Jak wbic stery ?
-
- Kontakt:
Jak wbic stery ?
Hej,
Wlasnie sie przymierzam do zalozenia nowych sterow,
nigdy tego nie robilem wiec potrzebuje porady,
Czy musze miec jakies specjalne narzedzia do tego ? czy mlotek wystarczy ?
widzialem na necie jakies sciskacze czy cos takiego - musze to miec ?
dzieki
Wlasnie sie przymierzam do zalozenia nowych sterow,
nigdy tego nie robilem wiec potrzebuje porady,
Czy musze miec jakies specjalne narzedzia do tego ? czy mlotek wystarczy ?
widzialem na necie jakies sciskacze czy cos takiego - musze to miec ?
dzieki
-
- Kontakt:
-
- Kontakt:
Najlepiej nabija sie stery we dwoch :)jeden trzyma rame tak, aby glowka byla pionowo a drugi przez deseczke nabija stery
ii jeszcze jedno, nasmaruj sobie miejsce wbicia sterow smarem
wejda gladko
..
Ja robilem jeszcze inaczej
na cala noc wrzucilem sobie sterow do zamrazarki :)alu ma to do siebie ze nie potrzebuje gigantycznych temperatur aby popracowac cieplnie - stery troche sie skurczyly co bardzo ulatwilo sprawe nabicia
weszly gladko 

Ja robilem jeszcze inaczej

To jest chyba najgorsze co mozna robic w rowerze, nabijac stery,
ja kupilem sobie w castoramie dlugi pret 10mm i ze 4 nakretki do tego i 4 grube podkladki, dalem ten pret przez glowke, zalozylem stery, nakrecilem nakretki z podkladkami i skrecalem, jeden trzymal na dole dwie nakretki aby sie nie krecily a drugi czyli ja krecil francuskim na gorze, myslalem ze sie tam skoncze, ale jeszzcze jedno ja oczywiscie zapomnialem nasmarowac misek, i mialem 4x ciezej, ale sposob skuteczny
ja kupilem sobie w castoramie dlugi pret 10mm i ze 4 nakretki do tego i 4 grube podkladki, dalem ten pret przez glowke, zalozylem stery, nakrecilem nakretki z podkladkami i skrecalem, jeden trzymal na dole dwie nakretki aby sie nie krecily a drugi czyli ja krecil francuskim na gorze, myslalem ze sie tam skoncze, ale jeszzcze jedno ja oczywiscie zapomnialem nasmarowac misek, i mialem 4x ciezej, ale sposob skuteczny
-
- Kontakt:
Podoba mi sie patent ze srubkami - mniej wiecej to samo co widziealem na internecie,
qunick
jedyne co powinno by innego to mysle ze przeciwne gwinty - wtedy nie trzeba trzymac nakretek na dole
trzeba sprobowac
z mlotka to zrezygnuje narazie - jak srubki nie zadzialaja to wtedy bede mysla
pozdro
qunick
jedyne co powinno by innego to mysle ze przeciwne gwinty - wtedy nie trzeba trzymac nakretek na dole

z mlotka to zrezygnuje narazie - jak srubki nie zadzialaja to wtedy bede mysla

pozdro
http://eryk2kartman.posadzdrzewo.pl
Byś się jeszcze zdziwił. Bo za 10zł wątpię, żeby ci to nabijakiem zrobili. Małe serwisu takich narzędzi na pewno nie mają a duże każą płacić za to jak za zborze więc nie zdziw się jak cie z 40-50zł za wymianę sterów skasują. A przynajmniej u mnie w mieście czegoś takiego jak nabijak do sterów nie uświadczysz a pierwsza stolica.GgG pisze:am wbiją za 10-20zł narzędziem które do tego zostało wyprodukowane, przez osoby które powinny wiedzieć co i jak
Homemade Toplckiem owszem i się da ale poryszesz krawędzie miski.
Ja jestem wierny starej szkole czyli młotek deseczka i z wyczuciem. Żeby nie kłamać wbijałem tak już tak dziesiątki sterów i większość udało mi się bez żadnej ryski zamontować na dwa trzy razy. Ale smar wskazany. Zapobiegnie to zapieczeniu się sterów i ułatwi montaż/demontaż.
bierz młotek i deseczkę i wbijaj, stery trudno zepsuć, a szkoda tych nawet 10zł za coś, co zrobisz sam bez problemu.
Jak masz wątpliwości, to w serwisach stosuje się coś co się zwie prasą do sterów. Zasada działania nie odbiega od tego, co oferuje gwintowany pręt z nakrętkami i podkładkami.
W każdym razie szkoda chodzić z taką pierdołą do serwisu
Jak masz wątpliwości, to w serwisach stosuje się coś co się zwie prasą do sterów. Zasada działania nie odbiega od tego, co oferuje gwintowany pręt z nakrętkami i podkładkami.
W każdym razie szkoda chodzić z taką pierdołą do serwisu
najlepiej przes jakas deske bic mlotkiem bo sie wtedy nie uszkodza ani porysuja ostatnio wbijalem 
a i zapomnialem dodac wbijaj rowno bo jak wbijesz krzywo za silno to moga sie uszkodzic albo bedzie problem z wyciagnieciem kumpel nabijal bez deseczki to sie porysowaly bo bil slabo i wbil krzywo to potem wyciagnac nie mog najlepiej wbijaj z umiarkowana sila Wink

a i zapomnialem dodac wbijaj rowno bo jak wbijesz krzywo za silno to moga sie uszkodzic albo bedzie problem z wyciagnieciem kumpel nabijal bez deseczki to sie porysowaly bo bil slabo i wbil krzywo to potem wyciagnac nie mog najlepiej wbijaj z umiarkowana sila Wink