Trudno pomagać w 3D robić projekt nie znając ukształtowania terenu i rozmieszczenia różnych naturalnych elementów.

PS. Każdy by chciał powiedzieć "usuńcie" i niech sie usuwa post który mi nie leży, nie ma tak łatwo.
wujekeman
Kontakt:

Post autor: wujekeman »

wysłałem mejla z regulaminem naszego toru 4X.
Co do projektu, to moim zdaniem ( i jest to potwierdzone autopsja ) nie zdaje egzaminu projekt szczegółowy. Mam na mysli , że jak zaczniecie na projekcie umieszczać katy wybic , ladowań i tym podobne szczegóły to nikt sie w tym nie połapie. Zapomnijcie , ze firma ze sprzetem ciezkim sama zrobi....jest potrzebny koordynator , który kuma baze i pilnuje maszyny ( u nas dosłownie pokazywać trzeba było gdzie każda porcja gleby ma byc wyrzucona). Jeśli zdacie sie na firme to na 100% nie unikniecie poprawiania po nich. Wiadomo ,że budowa czy to traski FR czy toru jakiegokolwiek to przede wszystkim ciagłe testy ROWERAMI i JAZDA testowa po zbudowanych przeszkodach i na bieżąco robione poprawki do OGÓLNEGO projektu.
Przygotujcie sie na walke z budowlańcami , bo niestety sa strasznie uparci i "wiedza lepiej" niestety.

Wszystko co napisałem to doswiadczenia z budowy toru 4X w Toruniu ( nota bene jeszcze w ciągłej przebudowie )
https://www.facebook.com/brodacimechanicy
KROM@
Kontakt:

Post autor: KROM@ »

SegatiVSą dość proste w obsłudze programy 3D, google nie gryzie

http://www.google.pl/search?hl=pl&lr=&s ... 3d&spell=1

Co do tego bike parku, to Przemo z Bytomia już nam o tym gadał w wakcaje. Wiem że możliwości są podobno dużo i sponsor też dużo chce w tym kierunku zrobić.

BTW. Zamiast robić kolejną miejscówkę można by było zadbać o Wyrobisko! Pamiętajcie też że trzeba o to na bierząco dbać, bo efekt bedzie taki jak w WPKiW
[S] Manitou Metel RP 222mm 450LBS , Koło S-type 24"+ Novatec
Kossa
Kontakt:

Post autor: Kossa »

dobrze znam te miejsce kiedys mieszkałem w tym rejonie,
szczerze to nie wiem czy to najlepsze miejsce, same drzewa, brak przestrzeni na dirty, przykładowo trudniejszy dojazd karetki wgłąb lasu itp.
ale z drugiej strony trasa fr ma szanse
co do dirtów to kawałek dalej w kierunku Bytomia jest park Mickiewicza (miejscowi mówia na niego "gintol") i jest tam pozostałośc po torze saneczkowym oraz jakies górki, to może być dobra baza do dirtów.
W parku jest tez szkoła(sp42) i jakis okres temu powstało tam zajebiste sztuczne, oświetlone boisko chyba z srodków unijnych albo rządowych więc jest szansa ze władze miasta bedą chciały inwestowac w rozwój tego regionu...

pzdr
SegatiV
Kontakt:

Kossa To właśnie park Mickiewicza
Lukas.M.
Kontakt:

Post autor: Lukas.M. »

SegatiV jak trzeba będzie rak do pomocy to wal śmiało. Na ile praca pozwoli to pomogę. Miejsce znam. Jest OK. FR w miejscu w którym są obecnie hopki? Przynajmniej byłoby coś legalnego w Bytomiu:) W restauracji w której pracuje trwa budowa ogrodu zimowego to zagadam z szefem czy ludzie od projektu mogliby jakoś pomóc.
SegatiV
Kontakt:

:)Lukas.M. Właśnie na rękach do pracy MI najbardziej zależy, miejsce to właśnie to o którym mówisz, jednak trasa którą zaprojektowałem (z pomocą wybrana, jeśli kojarzysz) będzie trochę inaczej biegła, więcej zakrętów, techniczne hopki, wallride, no i moja duma step up to drop :D, spora rzecz ;), No ale niestety jak się dowiedziałem, MZDiM ruszy sprawę przetargu w kwietniu i potrwa to Ok 2 miesięcy, projektanta będą mieli, my musimy tylko podać plany ze szczegółowymi wymiarami i nie jak się śmieje Johnyk muszą one zawierać nawet kąty band....

Ma może ktoś dojścia jak ubezpieczyć takie miejsce ?

Z Policją i Strażą Miejską też będzie układ, częste patrole (rowerowe i normalne, konnych niestety ie będzie :( Oni mają tylko w Miejskim ;( Hehe), niestety wszyscy znamy Btm i upodobanie młodzieży do "kultury" szelestu :(
Lukas.M.
Kontakt:

Post autor: Lukas.M. »

No to jak juz bedzie tak daleko to czekam na info. Jakby co to na PW podam tel. i GG. Podreczny sprzet kopacza hop posiadam (łopaty,grabie itp. :D ) Co do ubezpieczenia to niestety niemam sie kogo popytac.
ODPOWIEDZ