Jak poprawnie ustawić zacisk BB7?

bronello
Kontakt:

Jak poprawnie ustawić zacisk BB7?

Post autor: bronello »

wiatm mam problem tego rodzaju że jak ustawiłem hampla ostatnio to było w porzo ze 4 dni poźniej stwierdzałem coraz większe dzwięki tarcia mam wrażenie że co raz luzują się śróby zacisku bądź mam złą technikę montażu, jak to wyeliminować? tak jak piszę na początku cichutko ale później staje to się bardziej słyszalne i trzeba znów ustawiać i tak w koło macieju irytuje mnie to bardzo bo kosztowały mnie 200pln a trzeba to co chwile robić, a brzęczaca jazda staje się nieprzyjemna a wtedy mam chęć skopać tyłki tym konstruktom od avida za fuszerkę, możliwe że temat już był ale nie potrafie odnaleźć. z tego co przegłądałem to mój przypadek nie jest wyjątkiem
Vin_OSW
Kontakt:

Post autor: Vin_OSW »

Luzujesz śrubki regulacyjne, zaciskasz klamkę i mocno dokręcasz śrubki :P

Z tego też można skorzystać :P

http://www.youtube.com/watch?v=x1kezXQVnLY
bronello
Kontakt:

poprzednio dokładnie tak samo zrobiłem jak napisałeś i z takim właśnie rezultatem śróby na maxa podokręcałem
sam już nie wiem co z tym zrobić coś wymienić jeśli tak to co adapter?
blackdemon
Kontakt:

Post autor: blackdemon »

podkladki masz?
bronello
Kontakt:

hamulec był kupiony nowy w pudełku wszystkie podkładki mam tzn te co daje producent, czytałem że to taka przypadłość bb7 na ten rok, mam nadzieje że się mylą ci co to pisali i coś da się zrobić bo inaczej mnie to doprowadzi do nerwicy
FreeMan
Kontakt:

Post autor: FreeMan »

a jaki to rok, z ciekawosci??
????
Hajdas
Kontakt:

Post autor: Hajdas »

zapodaj może jakieś foto żeby widzieć na czym stoimy?
sanciak
Kontakt:

Post autor: sanciak »

hmmm ocieranie tarczy w hamulcach tarczowych to po części rzecz częsta i normalna przede wszystkim sprawdź czy masz prostą tarczę . Umiesz sie obsługiwać regulacją obydwóch klocków ?
B.Z.
Kontakt:

Post autor: B.Z. »

Pierwszy podejrzany to tarcza, cokolwiek dobrego nie powiedzieć o tym zacisku, to tarcza lubi się zdeformować. Sprawdzić czy bije, jeśli tak to wyprostować.

Tri-align to fajna sprawa, ale pod warunkiem że zakładasz tylko raz, jeśli coś potem poprawiasz to później te tulejki nie trzymają za dobrze. Jeśli mocowanie hampla jest proste i nie trzeba ustawiać zaciaku pod kątem względem adaptera to najlepiej dać najzwyklejsze stalowe tulejki i ustawić go w normalny sposób. Trochę jest z tym zabawy,ale przynajmniej później wszystko siedzi na swoim miejscu.

Ostatnia opcja, to że klocki słabo odbijają i ustawiają się pod kątem względem tarczy. Trzeba je wyciągnąć razem ze sprężynką i troszkę ją ponaginać, potem je dobrze wyregulować i wio...
ODPOWIEDZ