off_road, no nieźle, dobrze wiedzieć. Ale wydaje mi się że to się nazywa tłoki, a tłumiki są dwa (jako cały mechanizm w sklad, którego wchodzi cylinder, tłok, trzpień itd..).
off_road, no nieźle, dobrze wiedzieć. Ale wydaje mi się że to się nazywa tłoki, a tłumiki są dwa (jako cały mechanizm w sklad, którego wchodzi cylinder, tłok, trzpień itd..).
Tłok to jest element poruszający sie itd definiowac go można na milion sposobów. Ja używam stwierdzeń jakimi sie poslugują serwisy FOX-a oraz Marzocchi jeśli uważasz, ze to błędne z nimi polemizuj Dla mnie dystrybutorzy/serwisy są wyznacznikami nazewnictwa danego elementu.
High Speed Compresion Valve
Najbardziej wyrafinowany tłumik w rodzinie Marzocchi to HSCV. To już nie jest tylko system otworków, przez które przeciska się olej. Stanowi nierozbieralny, sprasowany fabrycznie, metalowy kartusz uszczelniany o-ringami. Jego wnętrze skrywa wyrafinowany system cieniutkich blaszek, które w zależności od prędkości i kierunku przepływu oleju, a także stopnia ugięcia widelca regulują siłę tłumienia. Siła tłumienia płynnie zmienia się. Jest niewielka kiedy widelec pod wpływem małych nierówności szybko ugina się w początkowej fazie skoku. Pozwala jednak na błyskawiczne rozprężenie się widelca po to, by w razie nagłego potężnego ugięcia wykorzystać pełnię skoku. Siła tłumienia powrotu i kompresji rośnie gdy widelec ugina się wolno w połowie wartości skoku maksymalnego. Kiedy jednak prędkość uginania się rośnie, wartość tłumienia powrotu wzrasta zmniejszając siłę tłumienia kompresji, żeby bardziej gładko pochłonąć nierówność. Przy wysokiej prędkości uginania się wzrasta, a widelec cały czas ugina się grożąc dobiciem, blaszki zaworu automatycznie zwiększają siłę tłumienia kompresji żeby temu zapobiec. To prawdziwy mechaniczno-hydrauliczny komputer analizujący sytuację i dopasowujący do niej działanie tłumika.
S: NS Radiator, NS Bad Mama, NS Roller 9mm, Hayes Nine (części), Kaseta Alivio
W moich kontakach z serwisem Marzocchi i Foxa ich słownictwo było jak najbardziej ok, takze nie widze powodu abym to ja ich pouczał. Sprawdz definicje tłoka i tłumika. IMHO robienie bez sensu offtopa.
Czy ktoś mi wyjaśni mit o pękających koronach m.in w Bomberze Z1 FR SL 03. Czy to tylko wada fabryczna i czy milimetrowe pęknięcia mogą się powiększać i przez to nastąpi poważne uszkodzenie amora?? Słyszałem coś że jak się wkręci śrubki w miejscu mocowania błotnika to pęknięcia nie powinny się powiększać czy to prawda??
Szkoda że tak późno zalogowałem się na forum , chciałem jeszcze wrócić do tematu ilości oleju w goleniach. Moim zdaniem nie powinno się skracać ani utwardzać widelca poprzez zalewanie go większą ilością oleju , gdyż dochodzi wtedy do uderzenia hydraulicznego co wpływa negatywnie na uszczelki. Co do ciśnienia to możecie sprawdzić na przykładzie opon tzn. nabijcie np 2,5bar w opone górska 2,3 a to samo ciśnienie w opone szosową i zobaczcie jak się obie zachowują , poznacie odpowiedź kto ma racje w konflikcie.
ok czytam i juz sam niewiem bo polemuzjecie jak co ma sie nazywac a ja zapytma wprost co zrobic zeby rcv z 2009 roku chodził szybciej wylac odrobine oleju ?
bo napewno nie napompowac bedz\ie twardy jak kamien wiec co mam zrobic zeby lepiej pracował ?
Mam problem ostatnio od dałem do serwisu amortyzator marzocchi drop off 4 130mm skoku były w nim wymieniane uszczelki.Po wymienieni uszczelek przez serwis amortyzator stał się bardzo miękki nawet po dopompowaniu go po dwóch dniach wraca do bardzo miękkiej formy.
Czego to o morze być wina
Mam pytanie.
Czy opłaca się kupić Marzocchi Drop Off Triple 170mm 2006r + piasta Novatec dh41sb 20mm (nowa). Koszt to 700zł. Amortyzator pracuje bardzo płynnie.
Ze swojej strony dodam ze w moich 55 RS z 2009r jest powietrzny tłumnik nierozkręcalny. Tak podaje producent i tak na nim jest napisane, choć słuchać jak przelewa sie w nim olej... w kazdym bądz razie nie mozna go rozkrecić i zmienic tego oleju, ale chodzi w miare fajnie