problem z głosnikami 5.1

MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

problem z głosnikami 5.1

Post autor: MLYNoBIKER »

Witam, pytanie do ludzi znających się na audio :D
Więc zwracam się do was z następującym problemem;
Kupiłem zestaw creativa 5.1 model t6100 podłączyłem, wszystko fajnie problem w tym że wszystkie 6 głosników działa tylko gdy sprawdzam w panelu karty dzwiękowej(SoundMAX jeśli ktoś kojazy) i w winampie (wyczytałem ze ma jakis plugin który wymusza 5.1)
problem tkwi w tym ze w filmach, youtube itp działa mi tylko przód; lewy,prawy i subwoofer.

Macie jakiś pomysł? przeszukałem już wszystkie tematy na forach pc :/
Magik125
Kontakt:

Post autor: Magik125 »

tez tak mam i podajrze tam ma byc
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Tak ma być...powiedzmy...
Mp3 jest standardowo zakodowana pod stereo czyli głosniki 5.1 jej nie ogarniają
winamp ma plugin wymuszania 5.1 wiec muzyka gra z wszystkich głosników jednak nie jest to prwadziwy dzwięk przestrzenny filmy divx są także kodowane pod stereo.
Dlatego szukam czegoś co wymusi działanie 5.1 na wszystkich mp3/filmch tak jak to robi własnie winamp
dhcyc
Kontakt:

Post autor: dhcyc »

ja mam inspire 5300 na audigy od gdzies 6 lat i zawsze mi działają przednie i tylne + subwoofer, centralny czasami w filmach jak sa jakoś dziwnie pokonwertowane i grach jak są pod 5.1, Że masz taki problem to mozę być wina kodeków na kompie (ac3)
http://dhcyc.pinkbike.com
Gawor04DH
Kontakt:

Post autor: Gawor04DH »

Ale coś co nie jest zapisane w 5.1 tylko 2.0 nigdy nie bedzie takiego przestrzennego prawdziwego dzwięku, tylko niektóre orginalne płyty dvd-audio mają 5.1 oraz wiadamo filmy w formacie dvd które poprostu mają zakodowny dzwięk 5.1. Nigdy nie bedziesz miał dzwięku 5.1 w mp3 czy divix bo tam zawsze jest stereo. Porównaj sobie chociażby ile waży film dvd a ile divix czy utwory na płycie audio dvd z mp3.
Do tego wszstkiego głośniki które posiadasz nie mają dekodera dzwięku przez co musisz mieć nawet do filmów dvd program który posiada dobry dekoder dzwięku a te najczęściej są płatne.
http://gawor04.pinkbike.com/
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

Gawor04DHNie chodzi mi o prawdziwy przestrzenny dzwięk tylko o to zeby grały wszystkie głosniki
MLYNoBIKER pisze:winamp ma plugin wymuszania 5.1 wiec muzyka gra z wszystkich głosników jednak nie jest to prwadziwy dzwięk przestrzenny filmy divx są także kodowane pod stereo.
Jak już wspomniałem ;p
off_road
moderator
Kontakt:

Post autor: off_road »

W winampie wejdźta w opcje. Potem direct sound -> opcje i zamiast jakiegoś domyślnego sterownika wybrać ten od karty dźwiękowej tyle :)
Winamp domyślnie ma software-owe kodowanie i rozbijanie na kanały.
Ohlins RS Elka DT Marzocchi AvA DSP WP Showa KYB

Serwis:
www.fb.com/BFGsuspension
muras
Kontakt:

Post autor: muras »

Mialem podobny problem jak podlaczylem moj zestaw 5,1 do karty SB Live. W panelu sterowania masz EAX Adwanced HD console, tam wchodzisz w zakladke CMSS 3D i zaznaczasz opcje: Enable CMSS 3D ktora domyslnie jest wylaczona.
MLYNoBIKER
moderator
Kontakt:

murasNie mam nic takiego bo to pewnie tyczy się SB live :/
talib
Kontakt:

Post autor: talib »

W sterowniku karty dźwiękowej powinna być opcja wymuszenia dźwięku stereo na wszystkich głośnikach, jeśli nie, to trzeba pozamieniać w ustawieniach wyjścia tylne z przednimi i będzie grało. Tylko nie zapomnieć zmienić gdy będzie się oglądało film z DVD :D
ODPOWIEDZ