Marzocchi - fakty, mity, porady

off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

A ja troszke zdementuję mit o nierozbieralności HSCV :) W monsterze wszystko jest rozbieralne:

Wszystkie 3 tłumiki HSCV poniżej rozebrane tłumienie powrotu oraz dwa tłumiki szybkiej i wolnej kompresji:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
darex
Kontakt:

Post autor: darex »

off_road, no nieźle, dobrze wiedzieć. Ale wydaje mi się że to się nazywa tłoki, a tłumiki są dwa (jako cały mechanizm w sklad, którego wchodzi cylinder, tłok, trzpień itd..).
[url]http://www.proshox.com[/url]
off_road
moderator
Kontakt:

off_road, no nieźle, dobrze wiedzieć. Ale wydaje mi się że to się nazywa tłoki, a tłumiki są dwa (jako cały mechanizm w sklad, którego wchodzi cylinder, tłok, trzpień itd..).
Tłok to jest element poruszający sie itd definiowac go można na milion sposobów. Ja używam stwierdzeń jakimi sie poslugują serwisy FOX-a oraz Marzocchi jeśli uważasz, ze to błędne z nimi polemizuj :) Dla mnie dystrybutorzy/serwisy są wyznacznikami nazewnictwa danego elementu.

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
bottle
Kontakt:

Post autor: bottle »

High Speed Compresion Valve
Najbardziej wyrafinowany tłumik w rodzinie Marzocchi to HSCV. To już nie jest tylko system otworków, przez które przeciska się olej. Stanowi nierozbieralny, sprasowany fabrycznie, metalowy kartusz uszczelniany o-ringami. Jego wnętrze skrywa wyrafinowany system cieniutkich blaszek, które w zależności od prędkości i kierunku przepływu oleju, a także stopnia ugięcia widelca regulują siłę tłumienia. Siła tłumienia płynnie zmienia się. Jest niewielka kiedy widelec pod wpływem małych nierówności szybko ugina się w początkowej fazie skoku. Pozwala jednak na błyskawiczne rozprężenie się widelca po to, by w razie nagłego potężnego ugięcia wykorzystać pełnię skoku. Siła tłumienia powrotu i kompresji rośnie gdy widelec ugina się wolno w połowie wartości skoku maksymalnego. Kiedy jednak prędkość uginania się rośnie, wartość tłumienia powrotu wzrasta zmniejszając siłę tłumienia kompresji, żeby bardziej gładko pochłonąć nierówność. Przy wysokiej prędkości uginania się wzrasta, a widelec cały czas ugina się grożąc dobiciem, blaszki zaworu automatycznie zwiększają siłę tłumienia kompresji żeby temu zapobiec. To prawdziwy mechaniczno-hydrauliczny komputer analizujący sytuację i dopasowujący do niej działanie tłumika.
S: NS Radiator, NS Bad Mama, NS Roller 9mm, Hayes Nine (części), Kaseta Alivio
darex
Kontakt:

off_road, możesz im przekazać że się mylą, jeśli wszystko byłoby to samo w amortyzatorach to cięzko byłoby dojść do porozumienia.
off_road
moderator
Kontakt:

darex pisze:off_road, możesz im przekazać że się mylą, jeśli wszystko byłoby to samo w amortyzatorach to cięzko byłoby dojść do porozumienia.
Nie jestem przedstawicielem tych marek więc czemu sam tego pouczenia im nie przekażesz?

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
darex
Kontakt:

W moich kontakach z serwisem Marzocchi i Foxa ich słownictwo było jak najbardziej ok, takze nie widze powodu abym to ja ich pouczał. Sprawdz definicje tłoka i tłumika. IMHO robienie bez sensu offtopa.
[url]http://www.proshox.com[/url]
kubabike
Kontakt:

Post autor: kubabike »

Jedno z niewielu zdjęć przedstawiających co jest w srodku tłumika marzocchi:

http://www.pinkbike.com/photo/2920647/
Marcin_DH
Kontakt:

Post autor: Marcin_DH »

Witam, orientujecie się może czemu Marzocchi ROCO TST R 2009r. w czasie jego pracy PUKA ?, tak jak by by luz gdzieś ale to tam w środku puka.
http://www.pinkbike.com/photo/5328319/
Bicycles >> http://www.pinkbike.com/photo/5685657/
ziper
Kontakt:

Post autor: ziper »

A ile wlać oleju do dampera, roco coil r
htrs
rafal7005
Kontakt:

Post autor: rafal7005 »

Czy ktoś mi wyjaśni mit o pękających koronach m.in w Bomberze Z1 FR SL 03. Czy to tylko wada fabryczna i czy milimetrowe pęknięcia mogą się powiększać i przez to nastąpi poważne uszkodzenie amora?? Słyszałem coś że jak się wkręci śrubki w miejscu mocowania błotnika to pęknięcia nie powinny się powiększać czy to prawda??
http://www.dh-zone.com/forum/viewtopic.php?t=59051
Rokfor3ride
Kontakt:

Post autor: Rokfor3ride »

Szkoda że tak późno zalogowałem się na forum , chciałem jeszcze wrócić do tematu ilości oleju w goleniach. Moim zdaniem nie powinno się skracać ani utwardzać widelca poprzez zalewanie go większą ilością oleju , gdyż dochodzi wtedy do uderzenia hydraulicznego co wpływa negatywnie na uszczelki. Co do ciśnienia to możecie sprawdzić na przykładzie opon tzn. nabijcie np 2,5bar w opone górska 2,3 a to samo ciśnienie w opone szosową i zobaczcie jak się obie zachowują , poznacie odpowiedź kto ma racje w konflikcie. :D
www.serwisrowerowy.net
Konioczynka666
Kontakt:

Post autor: Konioczynka666 »

Do mojego drop offa III przymierzałem już 3 rózne końcówki klucza nasadowego 12 mm i są za krótkie. POmysły?
Kupie napinacz pod miske i zebatke 36z
ari
Kontakt:

Post autor: ari »

ok czytam i juz sam niewiem bo polemuzjecie jak co ma sie nazywac a ja zapytma wprost co zrobic zeby rcv z 2009 roku chodził szybciej wylac odrobine oleju ?
bo napewno nie napompowac bedz\ie twardy jak kamien wiec co mam zrobic zeby lepiej pracował ?
trombocyl
Kontakt:

Post autor: trombocyl »

Mam problem ostatnio od dałem do serwisu amortyzator marzocchi drop off 4 130mm skoku były w nim wymieniane uszczelki.Po wymienieni uszczelek przez serwis amortyzator stał się bardzo miękki nawet po dopompowaniu go po dwóch dniach wraca do bardzo miękkiej formy.
Czego to o morze być wina
MrMichal97342
Kontakt:

Re: Marzocchi - fakty, mity, porady

Post autor: MrMichal97342 »

Mam pytanie.
Czy opłaca się kupić Marzocchi Drop Off Triple 170mm 2006r + piasta Novatec dh41sb 20mm (nowa). Koszt to 700zł. Amortyzator pracuje bardzo płynnie.
brooce
Kontakt:

Post autor: brooce »

Czy do Marzocchi można używać Brunoxa Deo? Czy można je smarować Rock Shox Judy Butter?
http://brooce.pinkbike.com
Aln
Kontakt:

Re: Marzocchi - fakty, mity, porady

Post autor: Aln »

Posiada ktoś amortyzator 55 TST2 bo u mnie coś stuka tłumik?
Mentos95
Kontakt:

Post autor: Mentos95 »

Ze swojej strony dodam ze w moich 55 RS z 2009r jest powietrzny tłumnik nierozkręcalny. Tak podaje producent i tak na nim jest napisane, choć słuchać jak przelewa sie w nim olej... w kazdym bądz razie nie mozna go rozkrecić i zmienic tego oleju, ale chodzi w miare fajnie :)
ODPOWIEDZ