Jak wbic stery ?

eryk_kartman
Kontakt:

Jak wbic stery ?

Post autor: eryk_kartman »

Hej,

Wlasnie sie przymierzam do zalozenia nowych sterow,
nigdy tego nie robilem wiec potrzebuje porady,
Czy musze miec jakies specjalne narzedzia do tego ? czy mlotek wystarczy ?
widzialem na necie jakies sciskacze czy cos takiego - musze to miec ?

dzieki
miecio000027
Kontakt:

Post autor: miecio000027 »

Kawałek deski kładziesz na miskę sterów i bijesz młotkiem w miarę równo ;)
Da__FreaK
Kontakt:

Post autor: Da__FreaK »

Najlepiej nabija sie stery we dwoch :)jeden trzyma rame tak, aby glowka byla pionowo a drugi przez deseczke nabija stery :) ii jeszcze jedno, nasmaruj sobie miejsce wbicia sterow smarem :) wejda gladko :)..
Ja robilem jeszcze inaczej :) na cala noc wrzucilem sobie sterow do zamrazarki :)alu ma to do siebie ze nie potrzebuje gigantycznych temperatur aby popracowac cieplnie - stery troche sie skurczyly co bardzo ulatwilo sprawe nabicia :) weszly gladko :)

qunick
Kontakt:

Post autor: qunick »

To jest chyba najgorsze co mozna robic w rowerze, nabijac stery,
ja kupilem sobie w castoramie dlugi pret 10mm i ze 4 nakretki do tego i 4 grube podkladki, dalem ten pret przez glowke, zalozylem stery, nakrecilem nakretki z podkladkami i skrecalem, jeden trzymal na dole dwie nakretki aby sie nie krecily a drugi czyli ja krecil francuskim na gorze, myslalem ze sie tam skoncze, ale jeszzcze jedno ja oczywiscie zapomnialem nasmarowac misek, i mialem 4x ciezej, ale sposob skuteczny
Moskit
Kontakt:

Post autor: Moskit »

Jak będziesz wbijał to pamiętaj żeby wchodziły równo z każdej strony a nie po skosie :)
Ja tam wkładam główkę z miskami w imadło i skręcam. Wszystko ładnie się spasuje :)
sebonk
Kontakt:

Post autor: sebonk »

rowniez polecam imadło, a nie jakies chałupnicze metody z deseczką... - tak to mozesz tylko uszkodzic głowke ramy, a jak nie, to lec z tym do serwisu...
Miodożer.
eryk_kartman
Kontakt:

Post autor: eryk_kartman »

Podoba mi sie patent ze srubkami - mniej wiecej to samo co widziealem na internecie,
qunick
jedyne co powinno by innego to mysle ze przeciwne gwinty - wtedy nie trzeba trzymac nakretek na dole :) trzeba sprobowac :)

z mlotka to zrezygnuje narazie - jak srubki nie zadzialaja to wtedy bede mysla :)
pozdro
http://eryk2kartman.posadzdrzewo.pl
qunick
Kontakt:

Post autor: qunick »

tak to prawda, ale jak trzyma Ci ktos pret drugim kluczem to jest latwiej mimo wszystko stabilniej,
GgG
moderator
Kontakt:

Post autor: GgG »

Ja bym wolał dać do serwisu i tam wbiją za 10-20zł narzędziem które do tego zostało wyprodukowane, przez osoby które powinny wiedzieć co i jak. Jak coś źle zrobisz to możesz rozwalić stery albo główkę.
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

GgG pisze:am wbiją za 10-20zł narzędziem które do tego zostało wyprodukowane, przez osoby które powinny wiedzieć co i jak
Byś się jeszcze zdziwił. Bo za 10zł wątpię, żeby ci to nabijakiem zrobili. Małe serwisu takich narzędzi na pewno nie mają a duże każą płacić za to jak za zborze więc nie zdziw się jak cie z 40-50zł za wymianę sterów skasują. A przynajmniej u mnie w mieście czegoś takiego jak nabijak do sterów nie uświadczysz a pierwsza stolica.
Homemade Toplckiem owszem i się da ale poryszesz krawędzie miski.
Ja jestem wierny starej szkole czyli młotek deseczka i z wyczuciem. Żeby nie kłamać wbijałem tak już tak dziesiątki sterów i większość udało mi się bez żadnej ryski zamontować na dwa trzy razy. Ale smar wskazany. Zapobiegnie to zapieczeniu się sterów i ułatwi montaż/demontaż.
Irion
Kontakt:

Post autor: Irion »

A moze uzyc mlotka gumowego z plaskim zakonczeniem?? ;)
Bombell
Kontakt:

Post autor: Bombell »

Tak czy siak lepszą kontrole będziesz miał kładąc na stery deseczkę. Pozwoli ci to lepiej ustawić stery względem główki podczas wbijania ale gumowy/drewniany młotek swoja drogą na pewno trochę drgania rozproszy.
misiek123
Kontakt:

Post autor: misiek123 »

zrób sobie praskę z pręta gwintowanego, podkładek i nakrętek. z deseczką bałbym się na nową ramkę stery nabijać :wink: . I nie zapomnij dać smar. tylko nie za dużo 8)
[S] Grimeca sys 12
[K] śrubka odpowietrzania z zacisku Grimeca
Irion
Kontakt:

Post autor: Irion »

Ja najpierw bym sie spytal w serwisie ile oni bioroa sobie za to i jak to robia, jesli cena bedzie tak od 10-30 zl to oddalbym do serwisu a jesli wyzsza to samemu. Jesli cos ma sie spieprzyc to serwis bedzie ponosil za to konsekwecje :D
wojtasu
Kontakt:

Post autor: wojtasu »

Jesli masz jakiś zaprzyjazniony serwis to zrobią Ci to za darmo... :)
Jaca
Kontakt:

Post autor: Jaca »

bierz młotek i deseczkę i wbijaj, stery trudno zepsuć, a szkoda tych nawet 10zł za coś, co zrobisz sam bez problemu.

Jak masz wątpliwości, to w serwisach stosuje się coś co się zwie prasą do sterów. Zasada działania nie odbiega od tego, co oferuje gwintowany pręt z nakrętkami i podkładkami.

W każdym razie szkoda chodzić z taką pierdołą do serwisu
AlanCK
Kontakt:

Post autor: AlanCK »

idź do serwisu mnie za taką operacje skasowali 7 zł :D
Sell: Rower - Intense M9
Pieter
Kontakt:

Post autor: Pieter »

najlepiej przes jakas deske bic mlotkiem bo sie wtedy nie uszkodza ani porysuja ostatnio wbijalem :wink:

a i zapomnialem dodac wbijaj rowno bo jak wbijesz krzywo za silno to moga sie uszkodzic albo bedzie problem z wyciagnieciem kumpel nabijal bez deseczki to sie porysowaly bo bil slabo i wbil krzywo to potem wyciagnac nie mog najlepiej wbijaj z umiarkowana sila Wink
ODPOWIEDZ